Naboer: Vindmølle hos Widex skaber psykedelisk diskotek

Når solen står i en bestemt position på himmelen, kaster den lokale vindmølle hvert andet sekund skygge over familien Hørnings hjem i Lynge i Nordsjælland.

Hjemmet ligger 526 meter fra høreapparatproducenten Widex' nyopstillede vindmølle - en Vestas V 80 på 2 MW, der nu har fået både naboer og organisationen EPAW (European Platform Against Windfarms) til at fare i flint, skriver lokalavisen.dk.

EPAW opfordrer i en artikel udsendt til en lang række internationale medicinalvirksomheder til globalt boykot af Widex' produkter, mens de to beboere Peter og Gabriela Hørning har lagt en video ud på YouTube af de generende skygger, som de optog nytårsdag.

Læs også: Se vindmøllens psykedeliske diskotek

»Vi vil gerne give andre en idé om, hvad det er, vi er udsat for. At vi ikke bare brokker os uden grund. Vi mener, at det her er et meget stort indgreb på vores privatliv,« siger Peter Hørning til Frederiksborg Amts Avis. Han har nu sendt en klage af sted til Allerød Kommune.

»Det er grusomt. Det er som et psykedelisk diskotek inde i stuen. Det hele blinker. Du bliver bims i hovedet,« har en anden nabo, Ole Schjellerup, tidligere udtalt ifølge EPAW.

Modsat Peter Hørning har han i stedet kastet håndklædet i ringen og sat familiens villa til salg.

Widex: Kun få skyggegener generelt

Ifølge Widex egne skyggeberegninger er der dog kun en enkelt af vindmøllens nærmeste naboer, der udsættes for mere end ti timers skyggekast årligt, mens de øvrige beboelser, der ligger 400 til 600 meter fra vindmøllen, i gennemsnit ikke oplever mere end en til fem timers skyggekast om året, oplyser ingeniør Richard Tøpholm, der er medlem af direktionen i Widex, til Frederiksborg Amtsavis.

Naboerne har dog flere gener end blot skyggespil.

»Vores forhave og vores terrasse kan ikke bruges mere. Det støjer simpelthen så meget. Det er både maskinstøj fra møllen og susen fra vingerne. Og så er der perioder, hvor der er en lyd, der går gennem alt, også ind i huset,« siger Peter Hørning til Frederiksborg Amts Avis, men tilføjer:

»Heldigvis er der lange perioder, hvor møllen ikke kører. For der er jo ikke ret meget vind.«

Vindmølleprojekt hurtigt godkendt

Den manglende vind i Allerød-området var ellers længe et vægtigt argument i byrådet for, hvorfor der slet ikke skulle sættes vindmøller op i området. Men i 2008 blev Erik Lund fra De Konservative borgmester, og herefter gik det - ifølge EPAW - særdeles hurtigt med at få godkendt vindmølleprojektet.

Widex havde længe ønsket sig en vindmølle på sit nye hovedsæde, som huser over 600 medarbejdere, for at skabe et helt CO2-neutralt hovedsæde.

Samtidig harmonerede den nye vindmølle godt med Allerøds nye status som klimakommune, som Allerød opnåede i juni 2009.

Som klimakommune forpligter man sig nemlig til at nedbringe udslippet af CO2 fra de lokale virksomheder med to procent om året, og trods den lave mængde vind producerer Widex' vindmølle mere elektricitet, end høreapparatproducenten selv kan bruge. Dermed kan man endda sælge en del af den grønne strøm videre.

Widex tager klager og boykot roligt

Endnu tager Widex både naboklager og EPAW's ønske om internationalt boykot af koncernens produkter ganske roligt:

»Vi oplever heldigvis generelt, at langt de fleste ser den store miljøfordel, der er ved vindmøllen og ser det som positivt, at Widex her gør en aktiv indsats for miljøet,« siger Richard Tøpholm til Frederiksborg Amtsavis.

Widex er dog »naturligvis kede af«, at der er naboer, der føler sig generet af vindmøllen, og vil gerne i dialog med EPAW.

»Det handler om en organisation, som er imod at sætte vindmøller op. Jeg tror ikke, at de er interesseret i andet, end at vi fjerner vindmøllen igen. Vi oplever ikke, at de er interesseret i dialog, og det understreges af, at de sender skrivelsen til hele verden med kopi til os. Men hvis de vil, vil vi da gerne tale med dem,« siger Richard Tøpholm.

Støjgenerne fra vindmøllen mangler endnu at blive målt. Derfor har Teknik- og Planudvalget i Allerød Kommune krævet, at der senest den 1. marts skal foreligge en plan fra Widex for gennemførelse af periodiske støjmålinger, og at Widex fjorten dage senere skal have afleveret dokumentation for, at vindmøllen overholder de gældende støjkrav.

Dokumentation

Se familien Hørnings video med skyggekast her
Læs artikel fra lokalavisen.dk

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Alle klandre Regeringen for ikke hurtigt nok at plastre landet til med vindmøller...... MEN de vil fanme ikke selv være nabo til en, Hmmmmmm. ;O]

 • 0
 • 0

en familie der er ramt af gener i vinter sæsonen, men om få år vil møllen ikke genere dem mere for der er deres bolig lavet om til motorringvej 5

 • 0
 • 0

Psykodelisk diskotek kan undgås ved,i passende afstand fra møllen,at sætte en skærm op så de ikke kan se vindmøllen,men hov,så skygger man for solen og dermed varmen,så stiger varmeregningen med mere CO2 tilfølge,nej ligemeget hvad løsningen er vil de aldrig blive tilfreds

ps:ironi kan forekomme øverst i indlægget

 • 0
 • 0

Sød lille film der er blevet til derude på lokationen, at dømme efter de to hårdt ramte og helt uskyldige børns triste ansigter vil jeg tippe at mindst een af forælderne er beskæftiget i marketingbranchen..flot PR arbejde!

Altså, hvor mange timer er det at dette - selvfølgelig møgirriterende - fænomen optræder om året? 10? 15? Eller måske 20?. Naturligvis bør initiativtageren boycuttes og møllen fjernes ved førstkommende lejlighed, det skulle da lige passe at samfundsinterersser skulle forringe livskvalliteten for den lille familie med så meget som en mm (tilsæt sarkasme efter behov)

Eller måske er det bare mig der ikke er fulgt med tiden, på min matrikel er den nærliggende S-bane hørbar ved vestenvind, hvilket så rigeligt overstiger 20 "genetimer"om året. Mit hus var her sådan set først, så jeg burde nok sagsøge DSB, boycutte al offentlig transport og kræve trafikken indstillet mellem 18:00 og 08:00 alle dage. 100 meter nede af vejen ligger et bageri med en stor industrirøremaskine, hvis vibrationer løber gennem den stenede undergrund og høres som en fjern rumlen i min stueetage, typisk ved sengetid. Selfølgelig burde jeg engagere samtlige naboer i en støjramt forening og kræve bageriet lukket, måske noget med vi bliver syge af infralydene? Gene fra naboernes brændeovne er et kapitel for sig selv i dette forum, den skal vi nok bare lade ligge for denne gang..

Alså, helt ærligt, har vi fået for meget fritid og for få bekymringer, siden der er overskud og kræfter til al det millimeterdemokrati i DK i dag?

 • 0
 • 0

Jeg synes det er svært at have en mening om uden at have hørt eller set vindmøllen. Jeg er enig i at gamle vindmøller larmer, men gør de nye også det? Jeg har været forbi Vestas møllen ved Bella Centret flere gange med forskellig vind, men jeg kunne ikke høre vindmøllen. Jeg har også været ude ved Siemens møllerne ved Avedøre Holme, der var ikke andet at høre end køling i bunden af tårnet, formodentlig til noget elektronik. De ældre møller jeg passerede på vejen der ud på cykel, kunne man tydeligt høre. (Hvis I vil der ud, kan man parkere ved lystbådehavnen og gå resten af vejen.) Vindmøllen i Allerød er måske stor men ikke gigant. Den skulle være 60 til generatoren og 100 m til øverste vingespids. Til sammenligning er Vor Frelser kirkes tårn (fra 1752) 90 m til fanen og Amager Værkets nye skorsten er 150 m, til gengæld kommer der en kilometer lang røg fane ud. Om man bedst kan lige røg eller vindmøller er vel en smagssag. Jeg har tænkt på om et af problemerne er, at man plejer at lave elektriciteten på værker inde i byerne, mens vindmøllerne står ude på landet?

 • 0
 • 0

så er samtlige (2) berørte husstande nævnt i artiklen.... Sikkert de samme som har ført indædt kampagne mod møllen i lang tid inden opførelsen.

Baseret på krak-kort, så ligger de hhv. 5-600m N og NØ for møllen, og vil altså være ramt i relativt kort tid midt på dagen hhv. hen på eftermiddagen, og kun om vinteren hvor solen står lavt.

Jeg arbejder i området, og har været ovre forbi flere gange for at høre støjen, og jeg finder den ikke på nogen måde generende. Langt ude at bruge så meget af systemets tid på en så latterlig sag... Svært at finde en placering på sjælland hvor den ville genere færre mennesker...

 • 0
 • 0

Jeg er helt på linje med at hysteriet har taget overhånd. Det er for nemt at filme i 10 minutter, og så blæse det op til hele døgnet. Men selvfølgelig skal den slags medtages ved placeringen, og der er jo også regnet på det.

Nu kan vi høre at de gode Sjangtåfteborgere med hjælp fra Transspotministeren nu lægger hindringer i vejen for, at der i Københavns Kommune placeres 4 vindmøller i Nordhavnen, fordi det ødelægger deres udsigt. Så jo, byboerne kan også være med.

Det er i øvrigt et meget typisk argument for landboere (jeg udtaler mig ikke konkret om de berørte husstande af Widex møllen), at de netop har bosat sig på landet for at undgå at leve i storbyens støj og luftforurening. Til gengæld har mange af dem ingen problemer med at køre i bil ind i København (jeg kan høre og lugte dem hver dag på vej ind ad Boulevarden). "For dem der bor i København har jo accepteret støj og luftforening ved at bosætte sig i København ... ".

Som cyklende københavner gør jeg alt for at udligne dette, ved at køre i bil til sommerhuset. Desværre kan jeg ikke gøre det hver dag, men lidt hjælper det vel trods alt. [tilsat ironi].

 • 0
 • 0

Når EPAW har igangsat en boykot af Widex, er det sket på grundlag af et omfattende dokumentationsmateriale. Jeg har set videoindslaget på YouTube og må erkende, at jeg har meget svært ved at se, hvorfor Widex kan markedsføre sig selv som værende en grøn og miljøvenlig virksomhed. Det sker jo på bekostning af negativ påvirkning af andre menneskers liv og dagligdag !

Ingen industrivirksomhed bør påvirke nærmiljøet negativt i forhold til mennesker, dyr og natur.

Foreningen Etisk Energi er imod fejlplacerede vindmøller på land og arbejder for at disse møller sendes til havs, så de ikke påvirker biodiversitet og mennesker negativt. Man kan støtte kampen mod fejlplacerede vindmøller ved at sende en SMS med teksten MILJØ150 til 1999, hvorefter man støtter med 150 kr. via telefonregningen.

 • 0
 • 0

Hvis møllen kun skygger ganske lidt, men naboerne oplever det som meget intimiderende, hvilket de fleste af de øvrige kommentatorer også ville, så stands dog møllen i de ganske få timer om året det drejer sig om.

Hvis det er som vindmølleejere i Danmark siger og regner ud i diverse vvm-rapporter, at møllerne kun skyggekaster i de meget få antal timer. Hvorfor så ikke bare garantere naboerne, at I standser møllen i den tid. Herregud, det er jo ikke ret meget tid, ifølge jeres egne vurderinger.

WIDEX har vel meget på spil. Jævnfør pressemeddelelsen om boykotten, er nogle af naboerne faktisk ved at fraflytte deres hjem, mens WIDEX har placeret møllen præcist sådan, at den ikke skyggekaster på dem selv.

WIDEX bør også som et internationalt Brand passe på med støjmålinger, her efter møllerne er sat op. Vi ved jo godt at støjmålinger efter at møller er sat op, handler om at lovliggøre støj, som ellers vil være ulovlig. Når man måler efter møllen er stillet op, må man nemlig godt trække måleusikkerheden på mindst 2 dB fra den målte støj. Det må man ikke før møllen stilles op. Hvis WIDEX-møllen har en referencestøj, der gør den ulovlig at starte op (men det har man så gjort) og man kan nøjes med at kontrolmåle nu, så kan det i sig selv gøre møllen lovlig. Det handler om en salgs smidighed kommunen og mølleejeren imellem. Men sådan noget kan WIDEX branded selvfølgelig ikke tåle at blive sat i bås med. Heller ikke selvom det kan være den helt normale trafik i vindmølleindustrien

WIDEX: Kan nok heller ikke for godt tåle som brand, at blive sat i forbindelse med den Windpower industri, hvor fremstillingen af møllerne er så giftig, at medarbejderne er blevet alvorligt syge, og det er kommet frem, at producenterne af disse vindmøller systematisk overhørte påbud fra arbejdstilsynet mv. Nu skal alle medarbejdere i øvrigt hos disse producenter af vindmøller helbredsundersøges. WIDEX er allerede i gang med at udvise samme hovmod overfor mennesker, som industrien bag vindmøllerne tilsyneladende kan have en tendens til.

WIDEX: kan sikkert heller ikke for godt tåle at blive sat i bås med hovne borgere, som fra deres sikre gemmesteder i bymæssig bebyggelse åbenlyst peger fingre af vindmøllenaboerne, sådan som flere gør i denne debat. Det viser vel bare, hvor skidt det går i Danmark, når man stiller store vindmøller op i nærheden af mennesker og vil bruge deres sundhed på det groveste. Så kommer de hovne frem fra andre sider af samfundet og falder gud hjælpe mig over de mennesker, som bliver generet at WIDEX (!)

WIDEX har giftet sig med VESTAS og VINDPOWER-industrien, som alle er ved at indgå ægteskab med hovmodet og idéen om, at mennesker er til for pengesystemets skyld - ikke omvendt! Giftig produktion, stærk gene af sine naboer osv., alt sammen i et akavet forsøg på at gøre det i ´klimaets hellige navn'. Få skal have mange penge - folket og det resterende erhvervsliv kommer til at betale dyrt for strømmen (som må købes ude fra i realiteternes verden), arbejdsskaderne fra giften og helbredsskaderne fra møllernes forurening. WIDEX er selv ved at ødelægge sit brand. Det er ikke noget vindmøllemodstanderne gør.

Den slags er set før i erhvervshistorien. Firmaer, der ikke vil i dialog med deres stakeholders. På et tidspunkt vælter de, for de går selvfølgelig væk fra noget der er så giftigt. Hvor meget af det giftige stof, som medarbejderne blev syge af, står og damper af møllen ude ved WIDEX?

 • 0
 • 0

Som jeg har forstået det, så er der givet lov til at møllen må kaste disse skygger 10 timer årligt. Med et relativt simpelt stykke elektronik, så må det være muligt at konstruere en lille detektiv der kan kommunikere med møllens styring. Når der er målt X timers skygge, så stoppes møllen øjeblikkeligt ved mere skyggekastning. Den ideelle antal tilladte timer må være nul.

Den ramte familie burde have en under alle omstændigheder, til dokumentation.

 • 0
 • 0

.....Jens Rasmussen med sine egne ører at nærme sig Widex møllen og og prøve om han kan støjen fra møllen. Det er faktisk muligt at komme til at stå under vingerne

Jeg kan ikke.

Jeg kan også anbefale Jens Rasmussen om at udpege den/de skyldige, nemlig de instanser der har godkendt møllen.

Men jeg synes også ideen med at stoppe møllen er en mulighed når den kaster skygger, men den bedste løsning ville være et tilbud fra Tøpholm om at købe den berørte ejendom

Endelig synes jeg at den mobning af et firma der agter at blive i Danmark og skabe mange arbejdspladser er lidt molboagtigt

 • 0
 • 0

WIDEX: Kan nok heller ikke for godt tåle som brand, at blive sat i forbindelse med den Windpower industri, hvor fremstillingen af møllerne er så giftig, at medarbejderne er blevet alvorligt syge, og det er kommet frem, at producenterne af disse vindmøller systematisk overhørte påbud fra arbejdstilsynet mv. Nu skal alle medarbejdere i øvrigt hos disse producenter af vindmøller helbredsundersøges. WIDEX er allerede i gang med at udvise samme hovmod overfor mennesker, som industrien bag vindmøllerne tilsyneladende kan have en tendens til.

@Jens, Prøv nu at sætte dig lidt i emnet inden du farer i tastaturet. 1. Vestas bruger ikke Styren til produktion af vinger. 2. Styren er et opløsnings middel, hvor kropskontakt kan sikres gennem personlige værnemidler. Det skete ikke ved LM, fordi produktions folkene ikke gad at anvende det (jeg har det fra pålidelig kilde)

Det er en noget skinger retorik der bliver lagt for dagen...

Casper (ikke ansat i Vestas, LM eller Widex)

 • 0
 • 0

Vindmøllestøj er ofte svagere ved foden af møllen end længere ude i periferien.

Jeg anbefaler dig at læse mere om støjfænomenet fra vindmøller. Der er typisk ikke rene toner i vindmøllestøjen. Til gengæld larmer en Vestas V90 3MW 90/90 109,3 dBA til 107 dBA over de octaver støjen måles i (63, 125, 250 ... 8000 hz).

Først 1100 meter væk fra sådan een mølle, vil støjbelastningen være faldet til 35 dBA og der vil det meste af støjen være lavfrekvent, for 'diskanten' udbreder sig ikke så langt som 'basen' (ligesom nå du kan høre en live rock koncert fra orange scene på Roskilde festival en km væk. Så er det basen der står tilbage i lydbilledet).

35 dBA er den normale grænse for andre industrianlæg ved deres naboer i Danmark. Så en enkelt Vestas mølle skal altså placeres 1100 meter væk fra nærmeste nabobeboelse, hvis den skal placeres med samme nabohensyn som man placerer industrianlæg generelt i Danmark.

Hvad er det lige WIDEX har gang i? Er de ved at skabe nye kunder til høreapparaterne ved at hjælpe VESTAS og Windpower industrien generelt med at legitimere støjbelastninger verden over ved mange boliger, der er langt over disse 35 dB?

Er VESTAS møllen uden for WIDEX hovedkvarteret simpelthen stillet op, så alle forhandlere og distributører rundt i verden kan se fremgangsmåden? Sådan skaber vi sammen marked, VESTAS og WIDEX?

 • 0
 • 0

Endelig synes jeg at den mobning af et firma der agter at blive i Danmark og skabe mange arbejdspladser er lidt molboagtigt

Det er da mobning af den molboagtige beslutning at placere en vindmølle som reklameskilt for sin egen "grønhed". Lige nu er det vældigt smart med sådan en tingest i baghaven, og den er jo endda delvist betalt af andre.

WIDEX kunne jo vise at skyggerne er harmløse, møllen skal bare flyttes lidt syd for domicilet. Det må se flot ud på glasfacaderne og medarbejderne og solcellerne vil elske det. http://www.widex.dk/da-DK/OmWidex/OmWidex/...

 • 0
 • 0

Hvad er det lige WIDEX har gang i? Er de ved at skabe nye kunder til høreapparaterne ved at hjælpe VESTAS og Windpower industrien generelt med at legitimere støjbelastninger verden over ved mange boliger, der er langt over disse 35 dB?

Det er vel måde et oprigtigt miljøhensyn, men også reklame. Bl.a. overfor ingeniører. http://ing.dk/artikel/108973

Det er synd at de ikke bare købte en anpart i en havmøllepark. Det larmer sådan at hjælpe de døve.

 • 0
 • 0

@Jens, Prøv nu at sætte dig lidt i emnet inden du farer i tastaturet. 1. Vestas bruger ikke Styren til produktion af vinger. 2. Styren er et opløsnings middel, hvor kropskontakt kan sikres gennem personlige værnemidler. Det skete ikke ved LM, fordi produktions folkene ikke gad at anvende det (jeg har det fra pålidelig kilde)

Nå, skal produktionsfolkene nu selv have skylden for den uansvarlige omgang med det giftige stof, som vindmøllernes vinger fremstilles af?

Ja, det viser vel bare endnu engang hovmodet i denne Windpower industri.

Men hvorfor tror du ikke at de alle sammen anvender gift i produktionen? Hvorfor skulle det kun være ved en af producenterne i branchen?

Men det er heller ikke så vigtigt, så længe vi nøjes med at se på, hvordan høreapparat-virksomheden, der skal hjælpe folk med skader osv. kan forbindes med abnorme støjbelastninger fra alle producenternes møller! Så bliver de naturligvis også forbundet med giften i vingerne.

I kommunikationen bliver alle vindmøller selvfølgelig forbundet med giften i vingerne. Det manglede da bare, sikke da noget, at bruge gift i produktionen. Og WIDEX bliver derfor også forbundet med GIFT og STØJ. Det som måske skulle være en genial symbolik for VESTAS, nemlig: at WIDEX siger som beskytter af hørelsen, "at vindmøller næsten er et høreapparat", "se selv, Vestas er næsten en del af Widex, vi har en stille en stående herude ved siden af os", vender sig negativt. Den tiltænkte symbolik er endda mere indirekte end symbolikken: Gift i alle vindmøllevinger! Er der da ikke en farlig gift i alle vindmøllevinger?

Hvordan kan du nu være så skråsikker på, at der ikke er styren og mange andre, måske endnu værre giftstoffer i møllevinger?

Måske spreder vingerne stumper af løsreven styren rundt i miljøet. Noget af det flyver måske lidt omkring og børn kommer til at røre ved det. Det skadede folkene i produktionen, så at have tusindvis af vindmøllevinger snurrende i det ganske land med miljøfarlig og sikkert kræftfremkaldende stoffer, der kan løsrive sig, det er farligt. Det kan alle da forholde sig til, hvorimod støj er kompliceret, mens styren og lignende kræftfremkaldende kemikalier, der ligesom asbest kan rive sig løs og spredes ud til os alle sammen. Jeg kan allerede se fremtidsbillederne foran mig med overskrifterne og fremtidens kraner rundt i det ganske land, som er ved at afmontere møllevinger, mens de først forsigtigt er blevet pakket ind i en folie, for at beskytte mod løsrevne styrendele og dele af de øvrige meget giftige kemikalier. Ligesom PCB!

 • 0
 • 0

Kære Jens. Hvis du ikke er klar over at styren er en væske, der efterlader polyester som en en plastic når den er fordampet, så mener jeg det ville være en god ide at du fulgte Casper Lyngsøs opfordring, så du kunne være forarget og kritisk på et kvalificeret grundlag.

De argumenter du fremkommer med virker ikke her :o)

 • 0
 • 0

================

Citat: Hvis du ikke er klar over at styren er en væske, der efterlader polyester som en en plastic når den er fordampet, så mener jeg det ville være en god ide at du fulgte Casper Lyngsøs opfordring, så du kunne være forarget og kritisk på et kvalificeret grundlag

Det er jeg da godt klar over!

Men i medierne og den kommunikation, der sker der, kan det godt være, at man slet ikke skiller så skarpsindigt, som vi andre gør. Det var min pointe.

Desuden er det ikke meget anderledes end de kommentarer, som helt uden at blinke kan dømme skyggekast og støjbelastningen til at være uden betydning for naboerne(!)

Hvis I ikke kan det, så lad være med at være forarget og kritisk på det grundlag over, at naboerne har fået så meget nok af skyggekast og støj, at de vil flytte, som der står i artiklen.

Jeg advarer WIDEX mod deres hovmod og det hovmod de placerer deres brand i, når de placerer sig sammen med VESTAS og den resterende Windpower-industri. Der bliver snart ført retssager mod denne branche for tilsidesættelse af helbredshensyn i Canada. Så måske gør WIDEX klogt i at fjerne den ene vindmølle, før de ramler med ind i alt det mørke der vælter frem om vindmøller på landjorden, uanset, styren og andre gifte.

 • 0
 • 0

Det er lige så beskæmmende at en "tilfældig" kommunalbestyrelse kan tillade opstilling af store vindmøller i boligområder som at Københavns kommune har som mål at blive selvforsynende via vindmøller i kommunen. Vindmøller skal selvfølgelig ud hvor det blæser og de ikke er til gene. De skal så langt ud til havs det er muligt i alle retninger og så skal mølleparkerne kobles på det internationale net så der bliver maximal forsynings- og afsætnings mulighed. Når kommuner eller andre vil markere sig som miljøbevidste kan de så købe andele i en møllepark svarende til deres forbrug.

 • 0
 • 0

@Jens Det er ret tydeligt du er på et religiøs korstog mod vindmøllebranchen, og jeg orker ikke rigtig forklare dig om støj og om den såkaldte "farlige gift" styren.

Hvis nu du var en anelse mere nuanceret i din retorik, kunne vi jo nok få en god diskussion. Jeg skal nok lige her nævne jeg er ansat i den "onde" vindmølle industri, men jeg er også godt klar over at landmøller i danmark er urealistisk, netop pga. støj, cp faktorer med mere.

Casper

 • 0
 • 0

......dumpede affald i havet, skal det nu igen skjule vor ulyst til at se virkeligheden i øjnene.

Havet sletter alle spor, idet møllerne bliver ikke fjernet, når de holder op med at virke. De forfalder bare lige som gamle fabriksområder. Hvorfor? Fordi der ikke er indregnet en dekommisionsudgift i deres energipriser.

Når fjernelsen af dem burde skulle ske, er folk forhåbentlig istand til at se fejltagelsen og har bygget Akraftværker istedet. Mølleligene ude på havet får så lov til stå til de falder om.

 • 0
 • 0

Det er da det mindste problem, det er betydeligt lettere og praktisk muligt for myndighederne til den tid at forlange oprydning af møllerne end bortskaffelse af atomkraftaffald. Ud over det er jeg da enig i at vi bør have AK, det skulle vi have startet på for længst, den manglende erfaring kan vi sagtens få fra vore nabolande.

 • 0
 • 0

Casper Lyngsøe: Jeg er ikke på nogen måde religiøs fanatisk korsfarer mod vindmøllebranchen. Er det nu fanatisk at påpege følgende pointer:

(1) Vindmøller 2 til 3 MW klassen støjer enkeltvist op over 109 dB(A) - som en udendørs rockkoncert - En støjforurening der er til at tage at føle på. Det har ikke noget med religion at gøre

(2) Vindmøller generer tydeligvist deres naboer med bøde støjforureningen og ved at blinke med lyset helt inde i naboernes boliger - Det siger naboerne (ikke jeg) og de udstiller endda sig selv, for at prøve at råbe den (frelste) vindmøllebranche op

(3) Jeg prøver at overbevise dig og andre om, at i mediernes kommunikation kan man godt forestille sig, at både gift i produktionen af vindmøller og konstant støj, som fra et rockband, tæt på naboer, bliver associeret uheldigt for en især en høreapparat-producent (WIDEX)

(4) Jeg forsøger endvidere, at gøre opmærksom på, hvordan vindmøllebranchen medvirker til at der skrives vvm rapporter over vindmølleparker i det ganske land, som beskriver støjbelastningen hos naboerne for eksempel til 41 dBa, men de møller der stilles op kommer let til at give naboen 46 dBa på grund af den måde man bruger regler mv. Hvis man spørger jeres brancheorganisation, vil man slet ikke tale om det og myndighederne er heller ikke glade for det

Det værste er Casper, at du helt uden at blinke, sætter enhver form for anderledes associationer mellem vindmøller og det 'rettroende' (politisk korrekte) i bås med et fanatisk korstog. Hvorfor bruger du ordet korstog? Jeg har ikke på noget tidspunkt benægtet, at jeg prøvede at ridse op, hvordan mennesker kan begynde at associerer tingene anderledes end I er vant til i den politiske kommunikation. Men støjens styrke er jo et faktum, ligesom at WIDEX er en høreapparat fabrik.

Jeg tillader mig derfor at påpege, at det er dig der tænker i de religiøst-fanatiske baner. Siden du kalder mig en korsfarer er det måske fordi, opfatter vindmøllebranchen og alt dens væsen som en hellig gral, som skal forsvares mod dissidenterne. Er det så din og brancheforeningens opgave at virke ligesom den spanske inkvisition, der slår hårdt ned på enhver tendens til manglende rettroenhed. Også den slags obstruktion og manglende trosbekendelse overfor landbaserede vindmøller, som naboerne til WIDEX-støjsenderen tillod sig at udvise? Men jeg er endnu værre - korsfaren - siger du.

Du viser netop, hvordan vindmøllebranchen bruger en kommunikationsstrategi om de 'rettroende religiøse' og de 'vantro' og selv er du åbenbart fanget så meget ind i den, at du kalder mig en 'korsfarer'. Dog har du umiddelbart forinden belært mig om at man skal holde sig til fakta og videnskabelighed! Det er jo herligt, vindmøllebranchen er ved at udskifte latterliggørelsen af enhver kritik, som de plejer at sammenligne med den sindrige ridder Don Quixote de la Mancha, med deres egen religiøst funderede rettroenhed. Ja, hovmod står jo for fald!

 • 0
 • 0

.....har du været nær Widex møllen og har hørt dine påståede 109 DB ?

Jeg har sammen med min kone stået lige under den ved kørsel i ret god vind og har ikke bemærket støjen.

Jeg har ingen anden interesse i Widex end jeg som dansker er glad for at der er virksomheder med højteknologiske projekter der forbliver at være i Danmark og bygger spektakulære bygninger. Denne virksomhed har overholdt alle spilleregler for at opføre denne mølle.

Hvis du ellers følger med i energidebatterne ville vide at jeg er en af dem som helhjertet går ind for Akraft og anser møller som løsningen. I den for bindelse vil jeg også komme med en opfordring til..... ..@ Torben Christensen ...

...om at sætte sig ind i hvorledes affaldshåndteringen sker med Akraft.....da man lejer brændstoffet.....lejer brændstoffet...så leverer man også det brugte tilbage til leverandøren der oparbejder de til nyt brændstof....hvor er så problemet med affald her i landet Torben?

 • 0
 • 0

...om at sætte sig ind i hvorledes affaldshåndteringen sker med Akraft.....da man lejer brændstoffet.....lejer brændstoffet...så leverer man også det brugte tilbage til leverandøren der oparbejder de til nyt brændstof....hvor er så problemet med affald her i landet Torben?

Nåh nej, når det står ved naboen så er det jo ikke et problem.... Den globale opvarmning er forresten også de andres skyld.....

 • 0
 • 0

Den globale opvarmning er forresten også de andres skyld....

Næh, den er vel netop vores skyld - det er da os, der ikke har brugt Akraft?

Men det var måske et sidespring.

 • 0
 • 0

@Jens, din sammenligning af støj-dB'er grunder i en udbredt misforståelse. Støj fra en genstand kan angives på to måder, enten som totalt udsendt lyd, lydeffektniveauet (LWA) eller som lydtryksniveauet (SPL) på en given afstand (1 meter, hvis ikke andet er opgivet). Da både lydeffektniveau og lydtryksniveau måles i dB (eller dB(A)), opstår forvirringen.

Lydtrykniveauet (SPL) på 1 meters afstand, er 11 dB lavere end det totale udsendte lydeffektniveau (LWA) når lyden udsendes jævnt i alle retninger. Oftest opgives lydtrykniveauet – måske fordi det får en genstand til at fremstå mindre støjende.

Men for vindmøller opgiver man altså istedet lydeffektniveauet, vel fordi det ikke ville give mening at måle lydtrykket på 1 meters afstand.

En Vestas V80 på 60 meter tårn, har en kildestøj (jvfr. typegodkendelsen, ved 8m/s) på 104,8 dB(A) LWA. Hvis man forestillede sig, at al den lyd kom fra ét punkt, ville lydtrykniveauet altså være 94 dB(A) én meter fra dette punkt.

Over åbent land aftager lyd med 6 dB, hver gang man bevæger sig dobbelt så langt væk fra lydkilden (plus en smule luftdæmpning af især de højere frekvenser. Det er dog især en faktor på større afstande). På jorden ved foden af vindmøllen (60 meter under nacellen), vil lydtrykket altså være faldet 20*log(60) = 35,6 dB, og lydtrykket være 58 dB(A). Det passer dog ikke helt, da man så tæt på, ikke kan slippe afsted med at opfatte vindmøllen som en punktkilde. Én af vingerne vil være tættere på, og én vil være længere væk. Fejlen er måske ~5dB.

På afstande over et par hundrede meter, passer beregningerne dog rigtig godt. På 420 meters afstand (nærmeste nabo) er lydtrykniveauet altså 41 dB(A).

Dette lydtryk kan man så vælge at sammenligne med det målte lydtrykniveau et givent sted ved en rockkoncert, der sikkert er > 110 dB. Det giver dog næppe meget mening at sammenligne lydtryk der er så langt fra hinanden.

Det er nemmere at forholde sig til, at almindelig tale befinder sig omkring 60 dB(A). Niveauet lige ved foden af vindmøllen svarer altså til almindelig tale (og kan være ret irriterende). Et lydniveau på 50 dB opfattes halvt så højt – og 40 dB opfattes som en yderligere halvering i niveauet. Hvisken ligger omkring 30 dB(A), men kan variere en del. Under cirka 20 dB skal man koncentrere sig for at høre lyden, og de fleste vil på dette niveau høre anden støj, såsom blodet der suser i årene ved ørene og lignende. Typisk er lydniveauet i en stille stue omkring 20-30 dB, der stammer fra smålyde fra radiatorer, køleskab, vejrtrækning el. lign.

En krølle på ovenstående er, at møllen næppe kan høres ved 8m/s, pga. vindstøj i de mange træer i området. Men ved 4-6m/s er den ind i mellem hørbar (vindstøjen ændrer sig mere end støjen fra vindmøllen). Ved 6m/s har vindmøllen ved Widex en kildestøj på 102,5dB(A), og derfor er lydtrykniveauet på 420m afstand 39dB(A) (udendørs! Indendørs vil den typisk blive dæmpet 20-40 dB, og er altså ikke hørbar).

39dB er tydeligt generende indendørs, men sjældent hørbart udendørs. Det afhænger dog meget af om man lytter aktivt efter lyden. Hvis man kan se vindmøllen, bliver det nemmere. Så kan hjernen bruge de roterende vinger, til at fokusere på den del af baggrundsstøjen, der varierer i takt med rotationen, og dermed fremhæve denne over baggrundsstøjen.

Baggrundsstøjen er f.eks. motorvejen ved siden af, der på addresserne i artiklen, af Kommunen er beregnet til at give en vejtrafikstøj på omkring 50 dB. Derudover er vindmøllen jo opført i et industriområde, der er lagt ud til miljøklasse-7 virksomhed (den højeste klasse, for virksomheder med særlig stor belastning af omgivelserne), hvilket blandt andet omfatter meget støjende virksomheder som olierafinaderier og stålvalseværker. Helt så støjende virksomheder ligger der dog ikke i industriområdet, men det er ikke et stille område. Og på den anden side ligger den store grusgrav.

Nymøllevej passerer 3-400 meter syd for vindmøllen, og her er det endnu ikke lykkedes mig at kunne høre vindmøllen, selvom jeg har prøvet mange gange, også om natten. Måske fordi, at dér hvor den er tættest på, står nogle flagstænger og overdøver vindmøllen, og lidt længere mod øst hvor de ikke kan høres mere, står en gruppe træer der giver en del vindstøj.

Går man ud på markerne mod nordvest, kan vindmøllen dog helt sikkert høres, også på væsentlig længere afstand.

For de fleste naboer, generer udseendet formentlig mere end støjen fra vindmøllen, men det er selvfølgeligt meget individuelt.

Ovenstående bliver alt sammen noget abstrakt, men hvis der er interesse, vil jeg meget gerne arrangere et besøg?

 • 0
 • 0

Tak Richard, jeg orkede ikke at komme med redegørelse for støjudbredelse som Jens ikke har gidet at sætte sig ind i. Jeg tvivler også på om Jens har besøgt en eneste mølle?

Det er også interessant at få flere fakta i sagen omkring den projekt specifikke lokation.

Det er beskæmmende at alle mølle positioner nu drages i tvivl pga. Østerild affæren.

Nå det så er sagt, er det noget nytteløst at sætte flere landmøller op i Danmark: 1. Økonomien for Ejeren er ret elendig sammenlignet med andre lande. Vindregimet er elendigt for IEC II møller (med mindre de står ved vesterhavet), og IEC III er nogle store maskiner som ikke kan/bør sættes op. Feed In Tariffen er lav. 2. I modstætning til gængs tro, er det meget besværligt at ansøge om møllepositioner i Danmark (...og det er der såmænd ikke noget i vejen med). 3. Samfundsøkonomien er også ret elendig - man burde køre et bedre mix med f.eks. KK

Casper

 • 0
 • 0

@ Frank. J

Det er jo dejligt ar der er endnu en man kan bede sig om at sætte sig bedre ind i hvorfor "NABOEN´" vil have sit brugte brændsel tilbage.:o)

 • 0
 • 0

Hvis ikke møllen er en Vestas V90 3 MW, som er målt til at støje 109,3 dBA i usa, ved 8 m/s, som anført i en støjrapport for Shell til de lokale myndigheder, så kan det godt tænkes at den ikke støjer med 109,3 dB. En V80 2 MW støjer 106,5 dBA ifølge WINDPRO +ubestemtheden ved 8 m/s. En Vestas V90 3 MW støjer 107 dBA +ubestemtheden ved 8 m/s ifølge WINDPRO. En V80 støjer altså næsten lige så meget som en V90 ifølge Vestas selv. Om den også vil støje 2,3 dBA, hvis den blev støjmålt af en uafhængig autoritet i USA, det ved jeg ikke.

Det er de faktuelle oplysninger om støj fra vindmøllerne og de autoriserede og den art, som myndighederne bruger.

Det er et kendt fænomen med vindmøllers støj, at den kan være højere ude i periferien end den er inde ved foden af møllen.

Vindmøllers støj måles i octaver, men der er som regel ikke tonalitet i den i støjen. Men den er der og den modulleres ofte af vingerne, så naboerne hører et woosh - woosh.

 • 0
 • 0

Hvis ikke møllen er en Vestas V90 3 MW, som er målt til at støje 109,3 dBA i usa, ved 8 m/s, som anført i en støjrapport for Shell til de lokale myndigheder, så kan det godt tænkes at den ikke støjer med 109,3 dB. En V80 2 MW støjer 106,5 dBA ifølge WINDPRO +ubestemtheden ved 8 m/s. En Vestas V90 3 MW støjer 107 dBA +ubestemtheden ved 8 m/s ifølge WINDPRO. En V80 støjer altså næsten lige så meget som en V90 ifølge Vestas selv. Om den også vil støje 2,3 dBA, hvis den blev støjmålt af en uafhængig autoritet i USA, det ved jeg ikke.

Det er de faktuelle oplysninger om støj fra vindmøllerne og de autoriserede og den art, som myndighederne bruger.

Jeg ved ikke hvad du hentyder til, at jeg ikke skulle have sat mig ind støj og akustik vedrørende vindmøller. Hvad får dig til at tro det?

 • 0
 • 0

....Richard Tøpholm.

Den beskrivelse af lyden, når og hvis man står under din mølle som du angiver, har jeg selv haft ved at stå under den og samtale med min kone uden bevær.

Reaktionerne fra borgere her i Allerød er for mig uforståelige, al den stund som du påpeger, at møllen er opført i et industriområde med nærtliggende kæmpegrusgrave og støj fra motorvej...der åbenbart heller ingen der har bemærket, at der er en næliggende transportkorridor, hvor der sandsynligvis om føje år er opført en ny ringmotorvej og jernbane.

Dertil er jeres nye hus ovenikøbet et yderst præsentabelt byggeri som jeg gerne vil vise mine venner fra land og udland når de kommer på besøg

 • 0
 • 0

Hvis ikke møllen er en Vestas V90 3 MW, som er målt til at støje 109,3 dBA i usa, ved 8 m/s, som anført i en støjrapport for Shell til de lokale myndigheder, så kan det godt tænkes at den ikke støjer med 109,3 dB.

En V80 2 MW støjer 106,5 dBA ifølge WINDPRO +ubestemtheden ved 8 m/s. En Vestas V90 3 MW støjer 107 dBA +ubestemtheden ved 8 m/s ifølge WINDPRO. En V80 støjer altså næsten lige så meget som en V90 ifølge Vestas selv. Om den også vil støje 2,3 dBA mere, hvis den blev støjmålt af en uafhængig autoritet i USA, til brug for de amerikanske myndigheder, det ved jeg ikke.

Det er de faktuelle oplysninger om støj fra vindmøllerne og de autoriserede og den art, som myndighederne bruger.

Jeg ved ikke hvorfor du og mange andre har så, næsten reiligiøst, travlt med at forsøge at fremstille mig som uvidende om støj fra vindmøller.

Man beregner naboers støjbelastninger ud gennem en præcis formel, som står anført i bekendtgørelsen. I den beregning bruger man disse kildestøjmålinger (Lwa, ref over alle octavbåndene. For eksempel den kildestøj, der er ved 8 m/s vindhastighed). Altså med udgangspunkt i 106,5 dBA for en 80 meter navhøj V80 eller 106,3 dBA for en med navhøjde på 60 meter.

En Vestas V80 2 MW mølle på 60 meter tårn støjer ifølge fabrikkens egne oplysninger til programmet WINDPRO 106,3 dBA ved 8 m/s. Det er meget højt. Men det er ikke ren tonal støj.

WNDPRO er det program man anvender til at beregne støjbelastningerne ud hos naboerne i kommunerne i forbindelse med vvm osv.

dBA betyder at lydenergien er vægtet i forhold til en normal-hørbarhed. Lovens grænseværdier for støjen ved 8 m/s er 44 dBA og 39 dBA afhængig af boligens status som bymæssig eller åben land. Der er ikke noget subjektivt i dette.

Store statistiske undersøgelser har til gengæld vist, at netop vindmøllestøjen er mere irriterende end alle de andre støjformer, allerede ved langt lavere dBA værdier end grænseværdierne på 44 dBa og 39 dBA.

Store statistiske folkeundersøgelser viser endvidere, at en meget stor del af naboerne, som lever tæt på disse grænseværdier får stor gene af netop vindmøllestøjen.

Disse faktuelle forhold vil jeg helst forholde mig til - ikke så gerne de mere vidtløftige "indlevelser i støjen lige inde under møllen" eller "jeg kan ikke mærke den oppe ved WIDEX" og lignende. Jeg synes man skal passe på med at blande meget partikulære oplvelser og ovbservationer for dybt ind i en sammenhæng, hvor der foreligger mere solide og mere generelle fakta. Man kan vel ikke vælte stor anlagte folkeundersøgelser og fabrikkens egen støjdeklarrering eller uafhængige måleinstitutioners målinger helt, ved at gå rundt og lytte under og lidt væk fra WIDEX-VESTAS vindmøllen, som altså rent faktisk støjer med mindst 106,3 dBA ved 8 m/s ifølge Vestas selv.

 • 0
 • 0

Jamen Jens du skal ikke hænge dig i bagateller( brug randers reb), men istedet tage imod det tilbud Richard Tøpholm fremkommer med, om en rundvisning på stedet.

For der er andre støjformer end dem som kan høres :o)

 • 0
 • 0

Man skal vel også bemærke, at vindmøllen gerne må støje det dobbelte (39 dBA) hos naboerne i bymæssig blandet bebyggelse end de andre industrivirksomheder i området må. Alle de andre virksomheder skal holde nabostøjen ned på 35 dBA

Desuden skal man vel også bemærke, at møllens kildestøj på 106,3 dBA vel er højere end selv de mest larmende lastbiler på de omtalte trafikårer.

En forskel er måske, at vindmøllestøjen er en bredbåndsstøj, mens bilerne har tydeligere toner i ny og næ.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten