Nasa-rumsonde tog video af Månens bagside

Den ene af Nasas to Grail-rumsonder i kredsløb om Månen har taget en ny video af Månens bagside.

Videoen er taget med Ebb-rumsondens kamera kaldet MoonKam. Kameraet er udviklet til, at studerende og skoleelever kan tage billeder af Månens overflade som en del af deres skoleprojekter.

De to Grail-rumsonder (Gravity Recovery And Interior Laboratory) har været i kredsløb om Månen, siden de ankom ved nytårstid. Nasa har fornylig døbt de to rumsonder Ebb og Flow.

Læs også: Se video af Månens bagside

Videoen blev optaget den 19. januar som en del af afprøvningen af Ebbs MoonKam. Flows MoonKam vil blive afprøvet senere.

Tydeligt billede af nedslagskrater

På videoen ses Månens nordpol i toppen af skærmen, mens rumsonden flyver ned mod Månens sydpol. En af de første tydelige strukturer, man ser på Månens overflade, er området kaldet Mare Orientale. Mare Orientale er et 900 kilometer bredt nedslagskrater, som strækker sig over både Månens for- og bagside.

Videoklippet slutter med et ujævnt terræn kort før sydpolen. Til venstre ses det 149 kilometer store Drygalski-krater med sin karakteristiske stjerneform i midten. Denne formation er den centrale top i krateret, som blev skabt ved et asteroidenedslag for milliarder af år siden.

De to rumsonder blev opsendt i september 2011 og foretager løbende korrektioner af deres kredsløb om Månen. Med tiden vil deres bane være næsten cirkulær med en højde på blot 55 kilometer over Månens overflade.

Rumsonderne skal være med til at kortlægge Månens magnetfelt, hvilket vil give forskerne en bedre forståelse af Månens opbygning, hvordan den er blevet dannet, og hvordan den har udviklet sig.

Da Månen altid vender samme side mod Jorden, ser vi selvsagt aldrig bagsiden. De eneste, som har set Månens bagside, er astronauterne på Apollo-missionerne og en række ubemandede rumsonder.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Nasa

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Men hvorfor vender Månen altid samme side i vores retning? Er det et fuldstændig tilfældigt sammentræf af omløbshastighed og omdrejningshastighed, eller er der nogle lovmæssigheder, der gør dette forventeligt? Og kan det ændre sig med tiden?

  • 0
  • 0

Månen er asymetrisk, dvs. der er mere masse i den ene side. Det er muligvis sket i forbindelse med sammenstød med måne nr. 2 der roterede om jorden. Pga. skævheden og tiltrækningskraften mellem jorden og månen, er månens rotation langsomt blevet bremset, indtil den stoppede helt.

Rotation er en sjov ting. Venus roterer omvendt, dvs solen står op i vest. Og Venus rotation om solen er hurtigere end sin egen rotation, dvs dagen på Venus er længere en et Venus år.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten