Næsekegle brød i stykker kort efter raketstart
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Næsekegle brød i stykker kort efter raketstart

Endelig fløj hybridraketten Smaragd over Østersøen i en flot vinkel op.

Under starten drejede den lidt til den ene side, men rettede sig meget hurtigt op. Hvor højt den nåede, er ikke bekræftet endnu, men andet trin tændte også.

Efter tændingen af andet trin skete der umiddelbart ikke mere i luften, men efter et par sekunder observerede en person en faldskærm falde ned tæt på affyringsplatformen Sputnik.

Læs også: Se forberedelserne: Ekstra sprængstof bliver proppet i raketten

Læs også: Se raketbyggerne gennemgå detaljerne på Smaragd 1

Kort efter blev nye dele observeret af overvågningsflyet, nogle i vand andre i luften. Delene består hovedsageligt af rester fra den oppustelige redningsvest, der skulle blæses op ved nedslag i vandet, samt rester af faldskærmen.

Data fra flyvningen viser også, at al elektronik bliver slukket kort efter start, så CS-folkene kan allerede nu med stor sandsynlighed sige, at rakettens payload, altså den vigtige næsekegle, brød sammen kort efter start.

»Jeg kan ikke med sikkerhed sige, hvor højt raketten nåede op, men min vurdering er seks kilometer. At dømme ud fra rakettens bane og motorens tryk, så burde den følge de beregninger, vi har lavet på forhånd,« siger Peter Madsen.

Da payload fra raketten er gået tabt, er data om højde og hastighed ikke muligt at få verificeret, men vurderingen er, at raketten nåede en tophastighed på 1650 km/h i 690 meters højde, og det er formentlig i det øjeblik, at samlingen mellem den roterende næsekegle og andet trin er gået i stykker.

»Næste gang er vi nødt til at bygge en næsekegle i meget kraftigere materialer. Det kan blive noget med at anbringe den på kraftige kuglelejer eller helt droppe den roterende top,« siger Peter Madsen, der også mener, at elektronikfolkene har et arbejde foran sig med at få helt styr på kommunikationen til raketten.

»Til LES-opsendelsen i midten af august er der endnu mere elektronik involveret, så vi er nødt til at få helt styr på de fejl, vi havde under dennes mission,« siger Peter Madsen.

...20G er jo også en slat!

Men en lærerig dag for CS vil jeg tro.

Martin.

  • 0
  • 0

Det burde vel ikke være så svært at lave næsekeglen ud af kulfiber til næste gang, proccessen er vel ca. den samme som ved glasfiber.

Men ok vi ved jo reelt ikke hvad årsagen er.

  • 0
  • 0

Det burde vel ikke være så svært at lave næsekeglen ud af kulfiber til næste gang, proccessen er vel ca. den samme som ved glasfiber.

Men ok vi ved jo reelt ikke hvad årsagen er.

Styrken i kulfiber opnås ved bagning, så det er ikke helt glasfiber-princippet - men en noget dyrere fremstillingsproces.

  • 0
  • 0