Nasa tester robotkirurg i ni kilometers højde
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nasa tester robotkirurg i ni kilometers højde

I sidste uge testede NASA en robotkirurg, som kan bruges til at operere på astronauterne, hvis det skulle blive nødvendigt på længere missioner til Månen eller Mars.

Testene foregik på en af militærets C-9-fly over Den Mexicanske Golf. Her foretog fire kirurger og fire astronauter simulerede operationer i hånden og ved hjælp af en robot udviklet af SRI International.

Målet var at afgøre, om robottens software kunne kompensere for fejlbevægelser, som kan ske under turbulens og varierende tyngdekraft. Det skriver Scientific American.

Testflyvningerne tog op til tre timer og forgik i højder mellem 9.755 meter og 7.315 meter. Flyets næse blev holdt i en 45-graders vinkel under stigning og dykning for at skabe korte perioder med vægtløshed.

Imens forsøgte kirurgerne at operere i et kunstigt stykke menneskehud. De skar og syede med både hænderne og robotten.

Nu vil Nasa, SRI og forskere fra Cincinnati Universitet se nærmere på den syntetiske menneskehud samt videooptagelser af testene for at afgøre, om robotten er et godt alternativ.

Algoritme tager højde for turbulens

Robotarmene vejer omkring 4,5 kg og er på størrelse med en rigtig menneskearm. De er boltet fast til væggen og kan styres af en enkelt læge, der følger operationen gennem et kamera placeret mellem armene og styrer armene med en fjernbetjening.

Robotten følger som udgangspunkt lægens kommandoer, men softwaren kompenserer ved hjælp af en algoritme, hvis der sker bevægelser ved et uheld pga. flyets bevægelser.

Robotkirurgen blev oprindeligt udviklet i 1997 til at kunne operere soldater ude på slagmarken, men er nu blevet tilføjet den specielle software.

Måske bruges i ambulance og fly

I dag er der intet krav om, at der skal være en læge på astronautholdet, men mindst to astronauter gives et kursus i lægevidenskab, inden de sendes ud i rummet. Nasa forventer dog, at kirurger vil være en del af holdet på missioner til Månen eller Mars i fremtiden.

Tidligere på året blev robotkirurgen testet under havet, men testene er stadig i deres begyndelse. Missionerne til Mars ligger mindst 30 år ude i fremtiden, men robotten kan måske få sin debut bag i en hastende ambulance eller ombord på et militærfly inden da.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten