National affaldsplan udsættes til »senere på året«

Illustration: Vestforbrændingen

Torsdag morgen bekræftede en pressemeddelelse fra Miljøstyrelsen det, der efterhånden har været til at læse mellem linjerne i skriften på væggen. Den nationale affaldsplan bliver ikke sendt i høring i januar 2020, som det ellers længe har været planen.

I stedet kommer affaldsplanen sammen med de branchefælles standarder for indsamling og sortering af husholdningsaffald og den reviderede affaldsbekendtgørelse først i høring »senere i år«. Der står intet yderligere i pressemeddelelsen om, hvornår på året det kan forventes, at dette sker – udover at det bliver efter, klimapartnerskaberne har afleveret deres anbefalinger til regeringen.

»Regeringen har endvidere igangsat en række klimapartnerskaber, herunder et partnerskab om affald, vand og cirkulær økonomi, som skal afrapportere sine anbefalinger til regeringen i marts,« står der i meddelelsen.

Ifølge meddelelsen ønsker regeringen at kunne medtage anbefalingerne fra klimapartnerskabet i arbejdet med den nationale affaldsplan, og derfor udskydes de tre længeventede rammevilkårstiltag altså til senere på året.

»Som Miljøstyrelsen oplyste i januar 2019, kan kommunerne vente med at udarbejde nye lokale affaldsplaner til den nationale plan kommer i høring,« står der yderligere i udmeldingen, der fortsætter:

»Miljøstyrelsen er klar over, at en del kommuner allerede er i gang med at forberede deres næste affaldsplan, og stiller sig gerne til rådighed for dialog omkring retningen for den næste runde affaldsplaner.«

Grønne tiltag lader vente på sig

Udmeldingen fra Miljøstyrelsen har blandt andet fået Dagbladet Politikens klimaredaktør, Magnus Bredsdorff, til tasterne på Twitter. Her kritiserer han beslutningen om at udsætte den nationale affaldsplan til et ubestemt tidspunkt.

»Kan der slet ikke gennemføres noget som helst grønt af #dkpol, før vi har fikse og færdige klimaplaner? Selv ikke at give kommunerne længe ventet hjælp til at sortere vores affald rigtigt?,« skriver han.

Dermed kæder Magnus Bredsdorff – der tidligere var nyhedsredaktør på Ingeniøren – forsinkelsen sammen med regeringens plan om at bryde den nationale klimaplan om at nå en reduktion på 70 procent af CO2-udledningen fra 1990 ned i små bidder. Dette har han beskrevet i en analyse skrevet i Politiken den 17. januar.

Ifølge analysen spiller klimapartnerskaberne en central rolle i regeringens beslutning om at bryde den store, nationale klimaplan ned i overskuelige bidder, som kan behandles hver for sig. På den måde kan regeringen søge skiftende politiske samarbejdspartnere, når de forsøger at forhandle de enkelte forlig igennem.

Det har dog den bagside ifølge Politiken, at flere vigtige beslutninger på blandt andet transportområdet lige nu skrinlægges eller forhales, fordi de skal vente på, at klimahandlingsplanerne falder på plads. Nu ser det ud til, at den samme skæbne altså tilfalder affaldssektoren, der må vente i ubestemt tid på at den nye nationale affaldsplan sendes i høring.

Emner : Affald
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Håber ikke det ender som miljøplanen, skolereformen, supersygehusene osv osv!

Men man må have et naivt håb at det går denne gang.

  • 1
  • 0

Tror det vil vaere godt hvis vi får "løse rammer og planerne først" - og så en første plan, som vi så opdaterer igen lidt senere.

Meget af dette udviklings og aendrings og proces arbejde - er og bør vaere en proces - hvor der løbende optimeres og laeres. Hvad virker og hvad giver andre udfordringer.

Lidt nede i nedestående norske artikel fortaelles lidt om hvordan Kina først går ud med en "løs og åben lov ramme", som så løbende bliver mere og mere konkret. Tror vi bør laere af denne arbejds måde.

https://www.tu.no/artikler/slik-skaper-kin...

  • 0
  • 0

Det eneste der set med CO2-briller reelt sker ved genbrug af plastik er, at afbrændingen af det råstof, det er lavet af, bliver udskudt. Udtjent plastik skal indsamles og afbrændes i kraftvarmeværker så hurtigt som muligt, så det ikke kommer til at forurene naturen. Det skal opfattes som en fossil energikilde i fast form. Plastikgenbrug og -omdannelse til fx flydende bændsel er irrationelle fordyrende mellemled, før råstoffet i omdannet form alligevel bliver brændt af og der derefter indkøbes en ny portion råstof.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten