Nåleplaster giver smertefrie indsprøjtninger

Nu er der godt nyt til alle de patienter, som hver dag må sprøjte sig for at få den daglige dosis medicin. Svenske forskere har nemlig udviklet et elektronisk plaster, som indfører medicinen i blodbanerne helt uden smerter.

»Den utryghed, der er ved at skulle stikkes, særligt for børn, er et meget stort problem. Plasteret er derfor en stor fordel til indgivelse af f.eks. vacciner,« siger Göran Stemme fra Elektro- och systemteknik på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.

Han leder den forskningsgruppe, som står bag udviklingen af plastret.

Mikromaskine pumper medicinen

Hovedideen i plastret er, at der i stedet for én nål er 25 mikronåle, som hver er under en halv mm lange.

»Så det føles nærmest som sandpapir,« siger Göran Stemme.

Nålene er meget spidse, og de foreløbige afprøvninger viser, at nålene trænger gennem de yderste hudlag som er essentielt for at lægemidlerne bliver indgivet korrekt.

Plasteret er baseret på et såkaldt mikroelektromekanisk system, Mems, og det er årsagen til, at lægemidlet aktivt pumpes fra et lille reservoir, som også er indbygget i plasteret, ud gennem mikronålene.

Netop brugen af Mems gør, at plasteret kan masseproduceres. Da plastrene samtidig kan laves af små mængder materiale, bliver de billige at fremstille. Det gør det realistisk at lave plastrene som engangsudstyr, hvilket er fordelagtigt i sundhedssektoren, der kræver sterilt udstyr.

Desuden skal plastret som udgangspunkt fremstilles af silicium - et på een gang stærkt materiale, som betyder, at spidsen af nålene ikke knækker af og forbliver inde i huden. En stor fordel ved silicium er, at det er biokompatibelt, hvilket betyder, at kroppen ikke reagerer på det.

På markedet næste år

Plasteret er udviklet i samarbejde med den schweiziske virksomhed Debiotech, der nu fortsætter den kliniske afprøvning af produktet.

Foreløbig afprøver de både plasteret til injektion af insulin og vacciner. Næste år skal det så afprøves på en større gruppe patienter, fortæller Astrid Cachemaille, der leder Debiotechs projekt. Går alt vel forventer hun, at det kommer på markedet i slutningen af 2008. Hun vil dog ikke give noget bud på prisen.

»Chippen i sig selv er billig at producere, men den endelige pris afhænger af, hvilket lægemiddel den skal anvendes til,« siger hun.

Til gavn for mange patienter

Overlæge på Steno Diabetes Center, Eva Hommel, mener, at produktet er interessant, fordi det kan bruges som en engangsinsulinpumpe.

Mange diabetespatienter har behov for at få indgivet insulin kontinuerligt og i meget små mængder, for at have sygdommen under kontrol. Men de eksisterende insulinpumper er meget dyre. Det nye plaster, der vil være betydeligt billigere, kan medicinen indgives konstant i længere perioder - op til to døgn.

Kombinationen af plasterets lille størrelse og dets evne til at indgive lægemidler over en længere periode, gør det desuden attraktivt for mange forskellige patientgrupper.

F.eks. vil det kunne bruges til at indgive smertestillende midler til patienter med kroniske smerter.

Dokumentation

Görans Stemmes projektbeskrivelse

Emner : Medicin