NASA forsøger at få kontakt med Pioneer-10

Kontaktforsøget kommer 30 år efter, at sonden blev opsendt den 2. marts 1972. På årsdagen den 2. marts vil NASAs teknikere lytte efter signaler fra sonden med NASAs Deep Space Network. Det er antennen i Madrid som skal bruges til kontaktforsøget.

NASA vil bruge sine gamle Mac Quadra 950, PDP-11/44, Osprey PC og Micro VAX computere til at kontakte sonden med og modtage data på. En speciel NO-OP kommando vil blive sendt til sonden den 1. marts og man vil prøve at se, om dens kommandotæller vil skifte (fra FLIP til FLOP) og sende denne information tilbage til Jorden den 2. marts.

Sidste gang NASA havde kontakt med Pioneer-10 var sidste år. Her lykkedes det i april at kommunikere med sonden efter, at man ikke havde hørt fra den i otte måneder. Dengang lyttede man i første omgang forgæves efter sonden, men efter at have sendt kommandoer til den, fik man til sidst svar tilbage. Den sidste kontakt med sonden var den 9. juli sidste år.

NASAs leder af Pioneer-10 projektet, David Lozier, fra Ames Reseach center i Californien håber, at kontaktforsøget vil være lige så vellykket som sidste år. Han håber, der stadig er liv i Pioner-10.

Pioneer-10 er bygget af rumfirmaet TRW og den befinder sig nu 11,1 milliarder kilometer fra Jorden. Det tager et radiosignal omkring 22 timer og 5 minutter at nå ud til Pioneer-10 og tilbage til Jorden. Sonden var den første til at passere gennem asteroidebæltet og tage nærbilleder af Jupiter. I 1983 blev den det første menneskeskabte objekt, der forlod solsystemet. Den fortsatte med at sende videnskabelige data tilbage til Jorden indtil den 31. marts 1997, hvor NASA officielt afsluttede dens videnskabelige mission.

NASAs Deep Space Network fortsætter med at forsøge at følge sonden som en del af videreudviklingen af kommunikationsnetværket.

Pioneer-10 er på vej mod stjernebilledet Tyren og den vil passere den nærmeste stjerne i stjernebilledet om to millioner år.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten