Nanoforsker: Adgang til billig grafen er uvurderlig
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nanoforsker: Adgang til billig grafen er uvurderlig

Grafen vurderes af mange forskere til at være det helt nye vidundermateriale, når det gælder fremtidens elektronik og grønne energi.

Grafen er ét-atomigt Carbon-lag, der består udelukkende af carbonatomer med sp2-bindinger i et regulært heksagonalt gitter. Frembringelsen af grafen indbragte de to forskere bag nobelprisen i fysik i 2010.

Den første fabrik i Norden til fremstilling af grafen er netop åbnet i Linköping i Sverige, og netop muligheden for øget tilgang til grafen vil være uvurderligt for den fremtidige forskning og udvikling i stoffet, vurderer den førende danske nanoforsker Peter Bøggild fra DTU Nanotech.

Læs også: Grafen-produktion kommer til Norden

»Jo hurtigere grafen bliver sparket op ad banen, desto bedre - og det er virkelig tilgængeligheden af god og billig grafen, der er en af de store flaskehalse,« siger han til ing.dk.

Han gør desuden opmærksom på, at ud over den svenske fabrik fremstiller også det spanske firma Graphenea forholdsvis billig grafen.

»Det er svært at underdrive betydningen af hurtigt at nå fra forskning til produktion - at gøre grafen i store arealer tilgængelig og billig. Mange af de mest spændende anvendelser afhænger netop af store arealer, som for eksempel touchscreens, fleksible displays og bøjelige solceller,« uddyber han.

Grafen i metermål

Det er især den koreanske elektronikgigant Samsung, der har stået for udviklingen af grafen, og selskabet har allerede fremstillet displays på basis af grafen, men ifølge Peter Bøggild er Europa også ved at være godt med.

Han og DTU er selv med i et europæisk forskningsprojekt - Grafol - med deltagelse af blandt andre Thales, Philips og Intel, der netop går på fremstilling af udstyr, der kan frembringe grafen i metermål i en såkaldt roll-to-roll-produktion.

Dokumentation

Grafol-projektet
Nano-blogien: Samsung har foldbart grafen-baseret display på vej i 2012
Nanoblogien

Kommentarer (2)

Hvad mener Peter Bøggild med, at "Det er svært at underdrive betydningen af hurtigt at nå fra forskning til produktion ... "?
Hvis jeg skulle "oversætte" det til dansk, så står der, at "det er svært at udtrykke, hvor betydningsløst det er hurtigt at nå fra forskning til produktion ... "
Er det virkeligt det, han mener? Mener han ikke, at "Det er svært at overdrive betydningen af hurtigt at nå fra forskning til produktion ... "?

  • 0
  • 0