Nasa på vej med nærbilleder af solen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nasa på vej med nærbilleder af solen

De næste fem år skal Nasas 4,5 milliarder kroner dyre observatorium Solar Dynamics Observatory (SDO) studere Solen for at undersøge dens opførsel, og hvordan den påvirker Jorden.

SDO blev torsdag 11. februar langt om længe opsendt efter at have været klar til opsendelse i over et år. Forsinkelsen skyldes bekymringer om dele i nogle russiske motorer magen til dem, som driver første trin i den Atlas-5 raket, der sendte SDO til vejrs.

Det tre ton tunge Solar Dynamics Observatory befinder sig nu i en geostationær bane, således at modtagestationen i New Mexico konstant modtager billeder og data fra observatoriet døgnet rundt.

Læs også: Nærbilleder af Solen

Observatoriet er ikke udstyret med mulighed for lagring af data, i stedet sendes de kontinuerligt ned til Jorden.

Det anslås, at Solar Dynamics Observatory i gennemsnit vil sende 1,5 terabyte til Jorden pr. dag. Omkring 60 dage efter opsendelsen vil alle observatoriets systemer og instrumenter være afprøvet, og den primære videnskabelige observationsperiode kan begynde.

»Solar Dynamics Observatory vil sende os billeder, som er ti gange bedre end High Definition TV. Antallet af pixels svarer til i en Imax-film - det vil sige en Imax-film fyldt med Solen 24 timer i døgnet,« siger Dean Pesnell, som er den videnskabelige projektleder på Solar Dynamics Observatory.

Observatoriet er en del af Nasas program kaldet "At leve med en stjerne", hvis primære formål det er at undersøge Solen og hvordan den påvirker Jorden.

»Selvom Solen med det blotte øje ser ud til at være en konstant gul kugle, så skyldes det kun det menneskelige øjes begrænsninger. Solen er ikke konstant. Moderne rumsonder og observatorier har kunnet se nye detaljer og har fundet et uforudsigeligt kaos. Livets oprindelse og skæbne på Jorden er tæt knyttet sammen med den måde, hvorpå Jorden reagerer på Solens variationer. Dette er vigtigt,« siger projektleder Madhulika Guhathakurta fra Nasas hovedkvarter til Spaceflightnow.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det tre ton tunge Solar Dynamics Observatory befinder sig nu i en geostationær bane, således at modtagestationen i New Mexico konstant modtager billeder og data fra observatoriet døgnet rundt.

Hvis satelitten konstant befinder sig over New Mexico, hvordan kan den så optage Solen 24/7 ?

Vil jorden ikke ligge i vejen når det er nat i New Mexico?

  • 0
  • 0

[quote]Det tre ton tunge Solar Dynamics Observatory befinder sig nu i en geostationær bane, således at modtagestationen i New Mexico konstant modtager billeder og data fra observatoriet døgnet rundt.

Hvis satelitten konstant befinder sig over New Mexico, hvordan kan den så optage Solen 24/7 ?

Vil jorden ikke ligge i vejen når det er nat i New Mexico?[/quote]

Jo, men kun en gang imellem, en gang om foråret og engang om efteråret. Jorden hælder jo i forhold til solen.

  • 0
  • 0

Det skulle ikke undrer mig at google earth vil bruge nærbilleder af solen til at kortligge solens områder. Jorden, Mars, månen og stjernerne findes allerede i google earth.

Der er næppe nogen strukturer på solen der er faste nok til at lave en interessant Google Sun version.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten