Når mennesker bliver tatoveret, hæver huden og bliver rød, og sommetider hæver lymfeknuderne i nærheden. Det er kroppens måde at forsøge at håndtere påvirkningen fra permanentfarven på.
For selv om farven indeholder organiske pigmenter, indeholder den også konserveringsmidler og forurenende stoffer som nikkel, krom, mangan eller kobolt.
Nu viser et tysk-fransk forskningsprojekt, at nanopartikler fra tatoveringsfarven søger hen mod lymfeknuderne, hvor de bliver ophobet permanent.
Gennemlyst med røntgen
Forsøget er udført ved hjælp af Europas største røntgenstrålingsfacilitet, ESRF, i Grenoble i Frankrig, hvor man har undersøgt tatoveret væv og lymfeknuder fra afdøde tatoverede donorer og holdt resultaterne op mod afdøde kontroldonorer uden kropsudsmykning, skriver ESRF i en pressemeddelelse.
Forskerne bag undersøgelsen kommer fra ESRF og de tre tyske forskningsinstitutioner German Federal Institute for Risk Assessment, Ludwig-Maximilians University samt Physikalisch-Technische Bundesanstalt. De har koncentreret sig om den næstmest brugte ingrediens i tatoveringsfarver efter sort; titandioxid (TiO2). Det er et hvidt farvepigment, der også bruges i fødevarer og maling.
Røntgenfluorescensmålingerne gjorde det muligt at lokalisere titandioxid i mikro- og nanostørrelser i huden og lymfeknuderne.
Kun nanopartikler nåede lymfeknuderne
Forskerne vidste på forhånd, at pigment fra tatoveringer flytter sig til lymfeknuderne, fordi man ud over at se hævede kirtler også ser, at lymfeknuderne bliver farvet.
Læs også: DTU udvikler nyt røntgenmikroskop til stort europæisk forskningscenter
Mens man sporede en masse mikropartikler i donorernes hud, fandt man kun nanopartikler i lymfeknuderne. Det er bekymrende fordi, man ikke ved, hvordan nanopartikler reagerer i lymfesystemet.
Risikoen er, at tatoveringspigmentet kan føre til kronisk hævede lymfeknuder og livslang eksponering for pigmentet.
»Når mennesker vil have en tatovering, er de ofte meget varsomme med at vælge en tatovør, hvor nålene er sterile og ikke har været brugt tidligere. Ingen tjekker den kemiske sammensætning af farverne, men vores studie viser, at det skulle de måske,« siger Hiram Castillo fra ESRF.
Forskningen fortsætter
Forskningsresultatet følger i kølvandet på tre EU-rapporter fra 2016, der fastslog, at der var stort behov for at finde teknikker til at måle og analysere de kemiske stoffer i tatoveringsfarverne og vurdere skadeligheden af dem.
Læs også: Cyborgbakterier kan være nøglen til miljøvenligt brændstof
Det tysk-franske forskerhold fortsætter nu arbejdet med at tage prøver af patienter med bivirkninger for at finde en sammenhæng mellem dem og pigmenternes egenskaber og opbygningen af dem.
Forskningsresultatet er offentliggjort i Scientific Reports.
