Det kan ikke have været en kedelig opgave at designe et nyt sikkerhedssystem til rumfærgernes afløser. Det første, Nasa gjorde, var nemlig at tage på studietur til forlystelsesparker for at skabe et billede af, hvilke teknologier og systemer deres rutschebaner benytter.
At studieturene bar frugt, kommer astronauterne til at mærke med en kilden i maven, men forhåbentlig kun i test. For systemets formål er gravalvorligt.
En rutschebane skal bygges på ydersiden af affyringsramperne 39A og 39B på Kennedy-rumcentret. De to ramper skal fra 2015 benyttes til at opsende den kommende Ares-1-raket med Orion-kapslen, når rumfærgernes sendes på pension.
Turen stopper på toppen af tårnet ved siden af raketten, i 113 meters højde. Derefter knækker rutschebanen næsten 90 grader, så astronauterne lodret suser mod jorden. Banen fortsætter derefter væk fra rampen og over til en bunker, hvor astronauterne kan hoppe i sikkerhed.
Systemet skal kun benyttes, hvis der opstår problemer i forbindelse med opsendelse. Kravet er, at astronauterne i løbet af højst fire minutter skal kunne bringe sig i sikkerhed for de højeksplosive raketter og deres enorme mængder brændstof. Selve rutschebaneturen tager 85 sekunder.
Der findes systemer til at få astronauterne hurtigt væk ved alle opsendelsesramper i verden, hvorfra bemandede fartøjer letter.
Rumfærgerne benytter en række kurve, som frigøres og glider ned af en stålvire. Herfra skal astronauterne kravle ombord i en mandskabsvogn og køre væk.
Systemet er forholdsvis farligt, så astronauterne bliver ikke trænet i det. Testene bliver i stedet gennemført med sandsække. Systemet er aldrig blevet brugt, da der ikke har været den slags nødsituationer.
Du kan personalisere job så de bedre matcher dine skills og karriereønsker.
Log ind og opdater din profil for at se personaliserede job.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard
Nasa vil åbenbart gå med livrem og seler mht. sikkerhed på rampen. Mig bekendt er Ares-I raketten udstyret med et Launch Escape System (LES), som også bl.a. benyttedes på Saturn V raketterne, hvor en raketmotor monteret på spidsen af kommandomodulet kan føre dette væk fra selve raketten i en kritisk situation både på rampen og under flyvningens første fase.
Kurvesystemet er vel kommet til, idet rumfærgen ikke er udstyret med LES...
Kan man forestille sig, at det nye system tænkes anvendt til rampemandskab...?
Det er korrekt at Saturn V raketterne havde en LES raket monteret forrest, baseret på 3 faststofraketter. Imidlertid kan dette ikke bruges mens raketten står på jorden, for det forudsætter at mandskabskapslen frigøres i så stor højde, at faldskærmene kan nå at udløses inden kapslen rammer jorden eller havet. Astronauterne kunne kun anvende LES fra efter 1. trin havde nået en vis højde, og et stykke ind i 2. trins forløb. Derpå blev det skudt af manuelt.
Systemet med stålwiren og kurvene fandtes skam også dengang i 70'erne på launch pad 39A/B. Den dejlige film "The dream is alive" (som vist var en af de første IMAX film der blev lavet i 80'erne), har et klip der viser systemet i brug, herunder at de sendte et kamera med ned ad wiren... til stor kilden i maven for tilskuerne :-)
Mvh - Henrik
Dansk Amatør Raket Klub