Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Mystiske dronesværme overflyver Colorado og Nebraska

Endnu er det ikke lykkes at tage et billede eller en film af dronerne, hvor de står som meget andet end lys på nattehimlen. Illustration: Skærmdump NBC

Man skulle ikke tro, at det var muligt, selv langt ude på bøh-landet i USA's Midwest, hvor staterne Colorado og Nebraska mødes.

Men siden dagene op til jul har mindst 17 fastvingede droner med et vingespænd på angiveligt et par meter eller mere overfløjet området om natten, ofte i formation, og med hastigheder på nogle gange over 100 kilometer i timen.

Og selv om sagen nu er kommet op på senator-niveau, er der fortsat hverken forklaring på, hvem der ejer dronerne, eller hvad de foretager sig.

Det er heller ikke lykkes at få et billede af andet end lys, der bevæger sig på himlen, men de hævdes at være sølvfarvede uden logo.

Ifølge indbyggerne i området lader de til at flyve et søgemønster. De afsøger en firkant på 25 kvadratmil - cirka 65 kvadratkilometer - for så at rykke videre til naboområdet.

»Det er bekymrende, for ifølge en af de anmeldelser, jeg fik i går, var dronen endnu større end seks fod (to meter, red.); den lyder som en lille jetmotor, når den flyver. Dette er ikke droner, som folk i vores område bare kan købe«, siger sherif i Washington County, Jon Stivers, til 9news.com.

Forbud mod at skyde dem ned

Heller ikke i det nærliggende Yuma County huer droneaktiviteten den lokale sherif. Han har været aktiv på Facebook med information til borgerne, men opslagene er siden taget ned.

»Der er mange teorier om, hvad der sker, men lige nu er det kun teorier«, skrev Todd Combs ifølge Washington Post.

»Jeg tror alle, vi føler os lidt udsatte (...), men jeg har ikke en løsning og kender heller ikke til nogen lige nu. Jeg kan kun sige, at man ikke skal leve i frygt for det ukendte«, skrev han.

Og så skal borgerne i øvrigt også holde sig fra at skyde mod dronerne, som lader til at holde sig inden for flyvereglerne, lyder det fra kollegaen.

»Jeg er blevet gjort opmærksom på flere kommentarer om at skyde dronerne ned. Det beder jeg jer om at lade være med, da det er ulovligt«, skriver sheriffen i Morgan County, Dave Martin, på Facebook.

Der er ikke mistanke om at droneførerne har onde hensigter med flyvningerne.

Dronerne opererer lovligt

9news.com har talt med 19 forskellige private og offentlige aktører, deriblandt Google, Amazon, Uber, NORAD og NOAA. Ingen af dem kender til dronerne.

Men så længe de holder sig under et par hundrede meters højde og overholder sikkerhedsafstand til bebyggede områder, behøver de hverken flyveplaner eller identifikation.

Selve fartøjerne skal dog være registrerede, ligesom herhjemme.

Det republikanske senatsmedlem for Colorado, Cory Gardner, skriver på Twitter, at de amerikanske luftfartsmyndigheder nu har igangsat »en fuld undersøgelse«.

Ifølge CNN vil indtil flere offentlige myndigheder mødes om problematikken på mandag.

Både USA og EU er på vej med lovgivning om, at større droner skal udsende et identifikationssignal, når de flyver.

Læs også: Dronerne kommer – nu er spørgsmålet bare, hvordan vi stopper dem

Læs også: Forsvaret: Terrorgruppers droner udfordrer vores dominans i luften

Læs også: Podcast-special: Hvordan forsvarer vi os mod dronerne?

Emner : Droner
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis der er nogle formations flyninger med droner, mon ikke det er X firma der pin pointer RF data for at optimere deres andet data, som f.eks. alpahbet inc. eller apple der indsamler ekstra RF data for deres i forvejen store dataset. Mon ikke det sker 24/7 men bare er synlig om natten, da de sikkert flyver lovligt og bare ikke er så synlige om dagen?

Hvis jeg var et firma med den slags data, og kunne optimere det med ekstra fin oplysning med en overflyvning med droner - så ville jeg nok gøre det. Hurtigt store data mængder på kort tid.

jeg skulle virkelig selv overveje at lave min SSID til _optout_nomap

  • 1
  • 1

Mon ikke der venter amerikanerne flere overraskelser fremover efter at de har demonstreret for alverden, hvad de bruger droner til ...

  • 0
  • 0

Det kan næppe kaldes en nyhed, at US military bruger fastvinge droner til eliminering af "ubekvemme" personager. Det er svjv sket "jævnligt" siden Gulf War 2 i 2003.

Og at en ammunitionsfabrikant høster en smule "dårlig" reklame kan heller ikke rigtig undre i et land, hvor skydevåben er almindelige. Populær Mekanik's artikel handler i det væsent om at det kan være en rigtig kostbar idé, at skyde med hagl i et boligkvarter.

Måske er der andre end journalister her, som burde tjekke deres kilder (og linke til dem) lidt bedre, inden buser frem med deres paranoia

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten