Nasas næste Mars-robot skal bore 5 meter ned i overfladen

Nasas næste rumsonde til den røde planet bliver InSight, der skal lande på Mars i 2016 for at undersøge planetens indre, bl.a. ved at bore fem meter ned i overfladen.

Undersøgelserne skal være med til at forklare, hvorfor Mars har fulgt en helt anden udviklingsvej end Jorden.

Den nye mission er en af Nasas såkaldte 'lavprismissioner' i Discovery-programmet, hvilket betyder, den maksimalt må koste 2,6 milliarder kroner plus opsendelsen.

InSight (Interior exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) skal afklare, om Mars har en fast eller flydende kerne, og hvorfor dens skorpe ikke består af tektoniske kontinentalplader, der kan bevæge sig, som de findes på Jorden. Denne information vil hjælpe forskerne med at forstå, hvordan Mars er blevet dannet og har udviklet sig.

Undersøgelserne vil endvidere omfatte målinger af Mars' rotationsakse, de seismiske bølger, der findes i overfladen, og den varme, der flyder ud fra dens indre.

Den nye Mars-mission blev præsenteret af Nasas leder for de rumvidenskabelige missioner, John Grunsfeld, på et pressemøde mandag. Rumsonden skal bygges af rumfirmaet Lockheed Martin Space Systems i Denver Colorado.

Sonden skal sendes op i marts 2016 og vil ankomme til Mars i september samme år, hvor den skal lande på overfladen. Her vil den kunne gennemføre to års videnskabelige observationer. Den skal medbringe fire videnskabelige instrumenter, en robotarm og to kameraer. Både Tyskland og Frankrig forventes at bidrage med videnskabelige instrumenter til InSight.

InSight slog to andre konkurrenter i opløbet til at blive Nasas 12. mission i Discovery-progammet. Det var rumsonden Comet Hopper, der skulle have hoppet rundt på en komet flere gange, samt Titan Mare Explorer. Titan Mare Explorer skulle have landet på en methansø på Saturn-månen Titan for at foretage den første undersøgelse af et hav uden for Jorden.

John Grunsfeld påpeger, at disse to missioner er tabte, primært på grund af den høje risiko, der er forbundet med dem.

InSight vandt, bl.a. fordi den bygger på teknologi fra Nasas tidligere Fønix-rumsonde, som landede ved Mars' nordpol i 2008 og fandt de første direkte beviser for vand på Mars.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Nasa
Artikel på Spcace.com