Mystiske GPS-signaler 'flytter' skibe tusindvis af kilometer


Den amerikanske havbiolog Bjorn Bergman undrede sig gevaldigt, da han tilbage i december sidste år på sin overvågningsskærm kunne se en række skibe forsvinde fra ét geografisk punkt for derefter at dukke op et helt andet sted. Her sejlede de tilsyneladende rundt i præcise cirkler eller ovaler – nogle endda på landjorden.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Er det måske nogle jordiske ormehuller vi har fundet? Det kan jo blive en revolution for skibsfragt.
"Et eksempel er skibet 'Princess Janice', der fragter personale ud til boreplatforme. Op til 5. juni 2019 befandt det sig ud for en nigeriansk olieterminal"
Det slår mig, at der meget vel kunne være en tidsmæssig sammenhæng mellem det der foregik over Ben Gurion, og så det eksempel der nævnes i denne artikel.
Hvis der er en sammenhæng, må den ligge på satellit niveau. Der vil ikke være støjsendere som dække fra Isreal til Nigeria.
Ing.dk bragte 11. juli 2019 en artikel om samme fænomen i luften over Ben Gurion lufthavnen. Artiklen har et langt kommentarspor med en række oplysninger som måske kan forklarer det der beskrives her.
Artiklen: https://ing.dk/artikel/spoofing-forhindrer-fly-at-lande-israelsk-lufthavn-med-gps-227215
Fejl/bugs i GPS modtager Jeg tror nogle af forstyrrelserne skyldes fejl/bugs i GPS modtageren. Jeg har en "billig" GPS tracker på min båd. Hvis jeg sætter et geofence op til f.eks. 200m fra mit hjem hvor båden står vil der indenfor ca en uge kommer fejl alarmer hvor min båd pludselig er tusindvis af km væk.
En af mine pointer var netop at der nok findes mange implementeringer hvor alle ikke er lige gode hvilket i sig selv kan lede til fejl. Når et skib kan sejle rundt med fejl i lang tid, kan det netop skyldes at skibet har flere modtagere. Måske er en forbindelse blevet dårlige og en AIS-sender har defaultet til sin dårlige indbyggede GNSS-modtager. Da hovednavigationssystemet virker har man måske været lang tid om at få det rettet.
Men den vigtigste pointe er, at de mystiske spor der ses nok skyldes mange forskellige ting. Nogle skyldes fejl i systemet og nogle kan skyldes spoofing eller et skibs forsøg på at sløre sin lokation.
Fordi der muligvis foregår spoofing i visse tilfælde skal man passe på at antage det er tilfælde hver gang.
Kik på figuren og du finder svaret - Mickey Mouse :-).
Det er ikke det samme som at fly ikke kan jammes og der har været "incidents" der kunne tyde på at nogle lande kan jamme GPS fra satelitter i LEO.
Der er mange rapporter om forstyrrelser, også af fly, altså med jamming, men det interessante er at vi åbenbart stadig gætter vedrørende falske signaler. Efter adskillige år med masser rapporterede forstyrrelser af GPS er der åbenbart stadig ingen konklusion på om GPS spoofing eksisterer eller om det ikke gør.
Så avanceret er det altså heller ikke at lave syntetiske GPS signaler: Signal blev designet mens Beatles stadig var et band.
Protokollen er nogenlunde simpel og bitraten ekstremt lav, så et "GPS signal" er måske ikke svært at lave, men at lave et signal hvis indhold og timing giver mening for modtageren forestiller jeg mig er en del sværere.
Men hvis man desuden vil styre hvordan spoofingen skal "flytte" positionen, så skal man lave signaler der virker som om de kommer fra flere satelitter og så skal tidsnøjagtigheden ned på nanosekunder plus at man formodentlig skal vide hvor den modtager man vil spoofe befinder sig i virkeligheden - det forestiller jeg mig ikke er realistisk. Så hvis GPS spoofing eksisterer, går det nok ud på at lave et falsk signal som modtageren accepterer, og som giver en falsk position - ikke at styre hvilken position modtageren angiver.
Så at "styre" et skib så det sejler på grund eller "styre" et fly så det kommer ind i fremmed luftrum, med falske signaler, vil jeg ikke tro er praktisk muligt.
Er det ikke bare en GNSS-simulator fra Spectracom/Orolia man har brug for (+ noget power-RF)? Har aldrig tænkt over de skulle være "restricted".https://www.orolia.com/products/gnss-simulation/gpsgnss-simulatorsHvis du vil købe en færdig løsning er det også muligt, men det rejser nok alle mulige ubehagelige alarmflag i efterretningstjenester hvis man gør det.
Der er to systemer i spil her:
- GPS leverer en position og fart/retning.
- AIS kommunikerer denne information videre. Det giver ikke megen mening at begynde at gisne om hvad fejlen er, før det er tjekket hvilke af de to systemer, der fejler. Er positionen, som GPS'en på skibet viser, korrekt? Hvis ja, så ligge fejlen i AIS. Hvis nej, ligger fejlen i GPS'en. Med mit kendskab til GPS (jeg har udviklet software til GPS modtagere) vil jeg umiddelbart tro, at fejlen ligger i AIS. Det er ikke helt trivielt at pille ved positionen i et GPS signal. Det ville også være interessant at vide, om alle skibe i området blev flyttet ens.
Nu var det også mandens ældre bil-GPS der var kommet på tale.Dermed kan du ikke forvente, at skibenes GPS
Af kommentarerne fremgår det tydeligt, at forskellige GPS-modtagere har fejlet på forskellige datoer, når de var ramt af denne fejl, uanset at fejlen logisk set er knyttet til en bestemt dato.Jeg kom ikke til nogen entydig konklusion på den baggrund.
Dermed kan du ikke forvente, at skibenes GPS vil begynde at give problemer på lige denne dato, hvis de er ramt af denne fejl.
Jeg kom ikke til nogen entydig konklusion på den baggrund.Jeg går ud fra, at du ikke læste kommentarerne til den artikel, du linker til.
Jeg går ud fra, at du ikke læste kommentarerne til den artikel, du linker til.Begyndte det april sidste år? <a href="https://ing.dk/artikel/gps-modtagernes-y2k..">https://ing.dk/artikel/gp…;.
Når det kommer til skibe skal det bemærkes, uden at jeg har faglig viden, at et skib kan have mere end én GNSS-modtager. AIS kan have sin helt egen antenne og modtager mens navigation kan have en anden og måske bedre modtager.
Jeg tror ikke man kan sige noget generelt om hvorledes skibe er indrettet på det punkt, der findes alt fra velgennemtænkte integrerede systemer med få men rigtig gode GNSS modtagere, til skibe hvor der bare er klasket den ene dims efter den anden på.
AIS sendere i den lave ende af skalaen er ofte "integrerede", hvilket vil sige at de har deres egen GPS modtager som næppe har kostet alverden.
Andre AIS sendere tager NMEA input fra en eller anden GPS modtager på skibet og her kan enhver med en computer med seriel-port sende lige hvilke koordinater de har lyst til til AIS senderen.
Visse af signaltyperne har jeg observeret fra GPSen i mit action cam: Pludseligt er kameraet et helt forkert sted og bevæger sig med en forholdsvis konstant hastighed i en fuldstændig linie. En anden observation er zig-zag, hvor ét punkt er korrekt, så springer det langt væk og bevæger sig på plads i løbe af et par punker hvorefter det hopper langt væk igen. Efter nogle omgange ligner det et zig-zag-mønster.
Disse skyldes formegentlig de få ressourcer der er i de små og billige GNSS-modtagere og måske fejl i selve implementeringen.
Når det kommer til skibe skal det bemærkes, uden at jeg har faglig viden, at et skib kan have mere end én GNSS-modtager. AIS kan have sin helt egen antenne og modtager mens navigation kan have en anden og måske bedre modtager. AIS bruges jo kun til at fortælle andre hvor man er og hvis man er lige glad nok kan man godt finde vej kun med sin egen GNSS-modtager.
For mig lyder det ikke helt forkert at man i forbindelse med millitære aktiviteter og steder såsom oliehavne kunne have noget spoofing. Der har jo været angreb med små droner der benytter GNSS til at navigere og typisk de samme modtagere som man finder i en smartphone. Her ville det være logisk at få en enhed til at tro at den bevæger sig og måske kan der være en idé med at den skal tro at det er i en cirkel.
Når det er sagt betyder det ikke at alle observationerne skyldes det samme. Nogle kan skyldes spoofing og andre kan skyldes fejl. Det kan være samme fejl som de små billige modtagere eller en fejl i implementeringen.
Blev spoofing benyttet systematisk ved civile anlæg burde man have en trafikkontrol eller regler der sikrer at skibe ikke antager at AIS virker. Det burde også være sluppet ud. De taler imod den teori. Indtil nogen med ingående viden om GNSS kan genkende nogle mønstre som bestemte fejl, er vi ude i ren gætteri.
Hvorfor Spoofing? ...Af samme grund som 99% af alle andre hackere. Fordi man kan.
Som nævnes er det meget simpelt. Hvert skib sender i deres time slot, og det er bare den data du skal overskrive.
I hvert fald har jeg aldrig hørt om vellykket spoofing af fly
Fly er lidt vanskeligere at jamme, for de har altid GPS antennen monteret på oversiden, så du skal have din sender over flyet før modtageren overhovedet opdager dig.
Det er ikke det samme som at fly ikke kan jammes og der har været "incidents" der kunne tyde på at nogle lande kan jamme GPS fra satelitter i LEO.
I denne artikel peges der mindre entydigt på bevidst manipulation, som jo også må kræve ekspertise på et helt, helt andet niveau end bare at jamme GPS-signalerne.
Så avanceret er det altså heller ikke at lave syntetiske GPS signaler: Signal blev designet mens Beatles stadig var et band.
Hvis du selv har mod på at lave lidt DSP-arbejde, kan du bruge hyldevare hardware som HackRF til at sende resultatet ud med.
Hvis du vil købe en færdig løsning er det også muligt, men det rejser nok alle mulige ubehagelige alarmflag i efterretningstjenester hvis man gør det.
Det vil jo så kræve en motivation for at gøre det. Har du et bud på en sådan motivation?Det er relativt nemt at injecte falsk information ind i AIS systemet der heller ikke er krypteret.
Motivationen for at spoofe GPS-signalet er noget nemmere at få øje på: Nogen ønsker at beskytte et følsomt mål mod GPS-styrede angreb, og derfor spoofer de signalet i området, så en angriber kommer på forkert kurs.
Linket virker stadig efter knap 3 år og var det første jeg læste om tilsyneladende vellykket spoofing.
I denne artikel peges der mindre entydigt på bevidst manipulation, som jo også må kræve ekspertise på et helt, helt andet niveau end bare at jamme GPS-signalerne.
Man må formode, at de GPS-modtagere, som lader sig "spoofe" eller af andre grunde angiver en gyldig men helt forkert position, har en mindre grad af intern kontrol med signalernes integritet en fx de modtagere, der er godkendt til flynavigation. En kontrol der bl.a. består af overbestemthed ved at kræve signal fra flere satelitter end hvad der geometrisk er tilstrækkeligt til at fastslå positionen. I hvert fald har jeg aldrig hørt om vellykket spoofing af fly, men kun om forstyrrelser, som der til gengæld kommer flere og flere af.
Det er ret forbløffende at ikke bare kondiløbere og bilister, men også myndigheder og lufttrafikkontrol, i stigende grad baserer alt på GNSS og fortsætter nedlæggelse af de fleste jordbaserede navigationshjælpemidler.
Det er relativt nemt at injecte falsk information ind i AIS systemet der heller ikke er krypteret.
Det kan du ikke udlede. Du ved jo ikke, om besætningen faktisk har set en forkert GPS-position, som de har besluttet sig for at ignorere.Det kan da ikke være gps positionen, som opfattet på enheden(skibet)
Det kan da ikke være gps positionen, som opfattet på enheden(skibet), for så har kaptainen da fået travlt for igen at få vand under stævnen. Det må være noget senere i forløbet, som på de opsamlende enheder (AIS systemets database,...), der ikke kan finde ud af det.
Hvis GPS modtageren er ved at gå i stykker eller bare mister signalet (defekt antenne), så kunne man forestille sig at navigationssoftwaren har fall-back til noget dead reckoning. Det ville passende være en fart + drejning, eftersom skibe naturligt sejler i cirkler :)