Når vi ikke en klimaneutral verden i 2060 vil havene stige med forøget hast

Plus15. februar kl. 16:0012
Når vi ikke en klimaneutral verden i 2060 vil havene stige med forøget hast
En indonesisk mand går på en oversvømmet vej i kystbyen Timbulsloko. Illustration: Dita Alangkara/Scanpix.
Ny global klimaforskning illustrerer, hvordan først afsmeltning af iskapper og siden stigninger i havniveau vil accelerere.
Artiklen er ældre end 30 dage

I en nær fremtid vil verdens have stige med accelereret tempo, hvis ikke menneskeheden formår at bremse den globale opvarmning og holde temperaturstigningerne på mellem 1 og 1,9 grader celsius over præ-industrielt niveau.

Sådan lyder budskabet, der kan trækkes ud af en ny videnskabelig artikel udgivet i Nature Communication.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
16. februar kl. 16:13

Der skal bygges en dæmning mellem Frederikshavn og Gøteborg.

Egentlig et godt eksempel på problemets håbløse omfang. En slusedæmning vil sikkert også skulle indeholde pumper. Der er jo ret mange floder, der munder ud i dit tænkte lavtvandsreservat.

Det bliver nemmere at flytte folk end at bygge disse enorme og talrige dæmninger. Vi har som art været for nærige, udsat til senere og skrevet veksler på fremtidens mennesker. Hvad der er sparet er tjent - nej, ikke denne gang.

Nu er vi nået så langt, at vi begynder at møde disse fremtidens mennesker på gaden.

11
16. februar kl. 10:10

For stor vanddybde.

10
16. februar kl. 10:08

For stor vanddybde.

8
16. februar kl. 09:57

Der skal bygges en dæmning mellem Frederikshavn og Gøteborg.

Herved sikres mange værdier i hele Norden og Baltikum, Polen og Tyskland.

Dæmningen/ dige på land, skal have forbindelse til den jyske højderyg, som skal udbygges og forstærkes. Feks. ved Limfjorden, Vejle, Sønderjylland og ned gennem Tyskland. Dæmningen skal udføres med sluser, som feks. panamakanalen.

Dæmningen er et byggeprojekt, som vil strække sig over flere hundrede år og skal øges i takt med havstigningerne, men det er vigtigt at komme i gang nu og bruge alle midler på ét projekt. Dvs stoppe med projekter vest for en sådan dæmning.

7
15. februar kl. 22:38

Søg og du skal finde</p>
<p><a href="https://sealevel.nasa.gov/faq/8/is-the-rat..">https://sealevel.nasa.gov…;.

Jeg kender godt siden. Man skal lige huske dette: In essence, we would like our GMSL time series to be a proxy for ocean water volume changes

Hvis oceanbunden synker 0,3mm/år så vil landet hæve sig mere end 1mm/år. Hvis du trækker disse 1,3 til 1,5mm/år fra satellitmålingerne, så får du noget der ligner relativt sea level på ca 2mm/år.

Det er relativt (til kysten) der oversvømmer dig, ikke mængden af vand i oceanet.

5
15. februar kl. 21:55

Dette udsagn er bevidst provokerende med fokus på det jeg kender til: IT, hvor vi i disse år spilder mange kræfter, i stedet for at satse på det væsentlige: at ting virker og er forståelige for brugerne.

Hvis vi laver tingene meget enklere og gør en dyd ud af det gamle fokus på effektive programmer snarere end mere og mere cpu-kraft skovlet ind for at dække over sjusk og lir - så? Det vil hjælpe lidt. Meget lidt. For folk vil stadig lave kattevideoer og dansevideoer og smarte filtre i stadig større opløsning, båndbredden skal øges, søgemaskiner skal fodres, kryptovaluta skal produceres og stashes ...

Jeg har ikke set opgørelser over, hvad it koster i energi, det er sikkert værre end jeg tror. Eller hvad produktion af computere (tablets, servere, smartphones, konsoller) koster i energi, forurening og kostbare råstoffer.

Nu skal jeg jo til at købe ny maskine, fordi Windows n+1 ikke kan køre på den, jeg har i forvejen. Ny mobil fordi fjols-id kræver nyeste version af OS'en (og dermed ny hardware) og og ...

Vi burde rationere it på en eller anden måde. På den anden side synes folk, jeg er en idiot, når jeg stopper mine strømper. Vi skal have flere og bedre idioter til magten.

3
15. februar kl. 19:43

Ser man på de længere måleserier i https://www.psmsl.org/data/obtaining/ er det svært at få øje på nogen acceleration, men nærmest et gennemsnit omkring 1,5 til 2mm/år.

Nogle steder mere og andre steder meget mindre på grund af landets bevægelser.

2
15. februar kl. 17:42

😥

Den menneskelige civilations overlevelse sekundær.

1
15. februar kl. 17:37

Vi må nok fokusere STEM-forskning på at begrænse temperaturstigningen fremover.

Tilsvarende bør IT-udvikling handle om at løfte bunden af danskernes IT-kundskaber. De har været forsømt alt for længe.

For meget af de senere års R/D har handlet om at gøre ting "nemmere". Det er de ikke blevet - kun mere profitable for producenterne. Man bør derfor satse på at øge forståelsen af IT og brugen af den.

AI er for tiden det IT-område, der vokser hurtigst, både hvad angår anvendelse og energiforbrug. Vi bør modne den teknologi før vi går videre; ellers risikere vi at gå fallit inden teknologien kommer os til nytte.

Fejlmotiveret fokus på vækst og profit kan gør os alle sammen fattigere i nær fremtid, hvis rationalitet og overlevelse ikke kommer tilbage i fokus.

Dette udsagn er bevidst provokerende med fokus på det jeg kender til: IT, hvor vi i disse år spilder mange kræfter, i stedet for at satse på det væsentlige: at ting virker og er forståelige for brugerne.

Jeg hverken vil eller kan undvære den digitalisering vi har gennemgået de sidste 30 år, men vi blliver nødt til at have den generelle brugbarhed i fokus. I stedet for hele tiden at ville finde på nyt må fokus være på at lære at bruge det vi har rigtigt og nyttigt.

Det gælder sikkert også for andre ingeniørdiscipliner jeg ikke kender så meget til.