Det er fortsat uvist, hvad der gik galt med boosteren i Soyuz-raketten i torsdags, da opsendelsen af Nasas astronaut Nick Hague og Ruslands kosmonaut Alexey Ovchinin til rumstationen måtte afbrydes i en højde af cirka 50 km.
De landede efter cirka 34 minutter sikkert på Jorden, og når man ser bort fra nogle få minutter med kraftig turbulens, hvor de blev udsat for 6-7 G, lignede landingen de normale landinger med faldskærm, hvor påvirkningen af G-kræfterne ligger omkring 5G. Men turen ned var en noget bumlet rutsjebanetur.
Det fortalte Nick Hague i går, da Nasa sendte direkte på Facebook, og både pressen og almindelige borgere for første gang kunne stille spørgsmål til ham.
Spørgsmålene kredsede om, hvordan de to i rumkapslen oplevede situationen, om de blev bange, og om hvordan det var at møde familien igen.
Hans mindste søns første bemærkning var: »Hvornår skal du så ud i rummet, far?« berettede Nick Hauge, der er mere end klar, så snart der igen er plads i en Soyuz-opsendelse.
I fredags fortalte chefen for den russiske rumagentur Roscosmos, at han forventede, at russeren og amerikaneren kan komme op til rumstationen til foråret, men det hele afhænger af, om og hvornår man finder ud af, hvad der gik galt i torsdags.
Live now: @AstroHague speaks with media for the first time since his trip to the station was aborted last Thursday. Shortly after launch, there was an anomaly with the booster, and the launch ascent was aborted, resulting in a ballistic landing. Watch: https://t.co/PQiocFxvoc pic.twitter.com/eHCMZtsbs6— Intl. Space Station (@Space_Station) October 16, 2018
Nick Hauge gentog også dét, der blev sagt på sidste uges Nasa-pressemøde: At sikkerhedssystemet tog over, så snart der blev registreret en fejl i boosteren, og rumkaplen blev skudt væk.
Nasa havde ikke kontakt med astronauterne i 35 sekunder, hvor kapslen blev frigjort.
De to mænd blev udsat for G-kræfter på omkring 6-7G, men den kraft kender de fra træningen, og de gik straks i gang med landingsproceduren, som de har trænet adskillige gange de seneste to år.
Fra begyndelsen vidste de ikke, hvor de ville lande - om det blev i havet, i et andet land, i en skov eller i en by. Heldigvis landede de på sletten tæt ved det sted, hvor hjemvendte Soyuz-kapsler normalt lander, så redningsholdet hurtigt kunne komme dem til hjælp.
»Undervejs ned var vi så optaget af landingsproceduren, at vi ikke nåede at tænke på andet. Men da jeg kunne se jorden uden for vinduet i rumkapslen, drog jeg et lettelsens suk over, at vi var landet og i sikkerhed,« sagde Nick Hauge.
Roscosmos holder pressemøde med kosmonaut Alexey Ovchinin i dag og har haft en pressetur ud til RSC Energia, der står for Soyuz-sikkerhedsystemet, som er blevet moderniseret i løbet af årene.
»Det sparer besætningen for at foretage sig noget i alle faser af flyvningen fra det øjeblik, hvor astronauterne tager plads i skibet. Systemet sporer automatisk alle faser af flyvningen. Efter at have fået signalet ’startkøretøjskrasj’ (direkte oversat på dansk, red.) arbejdede systemet på en tiendedel af et sekund - og besætningen vendte sikkert tilbage til Jorden,« sagde vicedirektør Igor Khamitsa.
#ПрямаяТрансляция: в Центре подготовки космонавтов проходит пресс-конференция с участием Героя России, летчика-космонавта РФ Алексея Овчинина и исполнительного директора Роскосмоса Сергея Крикалеваhttps://t.co/ksJ0V5hlVb— РОСКОСМОС (@roscosmos) October 17, 2018
På rumstationen er foreløbigt to planlagte rumvandringer aflyst, eftersom den ene af mændene, der skulle udføre rumvandringen, nemlig Nick Hauge, stadig er på Jorden. Og dagens arbejdsprogram er lagt om, så de kan holde de vigtigste forsøg kørende i vægtløs tilstand i verdens eneste permanent bemandede rumlaboratorium.
Besætningen på tre mænd har nok at gøre. Deres mission er sat til at slutte i december efter seks måneder, men det er spørgsmålet, om fejlen med Soyuz forlænger deres ophold. For før man finder fejlen, tør man ikke sende nye astronauter op.
Dog har Soyuz-kaspler, som Ingeniøren også fortalte i sidste uge, en levetid på cirka 200 dage. Så i januar er de nødt til at flyve hjem uanset hvad.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard