Nano-barberblade lagrer brint til brændselsceller

Det er lykkedes et forskerhold at fremstille barberblade i nanoformat, fremgår det af en artikel i septemberudgaven af tidsskriftet Journal of Nanoscience and Nanotechnology.

Normalt er nanopartikler rørformede med en relativt lille overflade i forhold til rumfanget. Men ved at anvende magnesium er det lukkedes forskerne fra Rensselaer Polytechnic Institute i Troy, New York, at fremstille strukturer, der minder meget om barberblade, men i nanoformat.

Ikke alene har disse blade en stor overflade, men der er også en stor afstand på omkring to µm mellem de enkelte blade, hvilket ifølge forskerne gør dem ideelle til lagring af brint, hvorfor de vil kunne bruges i brændselsceller.

Forskerne har fremstillet nanobladene ved at fordampe magnesium, som derefter blev afsat på den underliggende overflade. Forskerne har eksperimenteret med at afsætte den fordampede magnesium med forskellige vinkler - og ved en vinkel på 75 grader lykkedes det at fremstille nanobladene.

Ifølge professor Gwo-Ching Wang, der er leder af forskerholdet hos Rensselaer Polytechnic Institute, er det vigtigt med en stor overflade for at kunne opbevare tilstrækkelig brint, samtidig med at der skal være stor afstand mellem de enkelte blade, da disse udvider sig, når der lagres brint.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Rensselaer Polytechnic Institute