Sølvpartikler i nanostørrelse er bakterie dræbende - men er der nogen som ved hvorfor? Og udgør sølv, i feks smykker, en sundhedsmæssig risiko?
Nanosølv er blevet populært hos producenter af alt fra sokker til vaskemaskiner, som vil gøre brug af de bakteriedræbende egenskaber.
Men effekten af de mikroskopiske sølvpartikler er ikke afdækket endnu.
Nu har ny amerikansk forskning fra Baylor University i Texas vist, at sølv bliver optaget af planter og dyr, hvis det kommer ud i naturen i nanostørrelse.
Forskerne bag den amerikanske undersøgelse har tilsat nanosølv til et model-økosystem for at se, hvordan sølvet bevæger sig rundt i miljøet.
Efter 18 måneder har sølvet fordelt sig i miljøet. Ikke bare i jord og sediment, men også i planter, insekter og fisk, og det bekymrer professor i risikovurdering af nanomaterialer på DTU Miljø Anders Baun.
»Det er foruroligende. Godt nok er sølvet blevet omdannet, så det ikke længere er på nanoform. Men det er stadig dét sølv, forskerne har tilført, som dyrene efterfølgende optager og faktisk også giver videre til deres afkom,« siger han til forbrugerkemi.dk, som er Informationscenter for Miljø & Sundheds hjemmeside.
Det er typisk produkter som bluser, sko, strømper, tandbørster, plastflasker, støvsugerfiltre, madrasser, skærebrætter og køleskabe, der bliver behandlet med nanosølv.
»Dét, der er problematisk med sølv, hvad enten det er i nanoform eller ej, er, at vi står med en vidtspredt, ukontrolleret anvendelse af et metal, som er giftigt for miljøet. Og nu ser det oven i købet også ud til, at stoffet bioakkumuleres - altså optages i planter og dyr,« siger Anders Baun.
Civilingeniør i Miljøstyrelsens kemikalieenhed Flemming Ingerslev kalder den amerikanske forskning 'et interessant input i den viden, vi har om nanosølv'. Men han mener, at forsøget er lidt kunstigt opstillet, fordi mængden af nanosølv, der tilsættes i det lukkede mikrokosmos, er 1.000 gange højere end de grænseværdier, der er for sølv.
»Så det er lidt vanskeligt at overføre til virkeligheden,« siger han til Ingeniøren online.
Flemming Ingerslev peger på, at det ikke helt tydeligt fremgår af de amerikanske resultater, om det er nanosølv eller sølv, der optages i dyr og planter.
»Vi ved i forvejen, at sølv optages i dyr og planter, og sølv er derfor et miljøfarligt stof, der er reguleret,« forklarer han.
Tidligere har der været offentliggjort udenlandske forskningsresultater, der for eksempel indikerer, at nanosølv kan hæmme produktionen af sædceller, ligesom Biologisk Institut på Aarhus Universitet har påvist, at sølvnanopartikler svækker livsvilkårerne for fisk.
Men der er stadig stor usikkerhed om, hvad nanoudgaven af forskellige stoffer har af effekt. Derfor har Miljøstyrelsen selv foretaget en mindre undersøgelse af nanosølv i tekstil tidligere i år, og resultatet var, at der i 15 af 16 stykker udvalgt tekstil fandtes sølv, men ingen nanosølv.
Det har fået Miljøstyrelsen til at vurdere, at indholdet af sølv ikke udgør en risiko for forbrugere eller for miljøet i worst case-scenarier.
Det har dog ikke fået Flemming Ingerslev og de danske myndigheder til at læne sig tilbage med et 'case closed'.
»Det kan man ikke, for der er stadig stor usikkerhed om effekten af nanosølv.«
Miljøstyrelsen har igennem finansloven 2012-2015 fået 24 millioner kroner til at se på hele nanoområdet - herunder også nanosølv.
Desuden afventer styrelsen to store EU-vurderinger på området.
Den ene vurdering går ud på, at EU skal vurdere, om nanosølv skal betegnes som biocid fra 2013.
Den anden vurdering kommer fra EU's videnskabelige komite (SCENIHR), som skal vurdere, om nanosølv har en særligt anderledes sundhedsvirkning i forhold til antimikrobiel resistens. Denne vurdering skal falde i begyndelsen af 2013.
Artikel på forbrugerkemi.dk
Den videnskabelige artikel fra Environmental Science & Technology
Sølvpartikler i nanostørrelse er bakterie dræbende - men er der nogen som ved hvorfor? Og udgør sølv, i feks smykker, en sundhedsmæssig risiko?
Et eller andet siger mig, at når noget er bakteriedræbende, så kan det nemt ende med at være skidt for andre ting, og da det jo er et metal er det jo netop ikke biologisk nedbrydeligt, så det vil vel ophobe sig et eller andet sted i naturen.
Det sjove er, at man som producent næsten kan smide hvad som helst i sit produkt og sende det på markedet, mens det tager 10+ år, at få et nyt medicinal produkt udviklet og godkendt til forbrugeren.
The interesting thing about silver is of course that what we're looking at is whether the form of a simple compound significantly changes it's environmental risk.
It's clear that the experiment being reported on is by way of being a pilot study and a number of different modifications are likely to be needed before we can be sure that nano silver is any more or less toxic than any other form of silver in the environment.
The result may be a warning of a problem, it may simply be a warning that we don't actually know enough or it may even be a warning that the experiment wasn't done carefully enough.
It's very interesting though
folk kan bare vaske deres tøj istedet...
Sølvpartikler i nanostørrelse er bakterie dræbende - men er der nogen som ved hvorfor? Og udgør sølv, i feks smykker, en sundhedsmæssig risiko?
Først sølv i smykker udgør ikke en sundhedsfare. Det har været kendt i århundrede at sølv har en sårhelende effekt fordi sølvet hæmmer vækst i bakterier og svampe. Nanosølvs fidus er at overfladen bliver meget stor i forhold til mængden af sølv. Den stadig stigende brug af antibakteriel midler er et kæmpe problem af flere årsager, bl.a. fordi mikroorganismer er grundlaget for alt liv på jorden, også menneskers, og forskydninger i den mikrobe økologi kan have uoverskuelige konsekvenser. At nanosølv så også akkumuleres op i fødekæden burde ikke undre nogen, vi er på vej mod en ny PCB-katastrofe med fertilitetsforstyrrelser i det marine miljø. http://www.theecologist.org/green_green_li...
På nedenstående links kan man bl.a. læse om kolloid sølvs (nanosølv) forskellige anvendelsesmåder og virkningsmekanismer.
http://www.meetstevebarwick.com/ http://www.ultimatecolloidalsilvermanual.com/ http://www.facebook.com/pages/Steve-Barwic... https://server.publishers-mgmt.com/se/mkt/ http://thesilveredge.com/videos.shtml http://www.colloidalsilversuccessstories.com/ http://www.thesilveredge.com/articles.shtml http://www.ultimatecolloidalsilvermanual.com/ http://www.colloidalsilversecretsvideo.com/ http://www.colloidalsilvercuresmrsa.com/ http://www.colloidalsilverkillsviruses.com/ http://www.colloidalsilversecrets.blogspot...
Ja eksperimentet er måske "virkelighedsfjernt" i forhold til mængderne. Men det er jo ikke det der er interessant og lærerigt ved forsøget. Det som man har ønsket at afdække, er hvordan nano-partiklerne bevæger sig rundt i øko-systemet og det er lige præcis, hvad man fik afdækket. Enten vil Civilingeniør Flemming Ingerslev ikke forstå selve formålet med forsøget her eller også ønsker han at manipulere den offentlige mening om miljøkonsevenserne af nanopartikler. Begge dele er underlødigt for en civilingeniør.
I betragtning af hvilke enorme arbejdskræfter og anstrengelser der i disse år lægges i at udforske nano partikler og nanoteknologi i det hele taget på verdensplan; ja så er det meget lærerigt og tankevækkende, at læne sig lidt tilbage og se hvilken forholdmæssig insats der lægges i at studere, udforske og afdække en løssluppen nano teknologis indvirkning på vores miljø, omgivelser og krop. Det viser meget tydeligt, at det næsten udelukkende er profitten og produktionsapparatet der styrer og dirigerer vores forskning og ikke den sunde fornuft og vores ønske om at forbedre levevilkårene for så mange som muligt. Og det tyder på, at det igen igen igen skal være vores miljø, helbred og livskvalitet der skal betale prisen for kapitalens profitmaskine. Hvor er det dog idiotisk. Jeg vil opfordre alle nano-forskere til i det mindste at vurdere med sig selv hvorfor de lægger så mange kræfter i lige netop den forskning som de har kastet sig over og om ikke deres arbejdskræfter og evner var bedre brugt andre steder?
Bruger faktisk selv skospray hvor i der er sølvioner, de er købt i noget så jordnært som en web butik. Men der står ikke rigtig noget om det "tekniske" omkring det med sølvionerne, men det er vel også bedst i en butik.
http://stroempekompagniet.dk/stroemper-og-...
Men om det faktisk er sølvionerne der gør at sko sprayen virker, det skal jeg være usagt, men det virker.
Ret misvisene at skrive nano.
Sølvioner er et årtusinde gammelt brugt middel mod infektioner og bakterier.
At det ikke er nano partikler men sølvioner der bevæger sig rundt i miljøet gør det til en simpel mængdeberegning i forhold til fortidens forbrug.
Altså hvor meget sølv bruger vi og hvor meget smider vi ud. Det har intet med evt faren ved nanotek at gøre. Man må se på hvor meget sølv vi kan bære at have farene rundt i miljøet ikke andet. (Det ser også ud som om det er det Flemming Ingerslev klogt nok har gjort)
Man tager sig til hovedet over den gang floskelbingo der bruges tid på.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard