Nasa forbyder alkohol før opsendelser

Illustration: Bill Ingalls/NASA

Nasa tager nu konsekvensen af de seneste afsløringer af fulde astronauter og udsteder et totalt forbud mod alkohol 12 timer inden afrejse.
To rapporter viser nemlig, at astronauter i mindst to tilfælde har været berusede. Den ene episode drejer sig om en rumfærgeopsendelse som blev udsat, hvor astronauterne i stedet fik lov til at flyve T-38 træningsfly. Den anden drejer sig om en russisk Soyuz-opsendelse i 2000. I begge tilfælde fik astronauterne lov til at flyve trods advarsler fra kollegaer og flyvelægerne.

I Rusland har afsløringerne skabt vrede og forargelse. Russerne selv anser det nemlig som fuldstændigt udelukket, at noget sådan har fundet sted på deres opsendelse.

Slut med aftensjusser med familien

Nasas vicedirektør Shana Dale oplyste på et pressemøde, at problemerne allerede er blevet diskuteret med kaptajnen på den kommende rumfærge Endeavour og besætningens flyvelæge.

Indtil nu har astronauterne kunnet drikke alkohol i deres lejligheder, hvor de normalt befinder sig i karantæne inden flyvningerne, sammen med familie og venner. Men det er slut nu.

ur til Mars kræver fokus på psykologi i rummet

Rapporterne understreger samtidig, at Nasa med sine nye flyvninger til Månen og Mars bliver tvunget til at kigge meget mere på de psykologiske sider af rumflyvningerne.

Det hænger blandt andet sammen med, at undersøgelserne blev i gang sat efter, at astronauten Lisa Nowak i februar blev arresteret i Florida og sigtet for at forsøge at kidnappe sin kvindelige bejlerkonkurrent til en anden astronaut.

Rapporterne anbefaler også, at Nasa laver specifikke regler for hvordan astronauter skal opføre sig, og hvordan de udvælges til flyvning.

Sovepiller for at falde til ro

Den tidligere flyvelæger Jonathan Clark, hvis kone Laurel Clark omkom under Columbia's forlis i 2003, oplyser til CNN, at han aldrig har oplevet problemer med alkohol.

Til gengæld har han oplevet, at astronauter var været dødtrætte efter alle forberedelserne og har taget sovepiller for at kunne sove normalt. Der har også været afskedsmiddage med alkohol, men altid med måde oplyser Laurel Clark.