Naboer til skifergasboringer får erstatning for gasser, kemikaler og affald

25. april 2014 kl. 12:17
Naboer til skifergasboringer får erstatning for gasser, kemikaler og affald
Illustration: Erik Holm.
Banebrydende retssag har givet familie fra Texas 16 millioner kroner i erstatning for fysiske lidelser og tab af ejendomsværdi på grund af fracking af skifergas.
Artiklen er ældre end 30 dage

En jury i Texas har kendt olieselskabet Aruba Petroleum skyldig i at have gjort en nabofamilie syg af forurening fra hydraulisk frakturering (fracking) i forbindelse med skifergasudvinding.

Familien Parr sagsøgte i 2011 Aruba Petroleum, fordi den mente, at selskabet har udsat familien for farlige gasser, kemikalier og affald fra 22 skifergasbrønde i nærheden af familiens landejendom, der ligger i det største skifergasområde i Texas kaldet Barnett Shale.

Skifergasboring i Barnett Shale-området, hvor familien Parr altså nu har fået erstatning for gener. Illustration: Erik Holm.

Tirsdag gav et flertal i juryen så familien ret og tilkendte den en erstatning på i alt 16 mio. kroner for helbredsgener og ejendomsværditab. Det skriver blandt andre Daily Mail og Climate Progess, som er del af det liberale netmedie Thinkprogess.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Parr-familien, som består af to voksne og et barn, hævder, at de oplever symptomer som kronisk næseblod, ujævn hjerterytme, muskelkramper og åbne sår. Og at de først efter et stykke tid fandt ud af, at det måtte skyldes skifergasboringerne.

Dommen kaldes banebrydende, fordi det er en af de første, hvor naboer er blevet tilkendt erstatning på grund af gener fra skifergasboringer. Der er under alle omstændigheder tale om den største erstatning hidtil, siger direktør i Earthjustice Deborah Goldberg, der følger fracking-sager tæt.

Over for ClimateProgress forklarer hun, at dette skyldes, at fracking-virksomheder har været gode til at undgå retssager. I tidligere retssager har sagsøgerne ikke været i stand til at bevise, at olie- eller gasudvinding var den egentlige årsag til skaden.

I en erklæring fra Aruba Petroleum, som ThinkProgress har bedt om, beklager selskabet juryens dom og skriver, at ’de faktiske omstændigheder i sagen og den lov, som anvendes på disse omstændigheder, ikke understøtter dommen’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selskabet anfører også, at Aruba opfylder de krav til luftkvalitet, som myndighederne i Texas stiller.

Til andre medier har Aruba Petroleum sagt, at selskabet vil appellere dommen, fordi der er et dusin andre selskaber, der opererer i det samme område.

Barnett Shale er en geologisk formation med store forekomster af naturgas. I 2007 konkluderede eksperter, at formationen måske indeholdt de største producerbare reserver af naturgas på land i hele USA.

I Barnett Shale befinder gassen sig i en meget hård skifer, og først med de seneste forbedringer inden for hydraulisk frakturering-teknologi og vandrette boringer er der for alvor kommet gang i udvindingen af skifergas fra formationen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger