Nasa udvikler højteknologisk væksthus til Mars

Prototypen af det oppustelige væksthus måler 5,5 meter i længden og er cirka to meter højt. Illustration: University of Arizona

400 km over Jorden eksperimenterer astronauterne på Den Internationale Rumstation, ISS, med grøntsager, hvor de tester dyrkningsmetoder med LED-lys, fugtighed osv.

De får hjælp af forskere fra Arizona University, der også undersøger næringsindholdet af afgrøderne. Lige nu er høsten så sparsom, at den ikke er i nærheden af at kunne mætte.

Men når Nasas astronauter om cirka 20 år rejser til Mars, er det planen, at de undervejs selv dyrker grøntsager i større omfang.

Væksthus med flere opgaver

Når USA langt ud i fremtiden vil oprette en egentlig base på den rustrøde planet, er det også planen, at måltiderne skal kunne indeholde friske grøntsager dyrket på stedet.

Det skal være med til at sikre, at man kan få ernæringsrigtig mad på de lange missioner længere ud i rummet.

Læs også: Fremtidens mad spirer i storbyens landbrug

Muligheden for at være delvist selvforsynende i rummet kræver, som med alt det andet inden for rumfart, et omfattende udviklingsarbejde. Ifølge Dr. Ray Wheeler, der er forskningsleder hos Kennedy Advanced Life Support Research, er man dog på tegnebrættet kommet langt.

Renser luft og genanvender vand

Forskningslederen fortæller, at drivhuset bliver designet til at være med til at rense luften, fordi planterne optager den CO2, som astronauterne udånder og omdanner kuldioxiden til ilt gennem fotosyntesen.

Samtidig skal vand kunne genanvendes gennem et lukket kredsløb. Vandforsyningen skal køre i en cyklus, hvor man fra begyndelsen vander med medbragt vand eller vand fundet på landingsstedet på månen eller Mars, og derefter genanvender det.

Tanken med væksthuset Prototype Lunar Greenhouse er, at hele produktionen foregår i et lukket kredsløb, der samtidig renser luften på basen ved at optage CO2 og udskille oxygen gennem fotosyntesen. Illustration: University of Arizona

Cylindrisk oppusteligt drivhus

Prototypen lige nu er et cylindrisk oppusteligt drivhus (5,5 meter langt og 2 meter højt) på University of Arizona, hvor planterne dyrkes vertikalt – hængende ned fra loftet og væggen uden jord.

Læs også: Den vertikale farm: Landbrug uden jord og naturligt sollys

Dyrkningsmetoden er hydroponisk, hvor planterne får tilført fugtig luft eller vand.

Lyset kommer fra LED-lamper, fordi man formentlig vil være nødt til at grave drivhusene ned under overfladen på planeten eller Månen for at beskytte mod stråling.

Men en ting er teknologi, noget andet er biologi, som er ligeså vigtigt. Så udover ingeniører, der designer store dele af væksthuset, tester biologer planter og frø for at se, hvilke der formentlig vil kunne give et godt udbytte ved udenjordisk dyrkning.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Lyder som en rigtig god ide med at bruge LED plante belysning, som passende kan forsynes fra effektive solceller placeret på overfladen. LED plante lys er allerede bredt brugt af både erhvervs og hobby gartnerier. Særligt det nye udvide bred spektret LED lys giver mulighed for at få endnu mere velsmagende grønsager, og mere modstandsdygtige planter. Så der burde være masser af erfaringerne at få nu...

Mvh Mike SunFlux Vækstlys

  • 1
  • 0

ville vel være det smarteste på Månen og nok også på Mars, selvom dér kun er lys halvdelen af døgnet.

Jeg mener at have set arrangementer, der kan koncentrere lys fra en større overflade, kuppel e.l. til en lille plet, der kan føres langt væk med lysledere - ned til planterne (og menneskene) under jorden.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten