Nærbilleder af mystisk lys plet på Merkur

Lige inden en softwarefejl ramte rumsonden Messenger under den hidtil tætteste passage af Merkur natten til onsdag i sidste uge, nåede sonden at tage en serie nye billeder af en mystisk lys plet på planeten.

Forskerne har endnu ingen forklaring på det lyse område, som Messenger fotograferede, da den passerede Merkur i en højde af blot 228 kilometer og med over 19.000 kilometer i timen.

Billedet er det tredje blik på den lyse plet. Det første blev optaget med et teleskop fra Jorden af astronom Ronald Dantowitz. Det andet blev taget af Messengers kamera under den anden forbiflyvning af Merkur den 6. oktober sidste år. På det tidspunkt var pletten lige på kanten af Merkur set fra Messenger.

Forskerne er fortsat i vildrede om den mystiske lyse plet på Merkur, som Messenger fotograferede på nært hold natten til onsdag. (Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington) Illustration: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Overraskende ses på det nye billede i midten af pletten en uregelmæssig forsænkning, som måske er dannet ved en vulkansk proces. Strukturen og pletten vil blive undersøgt yderligere, når Messenger er kommet i kredsløb om Merkur i 2011.

Friske kratere

På et af de andre nye billeder kan man se en række nedslagskratere, blandt andet et med dobbelte ringe og med et andet større krater på planetens sydsydvestlige side. Kratere med dobbelte ringe dannes, når en stor meteorit rammer overfladen på en klippefyldt planet.

Bunden i den indre ring er mere flad end bunden mellem de to ringe, hvilket måske skyldes lava, der har dækket kraterbunden på et tidspunkt efter nedslaget.

Nogle af kraterne er forholdsvis friske, dannet af nyere nedslag. På Merkur vil ældre nedslagskratere blive bevaret på overfladen ligesom på Månen, da der ikke er nogen atmosfære til at skabe erosion og ingen pladetektronik til at ændre overfladen, som der for eksempel findes på Jorden.

Messenger fik også fotograferet nogle af de samme områder, som den gjorde under sin anden forbiflyvning, men denne gang under andre lysforhold. Sollys fra forskellige vinkler kan bedre vise topografien på planetens overflade.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvordan kan en lys plet være på kanten ef en kuglerund planet? Menes der at det var i horisonten? På kanten af billedfeltet? Jørgen

 • 0
 • 0

Hvordan tager pletten sig ud i farver? - Hvis gul, kunne det evt. være svovl, som på Io.

Eller hvis stadig hvid, på farvebilleder, måske vand- eller CO2-is, som på flere andre måner!?

 • 0
 • 0

Måske er den 'mystiske' lyse plet, som rumsonden Messenger har fotograferet, et område, hvor der befinder sig fosforescerende stoffer.

Har man analyseret og kendskab til, hvilke stoffer der er i det lysende område?

Hilsen fra Louis Nielsen

 • 0
 • 0

Det lille mørke område, der er tæt på, kan være et nyt nedslagssted, måske temmelig fra skrå, og eksplosionen hvirvlede da noget op, og noget af dette dalede ned, måske i form af snesnug der blev kondenseret fra vanddamp fra eksplosionen, kondenseret på støvkorn fra eksplosionen, og hurtigt nedkølet og med krystalvækst undervejs nedad. Altså en slags kortvarigt heftigt snevejr(?)

Eller: Måske peger E.T. med et spejl fra en stjerne. Eller, nogen har spildt noget kartoffelmel, efter at have spillet bob.

 • 0
 • 0

Mike Rasmussen:

[quote]P.S.! "Sjov, intellektuel og relevant" debat, forøvrigt!

(Sarcasm off)

Ikke ligefrem uventet af ing's borgere.[/quote] Hva' din pointe, Mike?

 • 0
 • 0

"På et af de andre nye billeder kan man se en række nedslagskratere, blandt andet et med dobbelte ringe og med et andet større krater på planetens sydsydvestlige side."

Hvilken position er Jordens sydsydvestlige side?

Jeg har forgæves søgt oplysninger om Merkurs rotationsakses inklination, for at se om begrebet poler overhovedet giver mening på denne planet.

Jeg fandt i stedet på rummet.dk, følgende bonus oplysninger om denne planet der har næsten samme densitet som Jorden.

Radius i forhold til Jorden (Jorden=1) 0,383

Tyngdeacceleration i forhold til Jorden (Jorden=1) 0,378

Ud fra substansen af forudgående indlæg forventer jeg ikke at nogen kan bruge det til noget ;)

Mvh Jørgen

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten