Nasa-rapport: Vi løber snart tør for rumdragter

27. april 2017 kl. 16:14
Nasa-rapport: Vi løber snart tør for rumdragter
Billedet viser Skandinaviens første astronaut, svenskeren Christer Fuglesang. Han har været på den internationale rumstation i 2006 og 2009. Det blev til fem rumvandringer med en samlet tid på 31:54 timer. Og Christer Fuglesang har rekorden som den astronaut, der har været på spacewalk i længst tid, når man ser bort fra amerikanere og russere. Illustration: NASA/ESA.
Den amerikanske rumorganisation skal revurdere sine planer for udviklingen af nye dragter til rumvandring, for det går for sløvt, konkluderer generaldirektorat.
Artiklen er ældre end 30 dage

3. juni 1965 trådte Nasa-astronauten Ed White som den første ikke-russer ud i rummet – 2,5 måneder efter, at kosmonauten Alexei Leonov havde skrevet historie med menneskets første rumvandring.

Siden da har Nasas astronauter foretaget flere hundrede rumvandringer iført specielle dragter, der er designet til at klare det ekstreme miljø i rummet.

Den nuværende hvide såkaldte EMU-dragt bygger imidlertid på mere end 40 års teknologi og materialedesign. Og nu er der behov for at sætte farten op på udviklingen af en ny rumdragt, der kan overtage jobbet – for Nasas beholdning af de nuværende dragter risikerer at slippe op.

Det fastslår Nasas Office of Inspector General (OIG), der holder øje med, om Nasa forvalter sit kæmpe budget på den rette måde eller bør effektivisere forretningsgange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge OIG's rapport, der blev offentliggjort i går, er Nasas ledelse enig i kritikken. Og rumorganisationen vil nu lave en formel plan for design, produktion og test af næste generation af rumdragter.

200 millioner dollars på rumdragter

I rapporten minder OIG om, at den nuværende generation af dragter oprindeligt kun skulle holde i 15 år.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan kan en astronaut på rumvandring følge med ISS' hastighed?

Samtidig peger man på, at Nasa foreløbig har brugt næsten 200 millioner dollars på udviklingsarbejdet med tre forskellige dragter, der blandt andet skal bruges, når Nasa ifølge planen rejser længere ud i rummet til Mars.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men tingene går for langsomt, fastslår OIG efter en omfattende gennemgang af hele sagsforløbet omkring Nasas rumdragter. Og sløvheden vækker af flere årsager bekymring.

Den forældede dragt har brug for support

Udover at den nuværende dragt er forældet, har man lige nu kun 11 eksemplarer af de oprindeligt 18 EMU Primary Life Support System Units – en slags rygsæk, der sikrer blandt andet ilt, vand, varme og tryk, som holder astronauterne i live på rumvandringen.

Læs også: Nasa laver prototype på rumdragt til Mars-mission

Lige nu regner man med, at den internationale rumstation ISS udfases fra 2024, men hvis den bliver udvidet til 2028, som der også snakkes om, er rumdragterne og supporten til ’rygsækken’ især vigtig.

Desuden har man brug for at teste nye dragter i det rette, ekstreme miljø, hvilket vil sige oppe på rumstationen. Og hvis den lukker ned om få år, forsvinder den mulighed. Så man skal nå det inden.

Samtidig er de nye såkaldte Orion-dragter sat til at være klar i marts 2021, men det er blot fem måneder før, den første bemandede opsendelse af det nye Orion-rumfartøj ventes at finde sted.

Og det vurderer OIG er en alt for snæver margin, hvis der opstår yderligere forsinkelser.

Muligt spild af penge

Så alt i alt mangler der en formel plan for udviklingen af rumdragter, samtidig med at Nasa også har reduceret budgettet til netop dragterne til fordel for andre områder som rumbaser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Fremtidens rumdragt gør det nemmere at være astronaut

Rapporten sætter også spørgsmålstegn ved Nasas beslutning om at fortsætte med at betale til udviklingen af en rumdragtsteknologi, som tilhører rumprogrammet Constellation Program, selv om programmet blev droppet for år tilbage. Og til trods for, at man faktisk blev kraftigt anbefalet at lade være.

Især fordi man sideløbende også har et andet udviklingsarbejde kørende i forbindelse med NASA’s Advanced Exploration Systems Division – Marsmissionen.

den 46 sider lange rapport fra Nasas kontrolorgan, OIG, leverer altså en kraftig kritik og anbefalinger, som Nasas ledelse som nævnt tidligere har taget til efterretning og nu vil rette ind efter.

I 2015 markerede Nasa 50-året for den første rumvandring med et oprids af rumdragternes historie. Se videoen herunder.

Remote video URL

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger