National corona-karantæne presser internetforbindelser

12. marts 2020 kl. 15:216
National corona-karantæne presser internetforbindelser
Illustration: casezy / Bigstock.
Kombinationen af hjemmearbejdspladser og lukkede skoler vil ændre danskernes digitale vaner markant. Mens infrastrukturen er klar til videokonferencer, streaming og gaming, kan din wifi-router og VPN-forbindelse komme under gevaldigt pres.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der bliver kamp om båndbredden i mange danske husstande de næste uger, efter at regeringen i går meddelte, at alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem senest fredag, og at alle skoler og daginstitutioner lukkes fra mandag.

Det betyder at internetforbindelser i mange private hjem de næste uger skal håndtere hjemmearbejdspladser med videokonferencer, online-undervisning og formentlig også en del mere gaming og streaming af video.

Det kan give problemer med internetforbindelsen. For mens de mange arbejdspladser forbinder sine medarbejdere med internettet med en kablet løsning, så har mange husstande i dag samlet al trafik på et enkelt wifi-netværk, der leverer internet til alle bærbare computere, tablets og fjernsyn i hele husstanden. Derfor vil mange formentlig opleve udfordringer med svartider og sløve hastigheder.

Læs også: Ingeniører holder hjulene i gang – hjemmefra

Infrastrukturen er på plads

Generelt er det forventningen at den danske infrastruktur i form af fibernet, kabel-tv og mobilnetværk er fint gearet til den nye situation, som Danmark står over for de næste uger, også selvom vores digitale vaner bliver væsentligt anderledes og vil vokse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan lyder meldingen fra brancheorganisationen Teleindustrien.

»Vi har som udgangspunkt en solid og god digital infrastruktur i Danmark, som er bygget til også at kunne håndtere den ekstraordinære mængde af datatrafik, som forventes at følge af den nuværende situation. Teleselskaberne vurderer derfor, at både bredbåndsnet og mobilnet har kapacitet til at håndtere den tiltagende datatrafik, som måtte komme,« skriver Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.

Torsdag eftermiddag kunne den mindre internetudbyder Skywire melde om en stigning i internettrafikken på 40 procent i forhold til en gennemsnitlig hverdag.

Læs også: Store infrastruktur- og byggeriprojekter fortsætter trods corona-epidemi

Artiklen fortsætter efter annoncen

For selvom man hos Stofa forventer en stigning i internettrafikken, så forventer man ikke at opleve kapacitetsproblemer på netværkssiden. Det oplyser kommunikationspartner Kirsten Louise Laursen til Ingeniøren.

Faktisk udnytter de fleste bredbåndsforbindelser ofte kun en meget lille del af den samlede kapacitet.

Prioriterer tale over data

Hvis wifi-signalet i husstanden er presset, kan det få nogle til at gå over til mobilt bredbånd via mobiltelefonen. Men heller ikke her er der udsigt til manglende signaler. Hos 3 er man klar til at skrue op for kapaciteten, hvis trafikken vokser.

»Vi vurderer, at vi har tilstrækkelig kapacitet til at håndtere en stigning i dataforbruget. Vi følger naturligvis situationen tæt, og vi har også iværksat et beredskab for at sikre, at vi har mandskab på plads til at opretholde driften,« skriver Rikke Juul Rokkedal Therkildsen, kommunikationschef i 3 til Ingeniøren.

Den samme melding kommer fra Telenor, som dog advarer om enkelte potentielle udfald på dataforbindelsen, hvis trafikken vokser markant.

»Vi er ikke bekymret for vores netværk, det er bygget til at kunne håndtere spidsbelastninger. Men hvis forbrugsmønstrene ændres markant, kan der være enkelte master, der er belastet ift. dataforbrug og derfor kan dataforbindelsen hakke,« skriver Alice Klitholm Duch, pressechef i Telenor til Ingeniøren.

Læs også: Corona er med til at udskyde opsendelsen af ExoMars til 2022

Hovedfokus bliver i første omgang at sikre stabile taleforbindelser, så danskerne kan komme i kontakt med hinanden

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er vigtigt at understrege, at opkald til nødberedskab som f.eks. 112 og politiet altid vil blive prioriteret og går forud for alt. Generelt bliver opkald prioriteret over dataforbrug, så vi sikrer, at danskerne kan komme i kontakt med hinanden,« skriver Alice Klitholm Duch.

