Nasa-sonde vågner op til ny dåd i Kuiperbæltet

Noget i denne retning forventer man, at New Horizons vil kunne fotografere nytårsdag 2019, når sonden flyver forbi objektet 2014 MU69 langt ude i Kuiperbæltet. Illustration: NASA/JHUAPL/SwRI/Steve Gribben

Hubble rumteleskopet opdagede i 2014 et lille objekt af en størrelse på ca. 30 km i Kuiperbæltet – noget kan endog tyde på, at det består af to adskilte objekter i tæt kredsløb om hinanden.

Det får vi med sikkerhed svaret på, når Nasa-sonden New Horizons nytårsdag 2019 flyver tæt forbi det lille objekt, som New Horizons-teamet har givet kælenavnet Ultima Thule.

Udtrykket Ultima Thule har den mytologiske betydning at være grænsen til verdens ende, og 2014 MU69 er også en slags grænse for vores kendte verden, mener Nasa-folkene.

Godt en måned efter passagen af Pluto blev Ultima Thule udvalgt som næste mål for New Horizons, og en lille justering rettede sondens bane ind.

New Horizons er nu på vej på nye eventyr. Illustration: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Efter et par yderligere småjusteringer af kursen i 2017 gik New Horizons i dvale for at spare på strømforbruget.

Dvalen er slut

I mandags vågnede New Horizons igen op af dvalen, og den får i øjeblikket et større sundhedstjek. Foreløbig meldes alt vel.

Ultima Thule befinder sig stadig i samme tilstand, som da den blev dannet sammen med resten af solsystemet 4,5 milliarder år siden. Der er derfor håb om, at et nærmere studie af Ultima Thule kan give ny viden om forholdene i det tidlige solsystem.

Det er endnu ikke fastlagt, hvor tæt New Horizons vil flyve forbi Ultima Thule, men det overvejes at lade afstanden være så lille som 3.500 km – til sammenligning var den mindste afstand til Pluto 12.500 km.

Procedurerne, der skal klargøre New Horizon til mødet med Ultima Thule, begynder 16. august og varer til 24. december. Hovedfasen er koncentreret til en uge før og til to efter passagen.

Sonden har strøm til 2037

Det vil være muligt at lave et eller to yderligere flybys af andre objekter i Kuiperbæltet.

Missionen har foreløbig bevillinger til 2021, men da sonden fungerer perfekt, og strømforsyningen baseret på radioaktive kilde vil virke indtil 2037, er det højst sandsynlig, at missionen bliver forlænget.

Turen går til Ultima Thule eller Kuiperbælteobjekt 2014 MU69. Illustration: Nasa
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er der en raket-teknikker, som ved: Der står at den får strøm fra en radioaktiv kilde, det er jo nok Pu239, men producerer den ikke strøm efterhånden som det henfalder, så med mindre den er stærkt underdimensioneret, og lader et batteri op, så er der vel ingen grund til at spare, når stoffet henfalder uagtet forbruget? Tak!

  • 0
  • 0

NASA beskriver formålet sådan (https://blogs.nasa.gov/pluto/2017/04/28/no...):

We’ve used spacecraft hibernation a lot since 2008. This mode turns off most onboard systems, but leaves the radios, main computer, power distribution and thermal control systems active. Our three space environment monitoring scientific instruments—SWAP, PEPSSI and SDC – also continue to operate. By turning off other electronics (like those for guidance and propulsion, and all backup systems) we save on time and, therefore, wear and tear on many spacecraft components, prolonging their life.

Formentlig betyder de samtidigt at teknikere kan lave andre ting mens sonden sover.

Ellers er det rigtigt at batteriets levetid ikke påvirkes af forbrug.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten