Nasa: Vi har fundet skinnende partikler på Mars

Nasas Mars-bil Curiosity har ved en udgravning på planeten fundet skinnende partikler. Nærmere undersøgelser har fastslået, at de stammer fra Mars. Nasa har derfor givet grønt lys til, at der kan tages en ny prøve fra området kaldet Rocknest, som skal analyseres af Curiositys instrumenter.

De lysende partikler er usædvanlige. De første analyser og spekulationer peger på to mulige forklaringer, oplyste den videnskabelige projekterleder, John Grotzinger, på en pressekonference torsdag.

De én millimeter brede fragmenter kan være en speciel klasse af mineraler, som har revner. Hvis de er blevet brækket langs revnen af skovlen, vil man få en glat overflade, som kan reflektere sollyset, og som vil være fri for støv. Den anden forklaring kan være, at der findes processer i støvet, som danner en usædvanlig form for mineral med stor refleksion.

Dette billede fra området Rocknest viser en af de reflekterende partikler, som menes at stamme fra Mars. (Foto: Nasa/JPL) Illustration: Nasa/JPL

For at kunne foretage yderligere undersøgelser vil Curioisty i de kommende dage blive drejet, så dens laser kan rammer det. Herefter vil ChemCam-instrumentet foretage en spektroskopisk analyse af fragmenterne.

Det er tredje prøve, som tages med skovlen for enden af Curiositys robotarm, men den første, som er analyseret af Curiositys instrumenter. De tidligere skovlfulde blev brugt til at rense filtrerings- og afleveringsmekanismerne på Mars-bilen.

Den tredje skovlfuld blev taget onsdag og sendt ned i gennem Curiositys to primære instrumenter til analyse af støvet. De to instrumenter, CheMin (Chemistry and Mineralogy instrument) og Sam (Sample Analysis at Mars), skal primært undersøge, om Mars engang har haft forhold, som har været eller stadig er gunstige for mikrobisk liv.

I sidste uge viste et fund af et stykke klart materiale sig blot at være et stykke plast, som var faldet af Curiosity eller dens landingsmodul.

Af frygt for at det igen var jordisk forurening fra Curiosity selv, blev den anden skovlfuld dumpet igen for at undgå at få jordisk materiale ned i de instrumenter, som skal analysere støvet.

Den 15 milliarder kroner dyre Mars-bil har undersøgt Mars siden sin ankomst den 5. august i år, da den landede i det store Gale-krater.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Nasa
Artikel fra Spaceflight Now
Space.com-artikel

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

jorden ser ikke tør og ørkenagtig ud men fugtig og klistret. vandet kan vi jo se på alle de termiske og spektrum billeder der kommer ned på deres live HDTV kanaler. hvis ikke de var så inkompetente

 • 0
 • 0

Så må NASA se at finde ud af hvem der lige har været forbi og tabt en klat maling. Spændende.

 • 0
 • 0

Vi kan jo håbe at det viser sig at være guld.

Jeg kan allerede se Onkel Joakim med dollartegn i øjnene få Georg Gearløs til at lave et rumskib så han kan komme derop.

 • 0
 • 0

Er NASA inkompetente? I fald de er det - hvem er så kompetente ud i Rumfart?

Det er Dan Frederiksen da ! (lige som han er den klogeste på planeten inden for alle andre felter)

;o)

 • 0
 • 0

Nasa er så inkompetente - de kan jo ikke engang sende en astronaut op vel - selvom de har et astronomisk budget. De kunne såmænd lære meget af Raket Peter om økonomi i stedet for at ødsle milliarder væk på ubrugelig forskning af en død planet. USA burde i stedet kigge lidt på deres miljø politik - hvis de da har en ?

 • 0
 • 0

Jeg syntes Dan har en pointe mht. udseendet af "jorden". Den ligner da sådan lidt fugtig knoldet sandjord og ikke fuldstændig tør jord. Gad vide hvad temperaturen var da billedet blev taget.

 • 0
 • 0

Christian, der er ingen offentligt kendt organisation der er reelt kompetent indenfor rumfart. Men Spacex har da en helt anderledes progressiv tankegang omend Elon Musk er naiv om hvad der virkeligt foregår i rummet. Det bliver lidt interessant hvis han bliver konfronteret med det på et tidspunkt men jeg har ikke den store tillid til hans etiske disciplin.

Ingen kompetent og ærlig organisation flyver med 40 ton dødvægt i 30 år som nasa har gjort. Det strider mod al raketfornuft. Ligeledes ville de have haft permanent videokontakt til ISS for mange år siden og det har de ikke engang idag. Man har også brugt uendeligt ringe analog radio lyd til ISS som de dog vist har forbedret lidt for nyligt.

Med et budget på omkring 20 milliarder dollars hvert eneste år så er det spektakulært ringe at helt basale ting såsom kommunikationsnetværk ikke er på plads, specielt graverende til fjernstyringsmissioner som på Mars.

