Naboer til skifergas-boringer har højere risiko for sygdomme

12. september 2014 kl. 13:253
Naboer til skifergas-boringer har højere risiko for sygdomme
Skifergas udvinding i Pennsylvania Illustration: http://www.marcellus-shale.us/.
Næseblod, udslæt og sviende øjne er nogle af de sundhedsproblemer, som naboer til en skifergas-boring døjer med fire gange oftere, end mennesker der bor længere væk. Det viser ny forskning fra Yale University.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mennesker, der bor indenfor en kilometer fra en skifergas-boring, har højere forekomst af hud- og åndedrætssygdomme end folk, der bor to kilometer fra en boring. Det viser en undersøgelse, som er den hidtil største, der har studeret skifergas-naboers generelle helbredstilstand.

Forskere fra Yale University har undersøgt 492 mennesker i Washington County, Pennsylvania, fra 180 tilfældigt udvalgte hjem, skriver New Haven Register. Deltagerne i undersøgelsen fik alle deres vandforsyning fra lokale brønde forbundet til grundvandet.

Læs også: 100 ton skifergas-kemikalier lækker i Statoil-brand

Det viste sig, at der var fire gange så stor sandsynlighed for hudsygdomme eller problemer med vejrtrækningen for beboerne inden for radius af en kilometer fra en skifergasboring sammenlignet med dem, der boede to kilometer væk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Størstedelen af de helbredsmæssige problemer var symptomer som hoste, kløende øjne, næseblod og hudsygdomme som udslæt, kløe og brændende hud,« siger læge og professor Peter Rabinowitz, der er hovedforfatter til studiet, til New Haven Register.

Læs også: Forskere: Spildevand fra skifergas-boring skyld i 200 jordskælv

Forskningen er udgivet i National Institutes of Health’s tidsskrift Environmental Health Perspectives. Undersøgelsen blev ifølge forskerne foretaget, fordi de mener, at der er stor mangel på videnskabelige undersøgelser af eventuelle sundhedsmæssige konsekvenser af den stigende udvinding af skifergas med metoden hydraulisk frakturering.

Metoden går ud på at sprøjte en stor mængde vand blandet med sand og forskellige kemikalier ned i skiferlagene for at sprække dem åbne, så gassen kan udvindes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Regeringen siger ja til dansk skifergas

Men da boringen ned til skiferen skal forbi lagene med grundvand, frygter mange, at kemikalierne kan forurene vandet, ligesom gassen flere steder i USA er blevet lækket til vandlagene, så naboer til boringerne har fået et mere letantændeligt glas vand fra vandhanen end forventet.

Store dele af Pennsylvania ligger oven på store naturgas-ressourcer i Marcellus-skiferen. Der findes over 600 brønde til udvinding af gassen i området, hvor Yale-undersøgelsen fandt sted.

Læs også: Dansk skifergas er en tvivlsom forretning for statskassen

Studiet siger dog ingenting om, hvorvidt boringerne er direkte skyld i den højere forekomst af helbredsproblemer blandt brøndenes naboer. Men forskerne skriver i deres konklusion, at deres fund er så signifikante, at de må have årsagssammenhængen undersøgt.

»For mig er det en stærk indikator for, at det er nødvendigt, at få undersøgt situationen nærmere - og ikke ignorere det,« siger Peter Rabinowitz.

Særligt vil de gerne finde ud af, hvilken rolle den luft og det vand, som naboerne bliver eksponeret for, spiller for deres helbred. Forskerne mener, at det forhold, at testpersonerne alle var nogle, hvis vandforsyning blev hentet i grundvandet og ikke kom fra et centralt vandværk, bestyrker mistanken for en sammenhæng med skifergasudvindingen.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
16. september 2014 kl. 15:05

Overdrivelse fremmer.... Så Glen skriver bl.a: " ...... uheld som ikke kunne ske atomkraft. Her sker der jo også kun et uheld for hvert million år påstod de." Da det er et halvt sidespring, kun kort: Rasmussen-rapporten fra 1975 beregnede sandsynligheden for store og små ulykker på vestlige kk-værker. Pr. hukommelse, så mener jeg, at ulykker, der giver beskadigelse af kraftværket, men ikke giver skader på mennesker, kunne ske for hvert 20.000 reaktorår - med den tids sikkerhed. Altså ulykker som på TMI i 1979. Så med de nuværende ca. 430 reaktorer, kunne der ske en TMI-ulykke for hver 46 år. Ifølge Rasmussen. Nu er sikkerheden større. Så Glen, hvem er det, der har påstået, at der er en million år imellem?

3
16. september 2014 kl. 13:41

Hvis vi svinede lige så meget med naturgas og biogas, som de får lov til ved skifergasudvinding i USA, ville vi også se bivirkninger ved det!

1
12. september 2014 kl. 19:06

kræft hjerte sygdomme dødsfald.det skrives der ikke om man skriver om nogle komiske små syntomer en klar bestilt rapport af olie mafiaen.førhen sagde danske læger også at malere var dumme mennesker for åbent kamera når de blev syge af epoxy.man giver olie industrien lov til af pumpe titusinder af tons døds gift direkte ned i undergrunden.man kender vel kærgård plantage eller høfte 42 i danmark men ok dette bliver de næste generationer der må lide og tusinder døde af følge sygdomme for dette vandvid. i usa er det områder så store som danmark hvor man må køre vandet til folk ud i tankbiler da der lige er sket nogle uheld som ikke kunne ske atomkraft her sker der jo også kun et uheld for hvert million år påstod de.