Nasa vil teste satellit-katapult

26. april 2022 kl. 10:5816
Nasa vil teste satellit-katapult
Den 50,4 meter høje suborbitale accelerator i New Mexicos ørken. Efter planen skal den slynge en NASA-satellit i kredsløb allerede i 2022. Illustration: Spinlaunch.
Sammen med virksomheden Spinlaunch vil Nasa teste muligheden for at slynge satellitter i omløb.
Artiklen er ældre end 30 dage

Siden 2014 har virksomheden Spinlaunch forsøgt at udvikle en alternativ måde at opsende satellitter på, og nu er de kommet et skridt tættere på, skriver tu.no.

Virksomheden har skrevet under på en aftale med Nasa om at sende en satellit i kredsløb allerede i 2022. I 2021 gennemførte Spinlaunch en test, hvor man fløj, men dog ikke forlod atmosfæren.

Læs også: VIDEO: Kæmpe centrifuge slynger raket mod rummet


Ifølge en pressemeddelelse, Spinlaunch har udsendt omkring samarbejdet med Nasa, så kan man spare op mod 70 procent af brændslen og materialerne, som det kræver at bygge en raket til en konventionel affyring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Testen med Nasa kommer til at bestå i at affyre en Nasa-satellit i lavt kredsløb som under testen i 2021 og derefter returnere satellitten til jorden sikkert.

De høje hastigheder begrænser dog, hvad man kan sende op. Til Ny Teknik siger Gunnar Tibert fra KTH Universitets rumcenter, at det kræver et omstændeligt byggeri.

»Med den løsning, Spinlaunch har, får man en acceleration, der er flere tusinde gange tyngdeaccelerationen. I de største konstruktioner har man arme på 50-100 meter, som, så vidt jeg forstår, vil rotere med 400-450 omgange i minuttet. Der vil være enorme kræfter, som man skal dimensionere selve forsøget eller håndværket efter. Normalt har man ikke så voldsom en acceleration over så lang tid,« siger Gunnar Tibert til Ny Teknik.

Den nuværende accelerator er 50,4 meter høj og vejer omkring 1.000 ton. Den bliver kaldt den suborbitale accelerator, da den ifølge Spinlaunch kun er forløber for den orbitale accelerator, der kommer til at blive tre gange så stor. Når acceleratoren kører, så foregår det med op mod 10.000g. Et normalt menneske besvimer ved 9g, hvilket umuliggør, at mennesker kan blive slynget i rummet lige foreløbigt.

Af pressemeddelelsen fremgår det, at Spinlaunch forventer at kunne skyde en satellit i højt kredsløb i 2025.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
27. april 2022 kl. 17:25

Har du læst Frederick Forsyth spændingsroman "Guds knyttede næve"? Der er Bull og din ynglingskanon med en 1000mm boring og et 300 meter langt løb

Nej, men tak for anbefalingen, den ryger på min liste ?.

Med 300m løb tror jeg at vi er ude i en spionroman der involvere både Mossad og Saddam Hussein. HARP kanonerne var et Amerikansk projekt fra de glade 60'ere

Lyder som noget nemmere at bygge end en centrifuge.

Ja, ærligt talt

14
27. april 2022 kl. 16:40

10000g i 0,013 s giver 4,8 km/s, i en kanon på 9 meters længde.

Lyder som noget nemmere at bygge end en centrifuge.

13
27. april 2022 kl. 16:23

Kristian Glejbøl

Har du læst Frederick Forsyth spændingsroman "Guds knyttede næve"? Der er Bull og din ynglingskanon med en 1000mm boring og et 300 meter langt løb (tror jeg nok) :)

12
27. april 2022 kl. 15:52

En railgun vil kræve et system, hvor man kan lave en voldsom elektrisk effekt til opsendelsen.

Hvis

tunnel er 20km lang

acc = 7g

og projektil væjer 1 ton får jeg:

Mundingshastighed: 1700 m/s

Effekt (@ 100% udnyttelse) 60 MW

Stort - men ikke uoverskueligt stort........ Der er bestemt mange grunde til vi ikke kunne byge sådan en fætter i morgen, men hvis vi startede nu tror jeg vi kunne have billig adgang til rummet før ITER får produceret sin første kWh

11
27. april 2022 kl. 15:37

Meget rigtigt, men spinlauch er bare så meget simplere end en lineær railgun inden for begrænsningerne.

Ja, helt sikkert i småskala, men hvor meget hardware kan klare 10000g? Det kan være godt til at slynge massive klumper og epoxyimprægneret elektronik i kredsløb, men der stopper festen vel også.

Ud over det, så er jeg ikke sikker på at spinlaunch er så god ski... god ide når den bliver skaleret op, alt bliver meget tungt og stort - ikke mindst det vacuumkammer alting skal køre i. Jeg ville 10 gange hellere bore 20 km tunnel med en TBM og så fore tunnelen med prefremsitllede stålsektioner, end jeg ville bygge et enkelt vakuumkammer med en diameter på 150m!

Lidt OT, men kan ikke lade være med at give et link til min yndlingskanon: https://en.wikipedia.org/wiki/Project_HARP Det er så simpel en løsning at det næsten gør ondt. Ifgl wiki-siden var opnåede max mundingshastighed 8000 km/h og en maxhøjde 179 km! Anyway - højde i sig selv er ikke meget værd. Uden tangential hastighed falder man lynhurtigt ned igen.

10
27. april 2022 kl. 14:33

Spinlaunch er fint til små ubetydelige sattelitter, men skal det batte noget skal der lineær bevægelse til .</p>
<p>F.eks. ville en laang lineær railgun monteret i et vacuum rør, boret i et bjerg, give god mening. Jo højere oppe man rammer atmosfæren jo bedre.

Meget rigtigt, men spinlauch er bare så meget simplere end en lineær railgun inden for begrænsningerne.

F.eks. kræver spinlauch ikke meget infrastruktur, da man stille og roligt kan opbygge launch-energien i svingarmen med én eller to moderat dimensionerede elektromotor(er) over et stykke tid.

En railgun vil kræve et system, hvor man kan lave en voldsom elektrisk effekt til opsendelsen.

Og så skal man jo også lige have lavet en tunnel, som man kan pumpe lufttom.

9
26. april 2022 kl. 16:36

Når acceleratoren kører, så foregår det med op mod 10.000g. Et normalt menneske besvimer ved 9g, hvilket umuliggør, at mennesker kan blive slynget i rummet lige foreløbigt.

Hæhæ..... jeg ser ikke noget i menneskets development roadmap der på nogen måde indikerer at vi skal komme over 9g - endsige 100, 1000 eller 10000g....

Spinlaunch er fint til små ubetydelige sattelitter, men skal det batte noget skal der lineær bevægelse til .

F.eks. ville en laang lineær railgun monteret i et vacuum rør, boret i et bjerg, give god mening. Jo højere oppe man rammer atmosfæren jo bedre.

8
26. april 2022 kl. 14:57

nu kan man ikke smide billeder ind så

Radius: 25m Vinkelhastighed: 500 RPM

-->

Tangential hastighed 4700 km/h

Centripetal acceleration 6989 g - ting føles noget tunge i periferien ...

4
26. april 2022 kl. 13:02

Der er godt nok mange ting der skal gå godt for at få en dims sendt op. Der skal også en hel del raket med, da spinlaunch nok kan give en del vertikal komponent, men denne skal veksles til en endnu større horisontal komponent for at kunne indlede et kredsløb. Der er også en youtuber der har en del indvendinger:https://www.youtube.com/watch?v=9ziGI0i9VbE&ab_channel=Thunderf00t

3
26. april 2022 kl. 12:47

During early feasibility analysis of SpinLaunch’s global architecture, one area of primary interest was g-hardening. As such, an in-depth evaluation into existing industry examples of high-g capable sensors and systems was undertaken. Early research identified promising examples of complex high-g systems in industry including artillery launched drones with deployable wings, propulsion, and optics. Following the completion of the 12 m prototype, a system capable of testing to over 20,000G’s, SpinLaunch’s engineering team began evaluating a variety of hardware packages at the 10,000G that components endure during the launch. Through this testing, we’ve been able to demonstrate the impressive ability of satellite systems to readily handle the centripetal environment. (SpinLaunch FQ)

2
26. april 2022 kl. 12:38

Den maksimale hastighed opnås i over 60 km højde, idet det er en raket med en satellit, der udslynges. Raketten accelererer så satelliten til 7,8 km/s for en banehøjde på 300 km

1
26. april 2022 kl. 12:22

Umiddelbart lyder det som helt vanvittige accelerationer at skulle udsætte satellitter for.

Siden satellitterne har max hastighed lige after launch må der også være ekstra meget luftmodstand og dermed varmeudvikling, så der kan næppe være mange satellitter der kan klare sådan en launch uden en omkransende kapsel.

Men hvis man kan designe udstyr der kan holde til begge dele er det da en fascinerende ide.