Nasa opdager planeternes 'missing link'

Nasas Kepler-teleskop har gjort en betydningsfuld ny opdagelse.

Teleskopet har fundet en klippefyldt planet - døbt Kepler-10b - 560 lysår borte.

Selvom planeten ikke befinder sig i det, der kaldes den beboelige zone - hvor vand på en planet vil være flydende, og hvor der kan eksistere liv, som vi kender det i dag - er den erfarne planetjæger Geoffrey Marcy fra Berkeley universitet i Californien ikke bange for at bruge store ord om opdagelsen.

Til BBC siger han, at det er »... en af de meste betydningsfulde videnskabelige opdagelser i menneskehedens historie.«

»Dette er planeternes 'missing link', en bro mellem de store gasplaneter vi hidtil har fundet og Jorden selv, et vigtig skifte mellem det vi hidtil har fundet, og det vi havde håbet på at finde.«

Den videnskabelige leder af Kepler-missionen, Douglas Hudgins fra Nasas hovedkvarter i Washington, siger i en pressemeddelelse:

»Fundet af Kepler-10b er et betydeligt skridt i jagten på planeter som vores egen Jord. Selvom denne planet ikke befinder sig i den beboelige zone, så viser opdagelsen den enorme kapacitet, som Kepler-missionen har, og det lover godt for nye opdagelser.«

Små lysvariationer afslørede planeten

Fundet er gjort med Keplers ultrapræcise fotometer, som har målt de små variationer i moderstjernens lysstyrke, når Kepler-10b passerer ind foran stjernen.

Planetens størrelse kan udledes af varigheden af faldene i lysstyrken. Afstanden mellem planeten og moderstjernen er beregnet udfra tiden mellem faldene i lysstyrken.

Kepler-10b har en omløbstid omkring sin moderstjerne på 0,84 dage, og den befinder sig 20 gange tættere på stjernen, end Merkur er på Solen. Planeten har en masse på 4,6 gange Jordens og en massetæthed på 8,8 gram pr. kubikcentimeter.

Viden om planeter er begrænset af viden om den moderstjerne, de kredser omkring. Kepler-10 er en klar stjerne, hvor astronomerne har kunnet måle højfrekvente variationer i stjernens lysstyrke, som skabes af stjerneskælv.

Denne viden har været med til, at astronomerne har kunnet bestemme planetens egenskaber.

Andre astronomer har tidligere hævdet, at Corot-7b skulle være en klippefyldt planet, men denne planets sammensætning eksistere der stadig meget stor uenighed om.