Nasa i chok: 2,5 milliarder kroner dyr Glory-satellit faldt ned i Stillehavet

Opsendelsen havde været udsat i cirka en uge på grund af en softwarefejl under første opsendelsesforsøg i slutningen af februar.
I dag, fredag, kom Taurus-XL raketten så endelig af sted kl. 11.10 fra Vandenberg-rumcenteret i Californien med Glory-satellitten.

Første trin på den 28 meter høje raket fungerede som det skulle, og andet trin blev efterfølgende antændt som planlagt.

Seks sekunder efter tredjetrin gik i gang som planlagt, skulle næsekappen have været kastet bort. Næsekappens to halvdele skulle have været skilt fra hinanden, så satellitten kunne sende ud i den korrekte bane.

Opsendelsen af Glory-satellitten slog fejl fredag, da næsekappens to dele ikke blev frigivet. (Foto: Nasa) Illustration: Nasa

Se video fra opsendelsen under denne artikel.

Resultatet er, at Glory-satellitten ikke kom i bane, og Nasa oplyste på et pressemøde fredag eftermiddag, at trin tre og Glory er faldet ned et sted i Stillehavet. Formodentlig meget tæt på, hvor en anden fejlslagen Nasa-satellit ligger.

Anden gang med denne fejl

I 2009 mistede Nasa Orbiting Carbon Observatoriet på grund af en tilsvarende fejl. Siden har rumfirmaet som bygger Taurus-XL raketterne, Orbital Sciences Corporation, udskiftet hele adskillelsesmekanismen til næsekappen.

Den modificerede næsekappe har fløjet tre gang siden uden problemer på firmaets Minotaur-raket. Så dagens problem med næskappen igen, kom som et stort chok for både Orbital Sciences Corporation - og Nasa.
Skulle have målt aerosoler og energiindstråling

Glory skulle have været sendt ind i en polær bane omkring Jorden, hvor den skule have undersøgt aerosoler, der er meget små luftbårne partikler. Målingerne skulle vise, hvordan partiklerne og Solens energiindstråling til Jorden påvirker klimaet.

Glory medbragte to videnskabelige instrumenter, som skulle måle Jordens energibudget og forbindelsen mellem menneskeskabte og naturlige aerosoler og klimaet.

Sammen med Glory fandtes der på raketten også tre små cubesat-satellitter, bygget af forskellige universiteter. Disse er også gået tabt.

Glory-satellitten skulle have sluttet sig til Nasas A-togformation af jordobservationssatellitter, som flyver rundt om Jorden nogle få minutter før Aura-satellitten i 700 kilometers højde.

Se video fra opsendelsen her

Dokumentation

Nasa om opsendelsen

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Formodentlig meget tæt på, hvor en anden fejlslagen Nasa-satellit ligger.

Måske skulle de begynde at lave satellitterne saltvandsbestandige? ;o)

 • 0
 • 0

Mon ikke russerne er bedre til at kontrollere energifrigørelsen og samtidigt styre de automatiske processer mere kontrolleret. US skulle prøve at efterlyse et samarbejde. Det er set før.

 • 0
 • 0

Det er altså nok noget rent mekanisk der bare ikke gjorde som forventet. Jeg vil dog gerne spørge hvor Nasa får lov til at styrte i havet. En hver opsendelse rummer faren for et svigt der får tunge objekter til at falde ned på jorden.Jeg synes det er iorden sandsyneligheden for at ramme nogen taget i betragning. Men jeg ville ikke have noget samme regler for alle de flyver raketter ud over åbent hav - eftersom det kan kikse for alle.

Hvad er din pointe? :-)

 • 0
 • 0

Peter har jo også noget der skal falde ned i havet uden at brænde op, så han er nok interesseret i det juridiske...

Men satellitten faldt ned i det sydlige Stillehav. Derude er der ikke så mange der kan få den i hovedet.

Så vidt jeg ved er det standard procedure ved hver opsendelse, at fejlskud skal kunne dumpes i Stillehavet. Det er noget der tænkes en del over når man f.eks opsender en raket med en Pu238 - reaktor. Og man spørger vistnok kun amerikanske myndigheder om lov.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten