Nasa ånder lettet op: Atlantis i mindre fare for at ramme rumaffald end frygtet

21. april 2009 kl. 08:093
Nasa ånder lettet op: Atlantis i mindre fare for at ramme rumaffald end frygtet
Illustration: Nasa.
Nasa korrigerer nu tallene for, hvor sandsynligt det er, at rumfærgen Atlantis kommer ud for et katastrofalt forlis på dens mission til Hubble-rumteleskopet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nasa har efter nye beregninger sænket sandsynligheden for et katastrofalt forlis i forbindelse med rumfærgen Atlantis' mission til Hubble-rumteleskopet.

Nasa's nyeste beregninger viser en risiko på 1 ud af 221 for at Atlantis vil støde sammen med et stykke rumaffald, som fører til en katastrofe.

1 til 221 er en forbedring i forhold til de tidligere beregninger, hvor man i oktober måned sidste år kom frem til en sandsynlighed på en risiko på 1 ud af 185 for, at et stykke mikrometeorit eller rumaffald vil ramme rumfærgen med fatale følger.

Nasa har beregnet en lavere risiko med den kommende servicemission til Hubble-rumteleskopet. (Foto: Nasa) Illustration: Nasa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bemandede opsendelser med en risiko højere end 1 til 200 kræver en speciel godkendelse af Nasa's ledelse inden de kan opsendes.

De nye beregninger kommer efter, at man har gennemgået nye radaroptagelser af det faktiske rumaffald i kredsløb, og taget rumfærgen Atlantis' orientering i rummet under turen i betragtning.
Orienteringen minimerer de perioder, hvor rumfærgens kritiske dele som kakler, kølesystem og vinduer samt andre følsomme områder kan bliver ramt. Herudover har man taget i betragtning, at mens Atlantis er koblet til Hubble, så leverer Hubble "beskyttelse" for dele af rumfærgen.

Selvom risikoen efter de nye beregninger er blevet mindre, mener Nasa's teknikere stadig at risikoen giver anledning til bekymring.
Men hvis Atlantis skulle blive ramt på vejen hen til Hubble-rumteelskopet, har astronauterne flere muligheder.

Den første er at benytte det medbragte reparationssæt, som benytter en speciel Noax-masse til tætning. Den anden mulighed er, at Nasa kan opsende rumfærgen Endeavour, der holdes klar på rampen som redningsfartøj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da Hubble-rumtelelskopet ikke har beboelsesfaciliteter som rumstationen, vil Atlantis medbringe ekstra mad og vand til brug i dette tilfælde. Med dette kan man tilbringe 25 dage i rummet, inden man skal reddes af Endeavour.

Sandsynligheden for at en rumfærge på vej til rumstationen bliver ramt af en mikrometeorit eller rumaffald er betydelig lavere, da rumstationen kredser i en bane med mindre rumaffald. Selvom man tager det seneste sammenstød af to satellitter, en russisk Cosmos satellit og en Iridium-satellit, i rummet i betragtning, mener Nasa ikke, at Atlantis' besætning bliver udsat for en dramatisk højere risiko. De nye tal er meget bedre, end man oprindeligt frygtede.

»Det får os ikke til at blive på Jorden. Vi ved at vil bliver nødt til at acceptere en lidt højere risiko for denne flyvning. Det er derfor vi undersøger det så nøje,« siger Steve Stich fra Nasa's Johnson-rumcenter.

Analyserne viser, at hvis Nasa udførte missionen uden nogen inspektion af rumfærgen i rummet, ville risikoen være noget højere - nemlig 1 til 141.

For tidligere missioner til Hubble har Nasa i 1993 beregnet risikoen til 1 til 150 og i 1999 til 1 til 761. Den seneste mission til Hubble i 2002 havde en risiko på 1 til 365. Til sammenligning havde de tre seneste missioner til rumstationen en risiko på 1 til 332, 1 til 333 og 1 til 339.

Dokumentation

Nasa om Hubble-missionen

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
21. april 2009 kl. 23:34

Det er da rigtigt at ordet mission på dansk kan betyde opgave, men ikke her. Teksten: 'rumfærgen Atlantis’ mission til Hubble-rumteleskopet' kan ikke betyde 'rumfærgen Atlantis’ opgave til Hubble-rumteleskopet', men formentlig tænkes der på 'rumfærgen Atlantis’ flyvning til Hubble-rumteleskopet'.

1
21. april 2009 kl. 11:21

På engelsk kan 'mission' betyde et togt eller en flyvning, men ikke på dansk.