Nasa-forsker tvivler: Blev faldskærmsudspringer virkelig passeret af en meteorsten?

Den erfarne norske faldskærmsudspringer Anders Helstrup oplevede noget ganske usædvanligt, da han en sommerdag i 2012 sprang ud med faldskærm over den lille flyveplads Østre Æra. Umiddelbart efter at han havde udløst sin faldskærm, fløj en sten nemlig lige forbi ham.

Anders Helstrup havde monteret to videokameraer på hjelmen, og det ene af dem fangede stenens flugt mod jorden. Efter at have set filmen kom faldskærmsudspringeren frem til den konklusion, at han havde filmet et besøg fra rummet - en meteorsten.

Geologen Hans Amundsen fra Naturhistorisk Museum i Oslo bekræftede, at der måtte være tale om en meteorsten. En meteroide er kommet ind i Jordens atmosfære og er blevet til en meteor, og resterne af meteorstenen - et udbrændt stjerneskud - passerede Anders Helstrup den dag.

Læs også: Meteorit skal findes syd for Holstebro

Men efter at folk fra hele verden har set videooptagelserne af stenen, er geologen ikke så sikker længere. Særligt en videoanalyse foretaget af Nasa-forskeren Phil Metzger sår tvivl om stenens oprindelse.

Phil Metzger har nemlig fundet ud af, at stenen kan være slynget ud af faldskærmen, da den blev udløst. Optagelserne kan i virkeligheden vise en lille sten med en diameter på cirka 3,3 centimeter, der ved et uheld kom med, da faldskærmen blev pakket.

Stenen kan stadig godt være en langt større meteorsten, der for forbi faldskærmsudspringeren i en afstand af 12-18 meter, men Phil Metzger hælder mest til den mere sandsynlige forklaring om en jordisk sten. Det sker nemlig fra tid til anden, at faldskærmsudspringere får lidt ekstra med, når de pakker faldskærmen.

Den kendte astronomiblogger Phil Plait, der står bag bloggen Bad Astronomy, tror nu heller ikke på, at der var tale om en meteorsten, selvom den historie er mere spændende. Under alle omstændigheder fortsætter jagten efter den meteorit, som måske blev filmet i flugten.

Emner : Meteoritter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det må vist være en temmelig langsom meteor, hvis den fanges på 3 frames, før den suser forbi. . .

  • 0
  • 0

Hastigheden ser lidt lav ud..! Kan man ikke ud fra billederne analysere sig frem til en hastighed der kan fortælle lidt mere..! ?

  • 0
  • 0

Er temperaturen på en faldende meteorit ikke forholdsvis stor? Denne her ser ikke særlig varm ud.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten