Nasa opgiver: Spirit ensom og forladt på Mars

Nasa sætter sandsynligvis i dag et endegyldigt punktum for historien om den fastkørte marsbil Spirit.

Den lille marsbil er formodentlig bukket under for de ekstreme temperaturer i løbet af den seneste vinter på Mars, så efter 14 måneders forgæves forsøg på at få kontakt, har Nasa derfor besluttet, at man i dag forsøger for sidste gang at få kontakt. Hvis ikke det lykkes, bliver den opgivet.

Nasa mener, at temperaturerne med til omkring minus 55 grader celsius har været for hårde ved Spirits elektronik.

Sidste gang Nasa hørte fra Spirit var den 22. marts 2010. Siden har Nasa gentagne gange forsøgt at komme i kontakt med Marsbilen. Specielt da foråret kom til Mars i marts måned, havde Nasa stort håb om, at Spirit måske ville "vågne" af vintersøvnen og svare på et af de mange kontaktforsøg fra Jorden. På dette tidspunkt ville Solen stå på sit højeste, der hvor Spirit befinder sig.

Elektronik overlevede ikke vinteren

Nasa har vurderet, at chancerne for at man nogensinde igen får kontakt med Spirit er så små, at man efter i dag ikke vil bruge ressourcer på marsbilen. Man skal i stedet til at forberede sig til den næste marsbil, Curiosity, der skal sendes op senere i år.

Nasa mener, at da Spirit var kørt fast og derfor ikke fik vendt solpanelerne optimalt i mod Solen, så havde den ikke nok strøm til sine varmelegemer som skulle holde den kritiske del af elektronikken varm i løbet af vinteren. Derfor har den formodentlig være udsat for langt mere ekstreme temperaturer end i løbet af de foregående seks år på Mars.

Kørte fast efter seks år

Spirit blev sendt op med en Delta-2-raket fra Kennedy-rumcenteret i Florida i juni 2003. Den ankom til Mars i januar 2004 og har siden sammenlagt kørt 7,7 kilometer i det store Gusev-krater. Undervejs er den klatret op af Columbia-bakkerne og har undersøgt utallige geologiske områder. Spirit fandt beviser på, at Mars engang har haft et miljø, hvor der har kunnet eksistere liv.

Selv om Spirit nok bliver opgivet, er der tale om en succeshistorie, for marsbilen var faktisk designet til kun at fungere i 90 dage, men de 90 dage blev til seks år, hvor Spirit sendte videnskabelige data tilbage til Jorden.

Problemerne opstod først i maj 2009, hvor to af bilens hjul pludselig ikke kunne trække mere. Derfor kørte den kørte fast i et område med blødt sand og på en skråning, så solpanelerne vendte væk fra Solen.
Spirits søsterbil Opportunity forsætter stadig udforskningen på Mars og har tilbagelagt over 29 kilometer i det flade område, hvor den befinder sig.

Dokumentation

Nasas pressemeddelelse
Nasa om marsbilerne
Artikel på Spaceflight Now
Artikel på SpaceRef

Emner : Mars