Nasa vil træne astronauter med virtual reality

De ISS-astronauter der har afprøvet simulatoren siger, at det i høj grad minder om følelsen af at arbejde i et virkeligt miljø uden tyngdekraft. Illustration: Nasa

Når Nasa træner astronauter til Den Internationale Rumstation (ISS), bruger de fysiske mockups, gravitations-simulatorer samt meget andet dyrt og komplekst udstyr.

Nu er virtual reality imidlertid blevet en ny løsning. VR-teknologien tillader astronauter en realistisk træning i forbindelse med eksempelvis vedligeholdelse i et miljø uden tyngdekraft. Det skriver Engadget.com.

Realistisk træning kan redde liv

Nasa har forskellige planer med sit simulationsprogram. Foruden træningssimulatoren, der bliver udviklet af Epic Games, er Nasa også gået ind i et samarbejde med Oculus for at lave en version, der skal komme den almindelige ruminteresserede til gode. Her vil astronaut-aspiranter kunne få en oplevelse af at være om bord på ISS, selv om det ikke bliver helt det samme som at sidde i træningssimulatoren til Nasas astronauter.

Softwareingeniør for Nasa Matthew Noyes fortæller, at setuppet bruger banebrydende grafik og fysiske simulationer for at øge følelsen af at være til stede.

»Jo mere realistisk træningen føles, desto hurtigere kan astronauterne reagere i den virkelige verden, hvilket kan redde missionen eller endda redde astronautens liv,« forklarer Matthew Noyes.

Light-version til rum-aspiranter

De ISS-astronauter, der har afprøvet simulatoren, siger, at det i høj grad minder om følelsen af at arbejde i et virkeligt miljø uden tyngdekraft. Træningen indeholder blandt andet simuleret vedligeholdelse, hvor controllere bruges til at tage fat i forskellige objekter om bord på ISS.

Selvom der er tale om en Nasa-simulator, fortæller Matthew Noyes til Ars Technica, at simulationsholdet arbejder på at frigøre simulatoren til offentligheden, omend der endnu ikke er sat dato på det.

Ideen er ifølge Engadget at udvikle et produkt tilgængeligt for offentligheden, samtidig med at Nasa færdigudvikler den faktiske simulator til sine astronauter. Det vil måske både inspirere og træne unge astronautspirer.

Se en demo af, hvordan simulatoren virker: