Nasa vil kortlægge verdens skove med laser fra rummet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nasa vil kortlægge verdens skove med laser fra rummet

Illustration: Nasa

Forskerne mangler endnu et tilstrækkeligt klart billede af, hvor meget skov der er i verden, og hvor meget CO2 der dermed er opsamlet i verdens træer. Den information er vigtig for at kunne vurdere CO2-effekten af at fælde et stykke skov. Det skriver Scientific American.

Forskere ved det amerikanske rumfartsgentur, Nasa, arbejder derfor på et projekt, der skal kortlægge skovene i 3D. Det skal foregå ved hjælp af såkaldt lidar fra Den Internationale Rumstation. Lidar måler afstande ved hjælp af laserpulser – afhængig af den tid, der går, inden lyset reflekteres, kan afstanden til – og dermed størrelsen af – et objekt beregnes. Her er det væsentligt, at lidar-teknologien er i stand til at nå såvel skovbunden som trætoppene.

Læs også: Satellitbilleder: Tropisk skov på størrelse med Norge bliver ryddet hvert femte år

»Det vil absolut være en ‘game changer’. Lidar er den eneste teknologi, der kan trænge igennem til skovbunden og anslå mængden af kulstof,« siger Laura Duncanson, der er postdoc hos Nasas Goddard-center, til Scientific American.

De oplysninger skal i forhold til de eksisterende satellitbilleder af skovene give et klart indtryk af skovenes dybde, og dermed hvor stor en volumen træ de består af.

Læs også: Rydning af regnskov falder med 18 procent

På baggrund af de data og information om CO2-indholdet i træet kan forskerne beregne et bedre estimat for den totale mængde ophobet CO2 i skovene, skriver Scientific American.

Projektet går under det mundrette navn GEDI (Global Ecosystem Dynamics Investigation lidar), og forventes at gå i gang i 2018.

Læs også: Nasa-studie: Industrisamfundet er på vej mod kollaps

Verdens skove anslås ifølge Scientific American at absorbere 10 til 14 procent af de nuværende udledninger af CO2, men hvor meget der allerede er absorberet af verdens træer er altså stadig uklart.

Mere præcise målinger af CO2-indholdet i træer kan derfor få væsentlig betydning i fremtidens klimadebatter, når skovrige nationer skal tage stilling til deres skoves fremtid.

Jeg kunne godt tænke mig at få oplyst opløsningsgraden på opmålingerne det kan jo ikke være noget problem at oplyse såfremt formålet er så godt. Jeg kan imidlertid ikke lade være med at tænke på hvor glade Kina og Rusland m.fl. bliver for at få deres lande og installationer opmålt i præcis 3D.
Jeg glæder mig naturligvis også over de nye miljø muligheder der ligger i kortlægningen, men jeg kan heller ikke lade være at tænke tilbage på da CIA "medie plantede" historien om dybhavs minedrift efter metaller i nodules på havbunden - byggede et skib til at foretage opsugningen af malmen - og brugte derefter special skibet til at stjæle/hæve en sunken USSR ubåd!

  • 0
  • 0

Godt at få klarere begreb om hvordan det står til med naturen. Det er meget muligt at det giver panderynken hos regeringer rundt omkring, men hvem siger vi andre skal dele en sådan bekymring, uanset om det er Kina og Rusland eller andre der måtte være bekymrede? Det kunne jo ligefrem være en bonus for en del af menneskeheden hvis forskellige magthavere fik det sværere, selvom der måske ikke ligefrem for os allesammen er grund til at glæde os med USA. nogle af os kunne måske snarere se en fordel i en situation hvor der var mindst mulig monopolignende forhold, og hvor det i størst mulig grad var andre udenfor regeringers og statslige organistioners kontrol. Hvor disse ikke blot overvågede befolkningerne, men hvor det modsatte også skete. Men det anses måske for utopisk.

  • 0
  • 0