Nanotråd uden superledning
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nanotråd uden superledning

Superledning er karakteriseret ved, at elektronerne bevæger sig sammen to og to. Da to elektroner kræver mere plads end en, er det ikke overraskende, at i tynde superledere kan der opstå problemer. Det har Michael Tinkham fra Harvard University påvist er korrekt.

Bevæbnet med tynde tråde (10-20 nm) af molybdæn-germanium deponeret på kulstof nanorør har han eftervist, at der opstår et såkaldt "quantum phase slip", hvor den superledende bølgefunktion spontant skifter fra en tilstand til en anden. En proces, der resulterer i en kortvarig spændingsforskel og dermed en elektrisk modstand, selv hvis temperaturen reduceres til det absolutte nulpunkt. Effekten opstår kun ved tråde, der er tyndere end 30 nm. (Phys. Rev. Lett., 19/11-01)

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først