Nasa vil hjælpe private rumfartøjer til Månen

Da Nasa skrottede rumfærgerne, blev øjnene i stigende grad rettet mod private virksomheder til at transportere mennesker og gods ud i rummet.

Nu går rumfartsorganisationen konkret efter en række partnere, som vil udvikle månelandingsfartøjer, skriver Reuters. Til gengæld vil Nasa øse ud af sin viden til de kommende partnere.

Programmet hedder Lunar Catalyst, og interesserede har indtil 17. marts til at få afleveret forretningsplaner og tilbud til Nasa, som kan lede til et frugtbart samarbejde.

Læs også: Nasa vil frede USA's fodspor på Månen

Foreløbig er private SpaceX og Orbital Sciences Corp. allerede flittigt brugt til levering af gods til Den Internationale Rumstation, og Boeing, SpaceX og Sierra Nevada Corp. vil gerne være med til at udvikle bemandede fartøjer, som skal kunne gå i test inden for de kommende fire år.

Nasas planer med Linar Catalyst går blandt andet i retning af at bore efter vand på Månen - i hvert fald hvis en nuværende samarbejdsplan med Canada om dette går i vasken. Dette samarbejde skal både munde ud i en rover og et landingsfartøj, men som sagt vil Nasa meget gerne have en backup-plan og kunne købe ydelsen af private.

Som en del af et kommende samarbejde vil Nasa både lægge viden, hardware, software og faciliteter til, men det bliver altså den private partner, der skal stykke det hele sammen til brugbart udstyr.

Emner : Månen
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Foreløbig er private SpaceX og Orbital Sciences Corp. allerede flittigt brugt til levering af gods til Den Internationale Rumstation ..."

Det er nok en stramning at de er brugt flittigt, da de kun har fløjet to mission til ISS: Dragin C2+ i 2012 og Cygnus Orb-D1 i 2013.

Correct me if i'm wrong.

  • 1
  • 0

Det kunne være fedt hvis CS kunne landsætte en sonde på månen før at amerikanske firmaer kunne gøre det.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten