Nasa undersøger muligheden for at fremskynde bemanding af Mars-fartøj

28. februar 2017 kl. 13:555
Nasa undersøger muligheden for at fremskynde bemanding af Mars-fartøj
Nasa-raketten Space Launch System (SLS), der omkring år 2030 skal sende mennesker med kurs mod Mars. Måske allerede i 2019 vil raketten skulle bemandes, tre år tidligere end først planlagt. Illustration: NASA/MSFC.
Nasas teknikere gennemgår nu fordele og ulemper ved at bemande rumfartøjet Orion ved første testflyvning i 2018. Oprindeligt var den bemandede test planlagt til 2021.
Artiklen er ældre end 30 dage

Rumagenturet Nasa har netop meddelt, at man i løbet af foråret vil offentliggøre resultatet af en igangværende undersøgelse, der skal klarlægge, hvad det kræver at fremskynde processen med at bemande de kommende exploration missions, hvor raketten Space Launch System (SLS) og rumfartøjet Orion skal affyres sammen.

Det sker mindre end to uger efter Nasas chef, Robert Lightfoot, satte undersøgelsen i gang.

Læs også: MarsOne er vigtig – men Elon Musk kommer (måske) først

Rapporten skal opveje fordele og ulemper ved at sende astronauter ud med første testflyvning af agenturets kommende Mars-fartøj allerede i 2018 fremfor det planlagte år 2021. Et ønske der ifølge abc News kommer direkte fra Trump-administrationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: VIDEO: Nasa tester raketmotor med 12 millioner hestekræfter

I praksis undersøger Nasa mulighederne for at tilpasse den ubemandede testflyvning Exploration Mission 1 (EM-1) så den i højere grad vil følge planen for den bemandede, ca. otte dage lange Exploration Mission 2 (EM-2) som er planlagt til 2021. EM-1 skal efter planen løbe af staben i slutningen af 2018, men med tilpasningerne til en bemandet mission vil første testflyvning nok nærmere ske i midten af 2019:

»Vores prioriterer er at sikre sikkerheden og effektiv afvikling af alle vores planlagte exploration missions med Orion-rumfartøjet og Space Launch System-raketten,« siger William Gerstenmaier på Nasa's nyhedsside.

Første test er oftest ubemandet

Når det er vigtigt at afdække risici, før man evevntuelt fremrykker den bemandede opsendelse, skyldes det blandt andet, at Nasa sædvanligvis lader der gå år imellem først ubemandede testflyvning med en raket og en efterfølgende bemandet, som abc News forklarer det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: På vej til Mars: Raketmotor med kraft som 14 jumbojetter tænder i dag

Af samme grund har det amerikanske råd for rumfartssikkerhed, ASAP, ifølge abc News opfordret Nasa til kun at bemande den første testflyvning, hvis der findes rigtig gode grunde til det. Siden en dødsulykke under en fejlslagen opsætning af Apollo 1 i 1967, hvor tre astronauter mistede livet, har ASAP overvåget blandt andre Nasa's sikkerhed for bemandet rumfart.

Læs også: DTU-forsker om Mars-planer: Elon Musk får udfordringer af episke dimensioner

Både EM-1 og EM-2 er indledende faser i at teste den opsætning, der efter planen skal sende mennesker til Mars omkring år 2030. Men ændrer Nasa planerne, så den første affyring af SLS og Orion følger planen for EM-2, vil to astronauter med stor sandsynlighed skulle en tur rundt om månen allerede i 2019. Efter planen for denne første bemandende rummission skal Orion efter affyring fra Kennedy rumcentret i Florida nemlig først kredse om kloden to gange, hvorefter rumfartøjet sendes i en stor bane rundt om månen, inden de to astronauter sætter kursen mod Jorden igen.

Skitse af den planlagte rute for Exploration Mission 2, der oprindeligt er planlagt til bemandet testflyvning af Nasa's Mars-fartøj i 2021. Illustration: NASA.

Artiklen blev redigeret kl. 08.08 1. marts, da der oprindeligt stod, at fire astronauter døde under Apollo 1-missionen. Det er nu rettet til, at tre astronauter mistede livet.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
28. februar 2017 kl. 19:25

Så lyder det til at det er Trumps skyld, hvis det går galt, skriver ABC news. Nu må vi lige holde hestene.

4
28. februar 2017 kl. 17:18

Man kan godt se presset på NASA, hvor de på den ene side har et helt nyt projekt der ikke er testet endnu og hvor gamle NASA aldrig ville tillade det. På den anden side ønsker den nye præsident, at udfordre de gængse tankegange og hvis NASA ikke leverer, så ryger tilskuddet til mange projekter.

3
28. februar 2017 kl. 16:57

Hvis SpaceX holder planen og får sendt turisterne afsted sidst i 2018 som planlagt, så bliver det første gang nogensinde, at de har overholdt deres oprindelige tidsplan på en markant milepæl. 2019 eller 2020 er formentlig mere realistiske bud, når man skal oversætte fra "Elon time" til "real time".

På reddit går buddet at turen totalt set koster USD 120m. Sløret er ikke løftet for om der skal andre end de to turister med eller hvad der ellers er af planer for turen. Det kan nedbringe turisternes andel af den totale pris.

2
28. februar 2017 kl. 16:21

Med to mand omkring månen i 2019 vil NASA kun være et år efter Space-X, der planlægger det samme stunt til 2018 (hvis ellers de holder tidsplanerne!)

Space-X er så smart nok til at få turen betalt, idet "asutonauterne" bliver to turister. Gad vide hvad to billetter rundt om månen står i? Nok noget dyrer end et cruise til Bahamas.

Men NASA trænger til at komme tilbage til ånden fra 60'erne (og den risikovillighed der var).

1
28. februar 2017 kl. 14:26

Nu ville jeg være ret paranoid hvis jeg skulle være første mand til at blive sendt til Mars, der er rigtigt meget der kan gå galt under vejs, jeg har set mange rigtigt dyre projekter fejle ret hårdt på små ting.

Hvis jeg var projektleder ville jeg nok lave en koloni opført af robotter først der beviser at mennesker har mulighed for at overleve i længere tid på Mars, så sende mennesker.