Løber tør for VPN-kapacitet

Selvom mange kontorpladser kommer til at stå tomme de næste uger, så bliver virksomhedernes netværk ikke nødvendigvis efterladt tomme, og det kan give panderynker i mange it-afdelinger. Mange medarbejdere vil logge ind hjemmefra via VPN – et virtuelt privat netværk, som gør medarbejderne i stand til at tilgå virksomhedens netværk.

Men det er de færreste virksomheder der har justeret VPN-kapaciteten, så alle medarbejdere er koblet på samme tid hjemmefra, og derfor vil mange danske virksomheder formentlig skrue op for den kapacitet i løbet af de næste uger.

Det har mange offentligt ansatte allerede oplevet torsdag, hvor it-systemerne hos Statens It er udsat for et stort pres, da tusindvis af hjemsendte offentligt ansatte forsøgte at logge på via VPN-forbindelserne, og flere blev nægtet adgang. Det skriver Computerworld. Statens It har allerede nedsat en taskforce for at løse udfordringerne.

Hvis man allerede nu ved, at der skal indrettes hjemmearbejdsplads de kommende uger, så kan man med fordel sørge for at etablere faste, kablede forbindelser, så internetforbindelsen ikke udelukkende er afhængig af wifi.

Læs også: Aula gik ned efter Corona-udmelding: »Forældre må vente lidt endnu«

Meldingen om lukkede skoler fik også samarbejdsplatformen Aula til at gå i sort onsdag aften kort tid efter Mette Frederiksens pressemøde. Aula bruges ud over forældre også af personale på skoler til at koordinere indsatsen efter statsministeren har meddelt at alle skoler lukker i 14 dage.

Kina har oplevet digital eksplosion

Kina var det første land i verden, der for alvor blev ramt af corona-virus, og her har man også oplevet en massiv stigning i digitale aktiviteter. Ifølge mediet IEEE Spectrumvoksede antallet af kinesere, der arbejder hjemmefra, med 537 procent, ligesom internettrafikken forbundet med gaming voksede 124 procent, tv-streaming voksede med 55 procent, mens brugen af sociale medier voksede 47 procent. Alt sammen i løbet af få dage i slutningen af januar.

Der er dog ikke meldt om nogen væsentlige udfordringer forbundet med den voksende internettrafik i Kina.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
20. marts 2020 kl. 11:26

Kapaciteten er så ringe og overbelastet af 4K streaming på 4G/3G ,at man havde bedre forbindelse i gamle dage med en dual ISDN.
Det er hvad jeg oplever dagligt nu.

Du kunne overveje at købe en fast forbindelse. Der er så absolut ingen kapacitetsproblemer på fiber, dsl etc.

Hvis din hastighed på mobil svarer til ISDN så er der i øvrigt ingen der streamer i 4k nær dig. Deres hastighed er ligeså nedsat, så det er simpelthen umuligt. I er bare for mange til at nettet kan håndtere det.

5
20. marts 2020 kl. 10:29

Kapaciteten er så ringe og overbelastet af 4K streaming på 4G/3G ,at man havde bedre forbindelse i gamle dage med en dual ISDN. Det er hvad jeg oplever dagligt nu. At nogle ikke tager dette problem alvorligt er faktisk skræmmende.

Vigtig info, hjemmearbejde, fjernundervisning og videokonferencer kan ikke sparke sig frem, fordi nogle skal søbe i 4K opløsning (32Mbps), i stedet for HD (3Mbps) eller FHD (6Mbps) med H264.

3
12. marts 2020 kl. 21:24

Vi har kun en telefonlinje med 10 mb op og 30 mb ned. Har streamet nyhederne og All England i badminton hele dagen samtidigt med begge drengene har gamet online og set youtube samt vi har arbejdet med to arbejdspladser på VPN mod vores firmaer.

1
12. marts 2020 kl. 16:31

Vi sad faktisk og jokede lidt med det her i morges, da jeg samlede mit hold til et skypemøde (alle arbejder hjemme). To ud af fire deltagere havde tilbagevendende opkoblingsproblemer.

Jeg er faktisk lidt overrasket over at fx. Netflix' aktie er faldet idag på børsen. Det må da være en stor fordel for dem med alle personer som sættes i karantæne/hjemsendes nu.