Nasa hædrer DTU Space for berømt Juno-video

Måske har du allerede set den en eller flere gange – Earth Flyby-videoen, som blev taget, da Juno-rumskibet passerede Jorden på vej mod Jupiter.

Videoen er blevet et viralt hit med over 1,5 mio. visninger på Youtube, men havde det ikke været for DTU Space, ville den video slet ikke være blevet til.

Dette anerkendte missionens næstkommanderende fra Nasa, Jack Connerney, som den 11. maj lagde vejen forbi DTU. Han gjorde det for at overrække diplomer til den gruppe forskere, som forud for hændelsen den 9. oktober 2013 insisterede på, at det var værd at forsøge at få billederne i hus.

Oprindeligt havde Nasa nemlig en fastlagt køreplan for, hvordan Juno-rumskibet skal nå Jupiter til næste sommer, og de var ikke meget for at ændre på den plan efter flere års forberedelser, fortæller Jack Connerney.


»Men vi overtalte dem,« fortæller han i videoen, som ses til højre i artiklen.

Holdet fra DTU havde nemlig opdaget, at på Junos ’slingshot’-tur tilbage til Jorden for at udnytte Jordens tyngdekraft til at forøge rumfartøjets hastighed til turen mod Jupiter var der en videomulighed.

Det krævede dog, at Junos bane blev ændret en smule, hvis Jorden og Månen skulle blive synlige for kameraerne, og det lod sig heldigvis gøre.

Billederne kom i kassen over tre dage, hvorefter alle kan se Jorden fra 3,3 mio. kilometers afstand, indtil den forsvinder ud af stjernekameraernes synsfelt 76.000 kilometer fra Jordens overflade.

Og det blev noget af en udfordring, for Juno flyver dobbelt så hurtigt som en typisk satellit og roterer 12 grader i sekundet. Derfor var det altafgørende, at billederne blev taget på præcis de millisekunder, hvor kameraerne havde den rette orientering mod Jorden under hele den lange tur.

Læs også: DTU's film af Månen og Jorden set fra rummet begejstrer verden rundt

Resultatet blev opsigtsvækkende, og for DTU Space betød det, at der for alvor kom offentlig fokus på stjernekameraerne, som i forskellige udformninger har været med på mange rummissioner de senere år.

De bliver brugt som kompas på rumfartøjerne, fordi de kan afgøre fartøjernes position ved at fotografere stjernehimlen og matche dem med et stjernekort.

Med stjernekameraer på Juno-fartøjet ved sonden hele tiden, hvilken vej den vender, hvilket er vigtigt, når Jupiters magnetfelt skal måles. Derfor blev kameraerne monteret ved siden af magnetometrene for enden af den lange bom for enden af en af solpanelerne. Og det var denne unikke position, der gjorde det muligt at tage de mange billeder.

Se i videoen, hvad Jack Connerney havde at sige om DTU Spaces bedrifter.

Emner : Planeter