Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Mytedræber: Dumme svin når ikke hurtigere til tops

Illustration: Lars Refn

Så er der godt nyt til den flinke fyr og den pæne pige. I bliver ikke overhalet indenom af jeres aggressive, selvhævdende og manipulerende kollega, men kan sagtens holde trit med ham eller hende på karrierestigen og score et lederjob, hvis det er det, I drømmer om.

Det viser et omfattende studie fra Berkeley Haas University, som netop er offentliggjort.

Resultatet er entydigt, og det overrasker faktisk en af forskerne bag, Cameron Anderson, der er professor i organisationsadfærd ved det amerikanske universitet.

»Ubehagelig optræden giver ingen fordel i konkurrencen om magt – selv ikke i meget brutale organisationskulturer,« siger han ifølge en pressemeddelelse.

Vi ænser ikke de flinke chefer

Studiet bygger på en personlighedstest, som blev foretaget blandt en række studerende på tre forskellige universiteter. 14 år senere opsøgte man de samme mennesker for at undersøge, hvordan det var gået dem karrieremæssigt.

De personer, der var bonnet ud med egoistiske, stridbare og manipulerende personlighedstræk i testen, havde ikke opnået højere magtpositioner end dem, der blev karakteriseret som tillidsvækkende og rare.

Hermed ikke sagt, at de dumme svin ikke når til tops. Undersøgelsen viser blot, at det ikke går hurtigere for dem end alle andre.

Det skyldes ifølge Cameron Andersen, at de nok kan komme et stykke ved at optræde intimiderende, men at deres manglende evne til at opbygge gode relationer til andre spænder ben.

»Den dårlige nyhed er, at organisationer placerer ubehagelige typer i lederstilling lige så ofte som behagelige mennesker. Med andre ord lader de fjolserne få magt i samme takt som alle mulige andre, selvom fjolser med magt kan gøre alvorlig skade på organisationen,« lyder det fra professoren.

De ekstroverte klarer sig bedst

Undersøgelsen overraskede forskerne, og den vil måske også overraske andre, som har den opfattelse, at der er mange dumme svin på chefkontorerne, mens der er langt imellem de flinke folk.

Det har Cameron Anderson en forklaring på:

»Mange tror, at den flinke fyr taber, fordi vi ikke ænser de ledere, der opfører sig pænt, mens magtfulde mennesker, der opfører sig forfærdeligt, er svære at glemme,« siger han til CNN Business.

Den gruppe, der ifølge studiet var nået længst i hierarkiet, havde ekstroverte personlighedstræk og var samtidig omgængelige, energiske og selvsikre.

Fire hovedspor til magten

Forskerne har desuden set på fire hovedveje til magt: 1: Via frygt og aggression. 2: Via alliancer med indflydelsesrige personer. 3: Via hjælpsomhed og ved at arbejde for fællesskabet. 4: Via høj faglighed.

Disse fire karrierestrategier kan give en forklaring på, at det ikke går hurtigere op ad karrierestigen for ubehagelige typer, nemlig den, at frygt og aggression nemt kan bliver udkonkurreret af de tre andre strategier, forklarer Cameron Anderson:

»Det er generelt vigtigt at have stærke alliancer i alle aspekter af livet. Ubehagelig politikere har nok også større vanskeligheder ved at fastholde de nødvendige alliancer på grund af deres dårlige opførsel.«

Emner : Ledelse
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ok, det gælder så for universitetsuddannede. Man kan vel sagtens forestille sig, at selektionen er anderledes blandt de meget højtuddannede... Hvad med andre faggrupper?

  • 8
  • 0

Studiet bygger på en personlighedstest, som blev foretaget blandt en række studerende på tre forskellige universiteter. 14 år senere opsøgte man de samme mennesker for at undersøge, hvordan det var gået dem karrieremæssigt

der foreligger jo også den mulige forklaring, at (en del af) disse egocentriske brushoveder har 'fået nogle kanter slebet af' gennem deres erhvervserfaring i den mellemliggende tid!?

  • 2
  • 2

Er de dumme svin bare blevet ældre og har lært sig at dukke sig under "radaren". For beauty are only skin deep, ugly goes to the bone.

  • 2
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten