Nanorør skal køle fremtidens processorer

Med stadig stigende clockfrekvenser i chips, særligt processorer, bliver det nødvendigt med effektiv køling.

Traditionelle løsninger bygger på kølepasta, som smøres på toppen af chippen, hvorefter den køles passivt med køleribber eller aktivt med en blæser eller med vand. Den metode er langt fra optimal, da der ofte opstrå luftlommer, der giver dårlig køling.

Nu har forskere på Birck Nanotechnology Center på Purdue University fundet en metode til at placere nanorør direkte på en chip.

Nanorørene set gennem et Scanning Electron-mikroskop. (Foto: Nanotechnology) Illustration: Nanotechnology

Nanorør har den store fordel, at de har en meget stor overflade, hvorfor de er velegnede til at lede varmen væk fra en chip, skriver Birck Nanotechnology i en pressemeddelelse.

Nanorørene frembringes ved at anbringe krystallinske molekyler direkte på toppen af chippen. Derefter tilføres metalpartikler, der anvendes som katalysator sammen med metangas, som nedbrydes til kul og brint, når det bestråles med mikrobølger.

Det frigivne kul fastgør sig til de krystallinske molekyler, hvor der dannes nanorør. Disse rør har ifølge forskerne flere vægge, hvilket ikke alene giver dem en større overflade, men også gør dem særdeles stabile.

Det er også lykkedes forskerne at finde en løsning, der limer nanorørene til den køleribbe, som stadig er nødvendig.

Endnu har de kun produceret nanorørene i laboratoriet, men forskerne arbejder på at finde en industriel proces til massefremstilling.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Purdue University