Det er ganske enkel logik hvis man har et minimum af teknisk indsigt og tør tænke over situationen. Men de fleste af Jer virker til at have brug for autoritære illusioner og de fleste af de få der godt kan se at der er noget galt tør ikke sige noget. Så derfor er vores verden så ringe som den er. I kan ikke forestille Jer det potentiale vi går glip af.

som Von Donner også påpeger er det så småt bizart at de ikke engang har lavet et personmodul til at putte på Titan eller Delta så de kan få personer op. Shuttle programmet blev jo ikke just afsluttet på en dag. Der var mange års varsel. Det er faktisk svært at forstå at så fantastisk et niveau af svigt kan opnås. Det er fint nok at man kan samarbejde med russerne og bruge dem en sjælden gang men at overlade det helt uden udsigt til at overtage det igen er ganske spøjst.

20 milliarder dollars om året er ikke småpenge hvis man laver et par regnestykker og ikke overgiver sig til børnehavelogik såsom at 'rumfart er dyrt' og 'nasa's budget er skåret meget ned'. F.eks koster en Spacex Falcon 9 opsendelse ca 25 millioner dollars. Altså ca en tusindedel af Nasa's ÅRLIGE budget. Nasa's budget er stort nok til at have 150.000 forskere og ingeniører på fuld tid til 75000$ om året og stadig have penge til en Falcon 9 opsendelse HVER. ENESTE. DAG.

Hvis Danmark flyttede 25% af vores forsvarsbudget til rumfart så kunne vi let overgå Nasa. Mars missioner, Titan, Neptun, Venus, Ceres, endda en mand på månen indenfor det budget. Vi kunne også have en dum rumstation ligesom ISS men jeg har svært ved at se hvad nytte den har gjort.

 • 0
 • 0

Dan: Det er sørgeligt, men du rammer det ret præcist IMHO.

Når man ser på NASA udefra, så giver det et indtryk af inkompetance. Der er f.eks meget lang tid fra Shuttle'n viste sig ikke at kunne opfylde sine designkriterier (1986) til beslutningen blev taget om at udfase systemet (2004). Det vidner vist om et stivnet system.

Men spørgsmålet er jo om vi kan tillade os at kritisere? Det er mange penge der bliver "spildt", men for det første betaler vi jo ikke, og for det andet, så er det lang tid siden at "effektiv rumforskning" ophørte med at være en del af målet. Amerikanerne betaler for én ting - NASA - og får noget andet - kampagnebidrag, technowelfare, egnsudvikling, national stolthed, m.v.

Jeg ser NASA som et forholdsvist overskueligt billede på hvad det amerikanske samfund er i gang med. Og godt eller skidt, det betyder noget for os i hverdagen.

 • 0
 • 0

Der har vel altid været 2 sideløbende spor af udvikling .. den som masserne og den almindelige befolkning bliver gjort bekendt med ..

og så den som Eliten og de virkelige magthavere holder tæt med for at bevare status quo.

derfor har vi ikke været på mars endnu , og derfor er månen ikke koloniseret ..

 • 0
 • 0

derfor har vi ikke været på mars endnu , og derfor er månen ikke koloniseret ..

Måske snarere fordi det ikke har været muligt at formulere hvorfor man skulle afsted på en måde som Joe Average kunne forstå. Og kom nu ikke her med Apollo 18...

 • 0
 • 0

Peter, jo vi kan mere end tillade os at kritisere. for det første går der danske penge til det men hvad der er uendeligt meget vigtigere er at ET virkeligheden hemmeligholdes aktivt af USA og de tillader sig at 'tale' på vores vegne til de besøgende og i typisk amerikansk stil er det de siger meget ubegavet og konfliktbetonet. nasa er ikke bare ringe men det er en stor løgn der giver en illusion af indsats på en meget kedelig måde så der ikke opstår for stor interesse i rumfart. en af deres nøgleteknikker er at de kører smertefuldt ubegavet børnetv hele tiden på nasa tv. rumfærgen havde en anden rolle at bruge enorme summer uden at opnå noget af betydning. ISS er ligeledes helt uden værdi trods gigantisk budget. hubble var et symbolsk teleskop mens det amerikanske militær havde 100 sådanne teleskoper i rummet allerede hvoraf halvdelen af dem pegede udad.

hvis vi vil have sandheden så er det vores pligt at kritisere og insistere. og det er ikke sikkert vi får sandheden uden en voldelig revolution. vi står overfor en kæmpe revolution.

og der er helt sikkert elementer i vores land som er en del af forræderiet i samarbejde med USA. det må betragtes som givet at flyvevåbnet er en del af det, radaroperatører, basekommandører, enkelte piloter som sendes op i nærkontakt. og så er der sikkert elementer derover, måske i FE, måske nogle få i regeringen men de er sikkert sat ud af spil. selv den amerikanske regering er ikke loopet ind. Clinton forsøgte lidt men det blev ikke til noget. Man kunne forestille sig at Wamberg-udvalget har indsigt i DK men det har jeg ikke noget info på. Det er en oplagt gruppe men man kunne sagtens forestille sig en anden lille gruppe i dk som vi aldrig har hørt om. Fordi hemmeligholdelsen er så absolut så ender det med at selv regeringer bliver betragtet som fjenden og det kan glide helt ud i private hænder helt uden kontrol. Og det virker til at det skete i USA for mange år siden.

Vi har ikke et demokrati i DK. Vi har en børnehave hvor vi får lov til at lave uvigtige beslutninger mens nogle ganske få og tilfældige har påtaget sig at berøve os de betydelige sandheder. Dette er landsforræderi på det højeste plan og burde straffes ved døden. Alle involverede.

 • 0
 • 0

Jeg kan allerede se Onkel Joakim med dollartegn i øjnene få Georg Gearløs til at lave et rumskib så han kan komme derop.

Der er bare lige den hage ved det, at prisen for at transportere guldet hjem til pengetanken i Andeby er højere end markedsprisen.

Så man må udvinde og gemme det på Mars indtil civilisationen rykker dertil.

 • 0
 • 0

Hvad angår Mars, så er det ganske muligt at såkaldte black projects i USA har været på Mars med nogle af de eksotiske teknologier man forsøger at genskabe udfra indfangede besøgende fartøjer (helt tilbage til 1941). Ben Rich som ledte Lockheed skunkworks har antageligt sagt i en tale at de har teknologien til at transportere ET hjem igen og at turen ikke vil tage en menneskealder. Han har også ved en anden lejlighed sagt at de har teknologi i ørkenen som ville gøre George Lucas jealous. Så det virker oplagt at man har rejst lidt rundt dog er der noget der tyder på at nogle at de besøgende håndhæver en karantæne om Jorden så man måske er blevet forhindret i at rejse. Der er en sag hvor amerikanerne forsøgte at snige et atomvåben i kredsløb som blev stoppet på vej op af en UFO. Der er flere andre sager hvor de har ødelagt atomvåben på Jorden også. 4 sager med missilsiloer. Måske får vi først lov at rejse når vi har modnet en del og en god start ville være at vågne op og insistere på sandheden så vi ikke overlader Jorden skæbne til idioter i uniformer hvilket vi har gjort alt for længe.

 • 0
 • 0

... ET virkeligheden hemmeligholdes aktivt af USA og de tillader sig at 'tale' på vores vegne til de besøgende.... rumfærgen havde en anden rolle at bruge enorme summer uden at opnå noget af betydning... det er ikke sikkert vi får sandheden uden en voldelig revolution.... en del af forræderiet i samarbejde med USA...radaroperatører, basekommandører, enkelte piloter som sendes op i nærkontakt.... man kunne sagtens forestille sig en anden lille gruppe i dk som vi aldrig har hørt om.... landsforræderi på det højeste plan og burde straffes ved døden

Dan, overskriften får ligesom en ekstra mening når man ser de ovennævnte citater, ikke?

Men citatet er ment som en service til dig: Hvis du næste gang vil undlade at bruge ord som dem vil du nok kunne overbevise flere.

Over and out.

 • 0
 • 0

Jeg er alvorligt bange for, at vi mennesker nok skal få ødelagt andet end jorden uden hjælp udefra. ET eksistere kun i Hollywood - husk det :) Og den dag vi kan rejse i rummet udrydder vi nok alt vi møder - som her på jorden :8

 • 0
 • 0

Helt enig Dan. Desværre er det menneskets natur og derfor vil andre organismer overleve her på jorden, længe efter at vi har lukket butikken og sidste mand slukker for strømmen.

 • 0
 • 0

Von D, det er et stort univers og tiden er lang. de har været her i millioner af år. du lever ikke i Danmark, du er på en rund sten omkring en stjerne i et ufatteligt hav af andre stjernesystemer. når millioner af dine medmennesker taler konsistent om rotationssymmetriske fartøjer med fremmede væsener i så skal du måske ikke insistere på at jorden er flad.

og det er ikke menneskets natur at være destruktiv, det er nogle menneskers natur, og de vil forgå. indtil da ser det ud til at der er væsener vis potens er så rigeligt tilstrækkelig til at holde os på plads og begrænse vores destruktive indflydelse på resten af universet. desuden kan de fleste af de teknologiske racer helt naturligvis bøllebanke os med en lillefinger hvis vi skulle være så fjollede at angribe deres planeter. vi er ikke de overlegne børn i klassen længere. vi er de primitive. dog har vi potentiale et skræmmende smukt og komplekst samfund venter os

 • 0
 • 0

Hahahahaha, det var dagens underholdning!

Vi har heldigvis ytringsfrihed i Danmark, og plads til alle. Også dem med de lidt ekstreme verdensopfattelser.

Ønsker dig alt held fremover med dine synspunkter, så længe de ikke føre til personskader! "Voldelig revolution", måske lige at gå over stregen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten