Mystiske ‘stentyve’ i de norske fjelde var danske geologer

På toppen af fjeldet var stykker af klippen skåret ud. Illustration: Fjellopsynet, Vestre Slidre

Myndighederne mistænkte tyveri eller hærværk. Fantasifulde borgere gættede på aliens i medierne. Men de ansvarlige for mystiske stenhuggerier højt oppe i de norske fjelde har nu vist sig at være et forskerhold fra Danmark, som har indsamlet stenprøver i videnskabens tjeneste. Det skriver NRK.no.

Prøvetagningen har efterladt et hul på omkring 30x15x5 cm. Illustration: Fjellopsynet, Vestre Slidre

I sensommeren blev to tilfælde af stentyveri eller hærværk konstateret langt oppe i fjeldet i Valdres-området. På bjergene Helehovda og Strøshovda var der tydelige spor efter en vinkelsliber eller lignende værktøj, som var brugt til at fjerne små stenblokke.

Nogen saver stenblokke ud af fjeldtoppe i Valdres,skrev NRK.no på baggrund af intens dækning af det lokale dagblad, Avisa Valdres.

Tæt på politianmeldelse

Det kommunale fjeldopsyn i Vestre Slidre var overbeviste om, at det var en planlagt handling. Enten hærværk eller tyveri. Og Statsskovvæsenet var på nippet til at politianmelde sagen. Hvilket dog ikke forhindrede lokale borgere og medier i at lufte mere fantasifulde mistanker om aliens og/eller forhistoriske mennesker - for hvorfor skulle de norske fjelde ikke også have deres egne Nazca-linjer som Peru?

Men nu er mysteriet opklaret. Der er ikke tale om et stentyveri eller hærværk begået i sommeren 2021, som myndighederne antog. Og der er ingen (konstaterede) overjordiske, underjordiske eller udenjordiske kræfter på spil. Forklaringen er tværtimod helt naturvidenskabelig og bogstaveligt jordbunden: I 2013 ledede danske forskere et geologisk prøvetagningsprogram i Norge, hvor 70 stenprøver blev indsamlet i området mellem Valdres og Sognefjorden.

Kosmisk stråling er også lidt alien

Det var geolog Henriette Linge, førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen, som efter medieomtalen kunne ‘tippe’ myndighederne om feltarbejdet i 2013. Målet med den omfattende prøvetagning var at finde ud af, hvornår og hvordan isen trak sig tilbage fra det norske landskab efter istiden for 11-12.000 år siden. Prøverne skulle analyseres for de isotoper, som dannes, når klipperne udsættes for kosmisk stråling. Områder med den længste eksponeringstid har følgelig størst koncentration af isotoperne, og dermed kan stenprøverne fra fjeldet vise, hvornår isen trak sig tilbage og hvor meget af grundfjeldet, der blev fjernet af isen, skriver Geoforskning.no

»Med andre ord er der alligevel lidt ‘alien’ over historien,« siger Henriette Linge til NRK.

Udskæringen af stenprøver fandt sted for otte år siden og er ikke udført denne sommer, som myndighederne mistænkte. Der er tale om langt flere prøvetagninger end de to på fjeldtoppene i Vestre Slidre. Selvom prøvetagningerne er sket højt oppe på fjeldtoppene, som bliver isfrie først, er der også tale om populære vandreområder med pæn fodtrafik. Men fordi prøvetagningststederne er blevet dækket til med småsten bagefter, har det taget lang tid, før nogen lagde mærke til dem. De danske geologer beklager dog alligevel den store ståhej, som deres forskning har forårsaget:

»Vi beklager meget de forårsagede skader og vil fremadrettet fortsat arbejde med at forbedre vores praksis for prøvetagning og oplyse om disse nye praksisser i det videnskabelige miljø. Vi vil således bestræbe os på, at der efterlades minimale spor af vores videnskabelige arbejde for fremtiden og bidrage til at andre gør det samme,« lyder det i en udtalelse fra Institut for Geoscience, Aarhus Universitet.

Emner : Geologi
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Stentyve, hærværk og politianmeldelse af opsamling af sten?

På de Fjelde hvor de bygger vindmøller?

Hvor man kører buldocerer op og bygger 5 m brede veje. Sprænger huller til vindmølle fundamenter. Graver grøfter til højspændingskabler. Bygger 100+ m høje vindmøller som skal stilles op med kæmpe kraner?

Er det de samme Nordmænd der bekymrer sig over at nogen har "stjållet" sten fra Fjeldet?

Utroligt.

 • 20
 • 36

"Vi beklager meget de forårsagede skader og vil fremadrettet fortsat arbejde med at forbedre vores praksis for prøvetagning og oplyse om disse nye praksisser i det videnskabelige miljø."

Det var nok bedre at give de lokale medier besked. Ola Nordmand pløjer næppe de videnskabelige miljøer igennem før en vandretur.

 • 5
 • 16

Morsom misforståelse, men det var da heldigt, at man ikke udløste et bjergskred.

Men bare vent måske "opdager" Norges svar på CIA en dag, at dette medie (ing.dk) ofte indeholder artkler kopieret fra norske medier?

 • 1
 • 6

Endnu et tilfælde hvor forskere bare stjæler uden at indhente tilladelse fra de berørte parter, ligesom vore sundhedsdata.

Er der simpelhen en generel mangel på etik på det område indenfor forskningsverdenen?

 • 0
 • 15

Norske journalister skriver mange gode artikler, der også er værd at orientere sig i for læsere af Ingeniøren. At en artikel citerer andre medier, gør den ikke til en kopi.

 • 7
 • 0

hvilket er gamle småhuller, små forsøgsminer. Der var en geolog, Oftedahl, der omkring 50-60erne lavede grundige oversigter derover. Blev brugt meget i prospektering, hvor man vendte tilbage til stederne og analyserede for 'nye' stoffer, i 80'erne fx for guld. Egentlig lidt pudsigt, at nordmændene studser over lidt flere huller.

Jeg havde engang problemer med at finde et skjerp, der var afbildet på kortet, fordi jeg kiggede nedefter for at finde det. En norsk assistent pegede så højt op på en lodret fjeldvæg, hvor der var en mandsstor æg-formet hulning (det var et forsøgsbrud, hvor nogen engang med bål havde 'skrællet' sig ind i fjeldet). En fordel at være lokalt kendt.

 • 2
 • 2

Norske journalister skriver mange gode artikler, der også er værd at orientere sig i for læsere af Ingeniøren. At en artikel citerer andre medier, gør den ikke til en kopi.

At flere danske læsere med fordel kunne læse 'Teknisk Ukeblad' er der ingen tvivl om, men over 1000 artikler (med varierende indhold), hvoraf en stor del er lagt bag "pro"-muren? Jeg ville være ked af fylde flere tusind kroner i TM, for at læse "amatør-oversættelser" fra norsk til dansk.

Måske burde "ingeniøren" igen blive et medie af og for ingeniøren? Ja, de findes og kan nydes nu, men bare mistaken om at flere ikke har reel indsigt i, hvad de skriver om lever blandt "kommentatriet".

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten