Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Nasa sender for første gang en raket fra et kommercielt rumcenter udenfor USA

En Black Brant IX raket opsendte fra Nasas Wallops Flight Facility i juli 2021. Illustration: Allison Stancil, Nasa.

En Nasa Black IX suborbital blev opsendt den 26. juni 2022 kl 04:29 dansk tid (11:59 ACST) fra Arnhem Space Center (ASC) i det nordlige Australien.

Udover at det er den første opsendelse fra Arnhem, blev det også den første gang, at Nasa gennemfører en opsendelse fra en kommercielt opsendelsesfacilitet uden for USA.

Derudover er det også den første Nasa-raket opsendt fra Australien siden 1995. Dengang foregik det fra Royal Australian Air Force Woomera Range Complex.

Det fremgår af en pressemeddelse fra det amerikanske civil rumorganisation Nasa.

Den opsendte raket er en del af af tre rumvidenskabelige missioner, der skal give en dybere viden inden for interstellare medium og stjernerne Alpha Centauri A og B.

Giver forskningsmuligheder og et skridt ind i den kommercielle rumlanceringsverden

Missionerne skal muliggøre astrofysiske undersøgelser, der kun kan udføres fra den sydlige halvkugle.

»Vi er glade for at kunne lancere vigtige videnskabelige missioner fra den sydlige halvkugle og se mål, som vi ikke kan fra USA. Opsendelserne denne sommer vil give os mulighed for at udforske, hvordan en stjernes lys blandt andet kan påvirke en planets beboelighed,« siger Nicky Fox, direktør for Nasas Heliophysics Division ved Nasas hovedkvarter i Washington DC.

Arnhem Space Center, ASC ejes og drives af Equatorial Launch Australia, ELA. Det kommercielle rumopsendelsesanlæg ligger på Dhupuma-plateauet nær Nhulunbuy, på Yonlgu-folkenes landområde.

ELA vil være en de mest fremtrædende kommercielle rumlanceringsfirma i verden.

»Vi er begejstret og stolte over, at vores Arnhem Space Center vil være den første rumcenter i Australien til at gennemføre en kommerciel rumopsendelse,« siger Michael Jones, bestyrelsesformand og direktør i ELA.

Han forventer, at ASC vil i løbet af de næste fem år kan have mere end 100 opsendelser om året.

Skal undersøge Interstellare medium og stjernerne Alpha Centauri A og B

Den første raket er udstyret med X-ray Quantum Calorimeter, XQC fra Wisconsin Universitet. Kalorimeteret har røntgendetektorer, der skal studere røntgenstråler fra interstellart medium - stoffet af gasser og partikler mellem stjerner.

Ifølge Nasa vil den gøre det med hidtil uset præcision for få en bedre forståelse af interstellart medium, samt dets indflydelse på strukturen og udviklingen af galakser og stjerner.

>
Alpha Centauri-systemet, og de to største stjerner Alpha Cen A og B. Illustration: Zdenek, Nasa.

De to andre missionerne vil fokusere på Alpha Centauri A og B, som er to stjerner fra dobbeltstjernesystemet Alfa Centauri, der kun kan ses fra den sydlige himmelhalvkugle i stjernebilledet Centaurus. Det er også de nærmeste stjerner i forhold til Solen.

Suborbital Imaging Spectrograph for Transition region Irradiance from Nearby Exoplanet host stars, også kaldet SISTINE, fra Colorado Boulder Universitet, er navnet på den anden mission. Den skal undersøge, hvordan ultraviolet lys fra stjerner påvirker atmosfæren på planeterne omkring dem, inklusiv de gasser, der menes at være tegn på livet.

Sidste mission er Dual-channel Extreme Ultraviolet Continuum Experiment, DEUCE, også fra Colorado Boulder Universitet. Den skal undersøge en hidtil ustuderet del af stjernernes ekstreme ultraviolette lysspektrum. Målinger som er nødvendige for at kunne modellere stjerner på størrelse med eller mindre end Solen og forstå deres effekt på nærliggende planeters atmosfære.