Nasa genopliver rumteleskop til at jage sorte huller

Nasa puster støvet af sit Nustar-teleskop, efter at teleskopet tidligere er blevet droppet til fordel for mindre og billigere sonder.

Prioriteringen skyldes, at Nasa vil intensivere jagten på sorte huller. Ifølge lederen af det rumvidenskabelige program for den amerikanske rumfartsorganisation, Alan Stern, er The Nuclear Spectroscopic Telescope Array 500 gange mere følsomt end tidligere instrumenter udi den jagt.

Nasa vil derfor genoptage udviklingen af teleskopet, som forventes opsendt i 2011. Opsendelsen skal dække hullet i de astrofysiske missioner mellem opsendelsen af Wide-field Infrared Survey Explorer i 2009 og Hubble-efterfølgeren, James Webb Space Telescope, i 2011.

Nustar-teleskopet skal benyttes til at søge efter energirige røntgenkilder og dermed besvare nogle af de fundamentale spørgsmål, såsom hvordan de sorte huller er fordelt i universet, hvordan universets elementer blev dannet, og hvad der driver de mest ekstremt aktive galakser?

Ud fra data fra teleskopet kan forskerne også få ny viden om stjerner og galaksers udvikling.

Professor Fiona Harrison fra California Institute of Technology har arbejdet med Nustart-teknologien i mere end ti år. Arbejdet begyndte med et ballonforsøg High Energy Focusing Telescope (HEFT) til optagelse af røntgenbilleder af universet.

Dokumentation

Nustar

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten