Nanoglimt afslører kræftceller, før de spreder sig

Kræft er en lumsk størrelse, for ofte kan den have spredt sig godt og grundigt, før patienten får de første symptomer.

Nu håber en række forskere imidlertid at kunne opdage de farlige celler så tidligt, at de ikke når at bevæge sig videre og blive livsfarlige, skriver American Chemical Society.

Hemmeligheden ligger i små lysglimt, udsendt af guldnanopartikler.

»Vi har taget verdens måske vigtigste molekyle, dna, ændret det til at være cirkelformet og modificeret det til at detektere specifikke molekyler inden i celler. Disse strukturer går ind i celler helt naturligt og lyser op, når de opdager sygdomsfremkaldende molekyler,« fortæller ph.d. Char Mirkin, kemiker på Northwestern University i staten Illinois.

»Vi ser på, om vi kan bruge nanoglimt til at komme frem til en ny form for brystkræftdiagnostik, og de første resultater er påfaldende,« siger han.

Læs også: Trafikstøj øger risiko for brystkræft

Teknikken bygger videre på forskning, som Char Mirkin igangsatte allerede i 1990’erne. Her blev de ’sfæriske nukleinsyrer’, SNA’er, til. De er typisk lavet af guldnanopartikler, dækket med tætpakkede, korte dna-strenge.

Disse nanopartikler skal herefter en tur ind i kroppen og se efter farlige celler, og de første laboratorieundersøgelser har vist, at partikerne sagtens kan finde ind i celler, fortæller Char Mirkin.

»Nanoglimt kan detektere, hvor enkelte kræftceller befinder sig i et stort hav af celler. Det er vigtigt, for når kræft spreder sig, er der ofte tale om, at blot få celler løsriver sig fra tumoren og går i blodet,« siger han og understreger, at teknologien også kan bruges til at opsamle de farlige celler for bedre at få syn for, hvilken behandling der vil egne sig.

Teknologien er allerede prøvet af i dyr, og nu er forskergruppen i gang på mennesker. Chad Mirkin mener selv, at kommercielle test, baseret på nanopartiklerne, snart vil være til rådighed.