Rumagenturet Nasa har netop meddelt, at man i løbet af foråret vil offentliggøre resultatet af en igangværende undersøgelse, der skal klarlægge, hvad det kræver at fremskynde processen med at bemande de kommende exploration missions, hvor raketten Space Launch System (SLS) og rumfartøjet Orion skal affyres sammen.
Det sker mindre end to uger efter Nasas chef, Robert Lightfoot, satte undersøgelsen i gang.
Læs også: MarsOne er vigtig – men Elon Musk kommer (måske) først
Rapporten skal opveje fordele og ulemper ved at sende astronauter ud med første testflyvning af agenturets kommende Mars-fartøj allerede i 2018 fremfor det planlagte år 2021. Et ønske der ifølge abc News kommer direkte fra Trump-administrationen.
Læs også: VIDEO: Nasa tester raketmotor med 12 millioner hestekræfter
I praksis undersøger Nasa mulighederne for at tilpasse den ubemandede testflyvning Exploration Mission 1 (EM-1) så den i højere grad vil følge planen for den bemandede, ca. otte dage lange Exploration Mission 2 (EM-2) som er planlagt til 2021. EM-1 skal efter planen løbe af staben i slutningen af 2018, men med tilpasningerne til en bemandet mission vil første testflyvning nok nærmere ske i midten af 2019:
»Vores prioriterer er at sikre sikkerheden og effektiv afvikling af alle vores planlagte exploration missions med Orion-rumfartøjet og Space Launch System-raketten,« siger William Gerstenmaier på Nasa's nyhedsside.
Første test er oftest ubemandet
Når det er vigtigt at afdække risici, før man evevntuelt fremrykker den bemandede opsendelse, skyldes det blandt andet, at Nasa sædvanligvis lader der gå år imellem først ubemandede testflyvning med en raket og en efterfølgende bemandet, som abc News forklarer det.
Læs også: På vej til Mars: Raketmotor med kraft som 14 jumbojetter tænder i dag
Af samme grund har det amerikanske råd for rumfartssikkerhed, ASAP, ifølge abc News opfordret Nasa til kun at bemande den første testflyvning, hvis der findes rigtig gode grunde til det. Siden en dødsulykke under en fejlslagen opsætning af Apollo 1 i 1967, hvor tre astronauter mistede livet, har ASAP overvåget blandt andre Nasa's sikkerhed for bemandet rumfart.
Læs også: DTU-forsker om Mars-planer: Elon Musk får udfordringer af episke dimensioner
Både EM-1 og EM-2 er indledende faser i at teste den opsætning, der efter planen skal sende mennesker til Mars omkring år 2030. Men ændrer Nasa planerne, så den første affyring af SLS og Orion følger planen for EM-2, vil to astronauter med stor sandsynlighed skulle en tur rundt om månen allerede i 2019. Efter planen for denne første bemandende rummission skal Orion efter affyring fra Kennedy rumcentret i Florida nemlig først kredse om kloden to gange, hvorefter rumfartøjet sendes i en stor bane rundt om månen, inden de to astronauter sætter kursen mod Jorden igen.
Artiklen blev redigeret kl. 08.08 1. marts, da der oprindeligt stod, at fire astronauter døde under Apollo 1-missionen. Det er nu rettet til, at tre astronauter mistede livet.
