Nasa bygger endnu en Mars-bil

7. december 2012 kl. 13:25
Nasa bygger endnu en Mars-bil
Illustration: Nasa.
En tro kopi af Mars-bilen Curiosity skal i 2020 lande på den røde planet. Ved at genbruge designet sparer Nasa seks milliarder kroner.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mars-bilen Curiosity, der landede på planeten i august i år, får i 2020 selskab af en tro kopi af den selv. Nasa annoncerede i denne uge, at rumfartsorganisationen vil sende endnu en bil til den røde planet baseret på designet fra Curiosity.

Genbruget skyldes de kraftige budgetreduktioner, som Nasa blev udsat for tidligere på året. Det har affødt en større omlægning af organisationens program til udforskning af Mars.

Den nuværende Curiosity-bil kostede omkring 15 milliarder kroner, men ved at genbruge designet, vil prisen på den nye bil kunne holdes nede på 9 milliarder kroner.

Nasa vil bygge en kopi af Curiosity, men med nye videnskabelige instrumenter og sende den til Mars i 2020. På grund af genbruges bliver prisen ‘kun’ 9 milliarder kroner. (Foto: Nasa) Illustration: Nasa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye Mars-bil er den anden sonde, som Nasa annoncerer efter budgetreduktionerne tidligere i år. Tidligere på året besluttede Nasa at sende lavprissonden InSight mod Mars i 2016.

Insight (Interior Exploration Using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) skal lande med bremseraketter og undersøge Mars' indre, og planetens tektoniske plader. Denne sonde bygger på designet fra den tidligere Phoenix-sonde der landende ved Mars' nordpol i maj 2008.

Nasa skal spare 20 pct. på planetforskning

Nasa ledende Mars-forsker, John Grunsfeld, offentliggjorde planerne om den nye mission på det årlige møde i American Geophysical Union i San Francisco i denne uge. Hans oplyste, at det er en række reservedele fra Curiosity og en backup thermonuklear generator, som har gjort det muligt at bygge endnu en stor Mars-bil på cirka et ton, inden for de nuværende budgetbegrænsninger.

Obama-regeringens 2013-budget for Nasa indeholder en 20 procents reduktion i organisationens planetforskningsprogram. De største besparelser her skal komme fra udforskningen af Mars. Som et resultat af dette har Nasa tidligere på året trukket sig ud af store dele af ESA's ExoMars-projekt med opsendelser i 2016 og 2018.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med denne seneste annoncering omfatter Nasas udforskning af Mars i de kommende år nu: rumsonden Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), der skal opsendes i 2013 og gå i kredsløb om Mars, dele til ESA's ExoMars-sonder i form af kommunikationsudstyr og et instrument, InSight rumsonden og den nye Mars-bil a la Curiosity.

Medlemmer af kongressen støtter Nasas nye planer, men vil dog gerne have opsendelsen af den nye Mars-bil rykket frem til 2018, da der på dette tidspunkt kan medbringes en større last til Mars som følge af Jorden og Mars' positioner i forhold til hinanden. Nasa er dog lidt skeptisk, da man i forvejen mener, at 2020 er et ambitiøst mål.

Ud over Curiosity har Nasa stadig den aldrende Opportunity på planeten, hvor den har været i funktion siden 2004.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Nasa
Artikel på SpaceflightNow
Artikel på Space.com

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger