Nasas landingsfartøj til asteroider tumler rundt under test

Teknikere på Nasas Johnson-rumcenter arbejder for fuld kraft på at designe et fremtidigt måne- eller asteroide-landingsfartøj. Fartøjer har i løbet af de seneste måneder foretaget flere mere eller mindre vellykkede prøveflyvninger.

I nogle test lykkedes det fartøjet at holde sig helt stille over jorden, mens det i andre test tumlede rundt.

Morpheus-projektet har til formål at afprøve nye teknologier til de fremtidige landingsfartøjer, der skal benyttes på en asteroide, Månen eller Mars.

Læs også: Se Nasas nye landingsfartøj tumle rundt over en græsmark

Benytter 'grønt' brændstof

Den ubemandede Morpheus er på størrelse med en personbil og kan løfte 500 kg. Den benytter en 'grøn' brændstofblanding bestående af flydende ilt og methan. Dette brændstof er billigere end almindeligt raketbrændstof og kan på længere sigt udvindes andre steder i solsystemet.

Landingsfartøjet medbringer også et detektorsystem til selv at finde og undgå store kratere og klipper, der kunne gøre landingen på et fremmed himmellegeme farligt.

Morpheus er udviklet og bygget udelukkende af ingeniører og teknikere på Johnson-rumcentret og uden bidrag fra de mange store rumfirmaer, som Nasa ellers normalt benytter sig af. Det eneste andet bidrag er, at specialdele er fremstillet af Armadillo Aerospace.

Tøjret til en kran

Morpheus har under de første prøveflyvninger været tøjret til en høj kran for at sikre, den ikke fløj for langt ud af kurs. Video fra et par af de første prøveflyvninger viser da også, at dette var en nødvendig sikkerhedsforanstaltning.

Senest har Morpheus løftet sig fra jorden og svævet ved egen drift og styring i 30 sekunder. De foreløbige afprøvninger har alle været med fastgøring til kranen, men Nasa håber i løbet af sommeren at kunne gennemføre de første helt selvstændige prøveflyvninger med Morpheus.

Startede en mindre brand

Ved en af de seneste prøveflyvninger, som startede fra en betonstruktur på et øde område af Johnson-rumcenteret, opstod der en mindre græsbrand, som bredte sig til nogle nærliggende halmballer. Branden kom dog hurtigt under kontrol.

Dokumentation

Morpheus-projektets hjemmeside

Emner : Nasa
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

For nu at sige det mildt. At lave selvkompenserende styring er ikke trivielt, så der vil være nogle startvandskeligheder. Men videoen viser nu fortløbende forbedringer, og den sidste er da heller ikke dårlig. Hele projektet går jo ud på at lære hvad der skal til.

Amadillo's betydning bliver nok underspillet af JSC der jo gerne vil have hele æren. Men hvis Carmack havde lavet softwaren, havde vi nok ikke set de vilde udsving på den første video. Prøv bare at kig på Amadillos hjemmeside: http://www.armadilloaerospace.com/n.x/Arma...

  • 0
  • 0

For 42 år siden landede "vi" på månen i et fartøj, som mindede om Morpheus og det gik 100% efter planen flere gange uden bump. Gad vide hvorfor man ikke har arbejdet videre med dette månelandingsfartøj, når det nu var så pålideligt?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten