Når EU finder skadelig kemi, bliver produktet på hylderne
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Når EU finder skadelig kemi, bliver produktet på hylderne

Illustration: Atte Kajova/EC - Audiovisual Service/EU

Når der ryger en ansigtscreme eller en hårshampoo i indkøbskurven, kan produkterne meget vel være fyldt med skadelige kemikalier. Det er nemlig en ressourcekrævende proces at identificere og forbyde de skadelige stoffer, der florerer på det europæiske marked. Den proces kan tage op til 16 år.

Det viser en undersøgelse fra European Environmental Bureau, EEB, der er en paraplyorganisation for 150 miljøorganisationer i Europa – deriblandt Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd.

46 procent af de undersøgte stoffer er skadelige

Der er omkring 22.000 kemikalier, der er godkendt til brug i Europa. Nogle af disse kemikalier mistænkes for at være sundhedsskadelige ved enten at kunne give kræft, være hormonforstyrrende eller være skadelige for miljøet. Derfor begyndte de nationale myndigheder i EU-landene at undersøge 352 særligt mistænkte kemikalier tilbage i 2012.

I december 2018 var man kun nået igennem de første 94 stoffer, og dem var der til gengæld god grund til at gå efter i sømmene. Ifølge EEB var 46 af kemikalierne for skadelige til fortsat at blive brugt i kommercielle sammenhænge. Imidlertid har myndighederne kun taget affære i 34 af de 46 tilfælde, hvor stofferne er fundet skadelige.

Det bekymrer Forbrugerrådet Tænk:

»Det er et vildt resultat, men vi er desværre ikke overraskede. Der er behov for en større indsats fra EU’s side, men også på nationalt plan, hvor myndighederne bør have flere ressourcer, så de kan undersøge kemikaliernes skadelige effekter og ikke mindst handle, når viden som i denne rapport kommer frem,« siger projektchef Claus Jørgensen til Politiken.

Virksomheder leverer fejlagtige oplysninger

Den langsommelige undersøgelsesproces er ikke den eneste grund til, at europæiske borgere hver dag risikerer at udsætte sig selv for farlige kemikalier. Ifølge EEB er det alt for let for kemikalieindustrien at få deres produkter på markedet i første omgang.

Den europæiske kemikalielovgivning, REACH, er officielt et af de mindste nåleøjer for kemikalier på verdensplan. Der er krav om, at kemikalieproducenterne skal bevise, at deres produkter er ufarlige, før de må sælges på det europæiske marked. I praksis er sagen dog en anden. EEB’s undersøgelse viser, at de oplysninger virksomhederne giver, er mangelfulde i 64 procent af tilfældene, så myndighederne har været nødt til at indhente mere data om stofferne. Og det bekymrer Titiana Santos, EEB’s seniorrådgiver for kemikalier.

»Det er tydeligt at EU-systemet giver kemikalierne for let adgang til markedet, og vi derefter skal kæmpe for at få dem ud igen. Der burde være meget højere krav for at få stofferne på markedet, og der skal være mulighed for at miste markedsadgang, hvis virksomhedernes data er usikker, hvilket ofte er problemet,« siger hun ifølge en pressemeddelelse fra EEB.

Også den danske og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), deler EEB's bekymringer:

»Når medlemslandene screener stoffer, oplever man tit, at industrien er med til at forhale processerne ved at klage. men hovedproblemet er, at registreringerne mangler de nødvendige oplysninger fra starten, så stofvurderingerne bliver unødvendigt svære at gennemføre. Jeg er villig til at se på, om man på en eller anden måde kan forkorte den tid, det tager at gennemføre stofvurderingerne,« siger han i et skriftligt svar til Politiken.

Emner : Kemi
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Lige i plet, men får man så pengene til den hurtigere og mere effektive kontrol samt bøder til firmaer der snyder?

  • 1
  • 1

Bestemt.......men hvad har lige disse to organisationer....med forbruger kemi at gøre ?

Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd.

  • 2
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten