Nasas milliarddyre rumteleskop Kepler tæt på skrotningsmodent

Nasas Kepler-planetteleskop, som befinder sig 60 millioner kilometer fra Jorden, kæmper med tekniske problemer og kan stå af, hvert øjeblik det skal være. Alle hidtidige forsøg på at reparere det har været forgæves.

Det primære formål med det 3,6 milliarder kroner dyre teleskop er at finde planeter på størrelse med Jorden. Kepler-teleskopet blev opsendt i 2009. Siden har teleskopets 90-megapixel kamera fundet 115 bekræftede planeter og mere end 2.700 mulige planeter. Planeterne ses som svage fald i moderstjernens lysstyrke, når planeterne passerer ind foran.

Sidste år holdt et af teleskopets gyroskoper op med at fungere og efterlod det med blot tre fungerende gyroskoper, hvilket er absolut minimum. Nasa frygter, at endnu et gyroskop er ved at stå af.

Inden det første gyroskop svigtede i juli 2012, viste det tegn på svingende gnidningsmodstand. De seneste mange måneder har et af de tre resterende gyroskoper vist samme tegn, men det fungerer stadig.

Keplers dage er talte, lige så snart et af de tre sidste fungerende gyroskoper svigter. (Grafik: Nasa) Illustration: Nasa

Gyroskoperne består af svinghjul, som roterer med mellem 1.000 og 4.000 omdrejninger i minuttet. Deres moment benyttes til at styre orienteringen af teleskopet, så det retter sig præcis mod den eller de stjerner, som skal undersøges.

Gyroskopproblemerne har sammen med støj på data fra Keplers kamera gjort det endnu vanskeligere end oprindeligt planlagt at finde de fjerne planeter. Nasa har derfor forlænget Keplers levetid via en ekstrabevilling frem til 2016, hvis teknikken ellers holder så længe.

Keplers viceprojektleder, Charlie Sobeck fra Nasas Ames Research Center i Californien, oplyser til Spaceflight Now, at tilsvarende gyroskoper på en Globalstar-satellit fik samme problemer i 2011.

I januar forsøgte Nasas teknikere at fordele smørelsen i det tvivlsomme gyroskop nr. 4's lejer og køle det ned ved at stoppe det helt i 10 dage. Stik imod hensigten fik det dog friktionen i gyroskopet til efterfølgende at stige.

Senere er friktionen dog faldet igen til det foregående, høje niveau. Samtidig har Nasas teknikere fundet en række ganske korte friktionsspidser, som de ikke kan forklare.

Charlie Sobeck oplyser, at man nu er løbet tør for løsninger på gyroskopproblemet. Stopper det helt, vil Kepler ikke længere have den nødvendige nøjagtighed, da det ikke kan holdes stille tilstrækkeligt længe.

Nasa er ved at analysere, om Kepler kan indsamle meningsfyldte videnskabelige data med kun to gyroskoper.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så kunne den lige bruge en bemandet mission til at skifte lidt reservedele ud.

(Jeg ved godt, at den er langt ude - altså Kepler)

 • 0
 • 0

Spørgsmålet er så bare om det kan betale sig i forhold til at lave et nyt

 • 0
 • 0

Afstanden til Kempler er iflg. artiklen 60 mio. km. Det er omkring 150 gange afstanden til månen. Rejsetiden er vist nok ca. 3 døgn, så en rejse til Kepler vil altså tage omkring 15-16 måneder - Det vil i hvert fald være en særligt krævende opgave for astonauter/kosmonauter.

 • 0
 • 0

Ikke desto mindre ville det nok nemmere kunne lade sig gøre, hvis vi havde infrastrukturen til det, så vi kunne sende større bemandede missioner afsted med mere brændstof hentet fra rumdepoter, vand hentet fra asteroider, osv.

Kepler teleskopet kom på plads efter en måneds rejsetid, og derfor er det nok ikke urealistisk med en total missionstid på 3-4 måneder.

Men, hvordan kunne det have set ud med reservegyroskoper? I stedet for 4, kunne man have 6? Det var jo også et problem på Hubble.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten