Nasa sender rover ud på den grønlandske indlandsis

Nasa satte i går gang i roveren Grover, som over de kommende fem uger skal udforske de højtliggende områder af den grønlandske indlandsis i en testperiode.

Den skal således hjælpe forskerne med at indsamle data om forandringerne i iskappen, som det ellers tager mange hårde mandetimer at udføre.

Godt nok er Grover ikke særlig hurtig – til gengæld kan den fortsætte ufortrødent hele døgnet, ligesom kollegaen Curiosity, som indsamler data på Mars.

Grover er bygget af flere hold ingeniørstuderende, som i de seneste år har deltaget på sommeruniversitet på Nasas Goddard-center. De havde et ønske om at bygge en rover, og det kunne geologerne godt se en fidus i.

Roveren er udstyret med bæltehjul fra en snescooter for at kunne komme rundt i det barske miljø, og så har den også en radar og en computer, foruden solceller til at holde den kørende.

Ved hjælp af scanning af islagene hjælper Grover forskerne med at få et indblik i, hvordan sne akkumulerer sig i lag over tid, og også finde ud af, hvordan islagene har formet sig efter den store afsmeltning i sommeren 2012, da 97 procent af indlandsisen var ramt.

Læs også: Grønlandsk gletsjerafbræk bekræfter beregninger for indlandsisens fremtid

Normalt sender forskerne patruljer ud på snescootere eller fly bliver sendt i luften med radarer, når der skal indsamles denne type data om iskappen. Men nu har de altså en forventning om at kunne få hurtige tal på blokken, når Grover bliver sendt af sted.

Grover er næsten to meter høj og vejer godt 360 kg. Den snegler sig blot fremad med omkring 2 km/h, men i løbet af den arktiske sommer er der altid sol nok at hente til at køre i døgndrift. Så den kan sagtens hamle op med de 50 km på en dag, som forskerne på snescooter kan lægge bag sig på en effektiv dag.

I begyndelsen vil roveren holde sig nogenlunde tæt på forskerne, som lige skal prøve roveren af og få styr på indhentning af data. Når alt er klar, vil de skifte over på satellitter og få data hjem i realtid, skriver Nasa i en meddelelse.

Grover bliver dog ikke ensom på indlandsisen. I juni får den følgeskab af Cool Robot, som er udviklet på Dartmouth College i New Hampshire. Den har instrumenter med sig til at måle på atmosfæren og gletsjere.